Дебатът за военната помощ за Украйна се концентрира основно върху танковете и противоракетните системи, от които се нуждаят украинците. Друг акцент се поставя върху исканите от Киев изтребители. Почти никой не говори за огромните количества муниции, изпращани на Украйна. Само САЩ са доставили или са обещали на Киев над един милион артилерийски снаряди. Но американците изпитват все по-големи затруднения да осигурят нужните количества и са принудени да използват запасите си в оръжейни складове в Израел и Южна Корея.

"Това се превръща в проблем", казва Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания CSIS във Вашингтон. "Дължи се на факта, че през последните 20 години след атентатите от 11 септември в САЩ американците и европейците се концентрираха основно върху неконвенционални конфликти, като войната срещу тероризма или бунтовниците в Ирак или Афганистан", допълва той.

Така изведнъж САЩ се оказаха в ситуация да подкрепят (в лицето на Украйна) една държава, която е въвлечена в конвенционална война в Европа с една голяма военна сила.

Връщане към производството на конвенционално оръжие

Но също и оръжейната индустрия напоследък се концентрира върху нови високотехнологични оръжейни системи и като че ли малко занемари производството на конвенционално оръжие. Тя не може просто да премести шалтера, обяснява Бергман. "Това е процес, който сега започва. Възниква празнина, за запълването на която САЩ ще трябва да отворят оръжейните си депа. Ще отнеме години, докато те отново бъдат попълнени."

Но същото важи и за Европа: европейските оръжейни концерни трябва да започнат отново да произвеждат такова оръжие. Досега водещи за тях не бяха собствените потребности на Европа, а световният износ. Сега се налага промяна на посоката, уверява оръжейният експерт: "Честно казано трябват нови инвестиции. Германия, Европейският съюз и другите европейски страни не само трябва да увеличат разходите си за отбрана, но и да се концентрират върху най-важното", допълва Бергман.

Наличности от Израел и Южна Корея

За целта се налага Вашингтон да преговаря с Израел и Южна Корея. Складираните там американски оръжия са собственост на САЩ, но те се пазят за възможни конфликти в Близкия Изток или Азия. Затова наличностите там трябва да бъдат отново запълнени по най-бързия начин.

В същото време не е изключено съпротивата срещу американските военни помощи за Украйна да започне да нараства в Американския конгрес. От началото на тази година републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите. Като цяло те не възразяват срещу помощите за Украйна, но имат забележки относно размера на тази помощ. Според Макс Бергман истинското предизвикателство ще бъде дали и през 2024 година ще имаме военна подкрепа за Украйна в сегашните мащаби. Много по-актуален става и въпросът за ангажимента на Европа. Ако САЩ вече няма да могат да подкрепят военно Украйна в същите обеми, както през 2022 и 2023 година, тогава тежестта ще се пренася все повече към Европа, допълва експертът по въпросите на отбраната.

Материалът е публикуван ТУК>>