Сладкарница "Феята" отива безвъзвратно в миналото. Екип на Dir.bg стана свидетел как днес започна разрушаването на остатъците от емблематичната за столичната бохема сграда.

През втората половина на миналия век "Феята" беше средище за артисти, художници, писатели и журналисти. С идването на демокрацията сградата беше приватизирана. Първоначално е планирана реконструкция, но вместо това столичани години наред гледаха как сладкарницата се руши.

снимка Павлин Даскалов

Все още няма решение какво ще се изгради на нейно място. Това отговориха на запитване на Dir.bg представители на собственика на имота - "Българска холдингова компания". Защо е тази секретност и дали наистина нямат идея какво ще правят на мястото, остава загадка.

снимка Павлин Даскалов

Досега е известно само, че от компанията са подали уведомление за събаряне на сградата. Тя е в полуразрушено състояние от години и става опасна за преминаващите покрай нея хора и автомобили.

снимка Павлин Даскалов

От Столична община потвърдиха, че съгласно градоустройствения план, там може да има сграда до три етажа. Това очевидно не е достатъчно за хотел, а и мястото не предлага добра възможност за паркиране на автомобили. Точно тези проблеми пречат на инвеститори досега да са усвоили терена, смятат архитекти.

Районът, в който се намира "Феята", отдавна е обект на инвеститорски интерес, но досега нищо не е построено. Срещу култовата навремето сладкарница бе съборен ресторант "Ропотамо", известен през соца като любимо място за посещения от министри. Там имаше идея за изграждане на висока сграда, но до строителство така и не се стигна. В момента мястото е обрасло с бурени и се използва за паркинг от живеещи в района. Дали и "Феята" я чака такава съдба, предстои да разберем.