Още една емблематична сграда на София е на път да бъде разрушена. Собствениците на кафе-сладкарница "Феята" в столичния квартал "Яворов" са подали уведомление до район "Средец" за събаряне на сградата. Това съобщи Mediapool, а от местната администрация в района потвърдиха пред "Дневник" за полученото уведомление за събаряне.

От районната администрация се изисква само да съгласува проектите за временна организация на движението, план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци по време на събарянето.

Три десетилетия се оказаха недостатъчни на Министерството на културата да реши проблема за обявяването на сгради, строени след 1944 г., за паметници на културата. Така практически няма никаква спирачка пред събарянето на десетки архитектурни шедьоври от втората половина на ХХ век, коментират архитекти.

От години архитекти и общественици настояват целият квартал "Яворов" да бъде обявен за групова културна ценност. Липсата на защита е още по-странна на фона на това, че още през 1998 г. жилищният комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура на ДОКОМОМО - международната организация за документиране и опазване на модерната архитектура, коментираха архитекти пред "Дневник". В България обаче той не е вписан никъде.

Триетажната сграда на "Феята" е построена в края на 1950-те години по проект на арх. Васил Вълчанов, който е проектирал и целият квартал "Яворов". Тя беше едно от емблематичните бохемски места в София, където творци, артисти, художници, се събираха преди 1989 г.

През 1975 г. терасата на заведението стана сцена на част от снимките на филма "Два диоптъра далекогледство".

Сградата е приватизирана през втората половина на 1990-те години и оставена на разрухата на времето - знак, предвещаващ отредената ѝ участ да бъде заличена от градския пейзаж.

Съгласно подписания приватизационен договор, собствениците на "Феята" са били длъжни да въведат заведението в експлоатация в определен срок. Не са го направили и заради това са били санкционирани на два пъти от столичната агенция за приватизация се вижда от съобщение на агенцията от 2002 г.

В момента собственик на "Феята" е "Българска холдингова компания" (БХК). Това е публично дружество, което се търгува на Българската фондова борса.

Холдинговата компания има акции в 26 дружества, придобити по времето на масовата приватизация през 90-те години. Най-известното от тях е "Парк-хотел Москва". Мажоритарен собственик е в "Търговия на едро Сливен", "Търговия на едро Плевен", "Бира" и други. Близо половината от инвестициите на компанията са в отрасъл търговия и услуги.

Плановете на собствениците на имота са да построят офис сграда и ресторант. Това се вижда от искането за събарянето на сградата, с което Mediapool разполага.