Празниците освен вълнение и красиви емоции, носят и много стрес покрай приключването на работната година, разходите за подаръци и организацията по семейни събирания. Стресът е основна причина за възникване на остри сърдечносъдови инциденти, а меренето на кръвното налягане не присъства в нито един от коледните списъци със задачи. Често обаче високото кръвно налягане предшества по-сериозните състояния като инфаркт и инсулт. Проучвания показват, че в периода около Коледа и началото на Новата година се наблюдава пик на тези остри състояния. И това не така често се дължи на ниските температури, както обичайно се спекулира.

Прогресията на сърдечните заболявания не се случва за няколко седмици. Увеличаването на сърдечносъдовите инциденти по празниците по-вероятно е да се дължат на струпването на рискови фактори в кратък период от време: мазна и обилна храна, стрес, силни емоции, резки охлаждания и затопляния (когато се излиза в новогодишната нощ за фойерверки и т.н.), голямо количество алкохол, недоспиване, дълго шофиране, напрежение и умора при приготовления и събиране с роднини и смесени компании, и др.

"Празниците носят колкото забавления, толкова и стрес за хората. Хормоните на стреса крият повишен риск от високо кръвно налягане.", предупреждава кардиологът доц. д-р Красимира Христова, медицински директор на Медицински център по сърдечносъдови заболявания.

Специалистът съветва да не се реагира на стреса с преяждане или прекаляване с алкохола, защото това може само да усложни проблема, като напомня всеки да отдели време за себе си. Спортът може да помогне за неутрализиране на стреса, разходките, йога и дори минутите, в които човек може просто да се отпусне и да релаксира.

Коледно-новогодишните празници са време за наслада и почивка и е супер важно за нас и близките ни да ги започнем и приключим здрави. Доц. д-р Красимира Христова, която е и председател на Асоциацията по сърдечносъдова диагностика, отправя няколко основни съвета как да се поддържа кръвното налягане под контрол по време на празниците, така че да се избегнат излишни здравни инциденти.

Хипертониците трябва с повишено внимание да се отдадат на пиршествата като се опитат да не преяждат и да се хранят разнообразно, по възможност със занижено количество мазни храни и червени меса. Ако софрите са фирмени или организирани в хотели, трудно може да се състави здравословен план, затова специалистът препоръчва малко преди това да се консумира плод или лека полезна храна, която да убие апетита и да попречи на неконтролираното преяждане.

Внимавайте със солта!

Ограничаването на солта е предизвикателство по това време на годината, тъй като една от основните храни у нас е туршията. Излишъкът от сол в кръвта издърпва водата в кръвоносните съдове, повишавайки артериалното налягане. Освен в трапезната сол, натриев хлорид има в преработените храни и той винаги остава скрит. Това означава, че трябва да се подхожда с особено внимание към всичко, което е консервирано или пакетирано. Шунката и много от колбасите, които са също предпочитана храна по празниците, също са с доста високо съдържание на сол.

Ако готвите за празничен обяд или вечеря, това, което можете да направите, е просто да оставите по-голяма част от солта да бъде добавена на масата, така че гостите, които следят солта в ястията си, да могат да се насладят на храната заедно с останалите.

Добрата новина за хората, които се опитват да се адаптират към диета с ниско съдържание на сол е, че тялото за няколко седмици привиква с по-малките количества натрий. Само трябва търпеливо да изчакате да се адаптирате и храната ще придобие същия вкус и с по-малко сол.

Алкохолните коктейли

Следете приема на алкохол, съветва доц. Христова. С течение на времето прекомерната консумация на алкохолни напитки може да повиши кръвното налягане. Всъщност може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, известен като артериална фибрилация, което увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Комбинацията от алкохол и сол доста рискова за хора с прилежащи сърдечносъдови проблеми. Коктейл "Маргарита", текила, "Блъди Мери" и др. подобни са допустими в единични количества, при това с достатъчно количество вода, вместо безалкохолно, но хората в риск е най-добре да стоят далеч от тези напитки.

Внимавайте с лекарствата!

През сезона на настинките хората посягат към лекарствата без рецепта. Деконгестантите, например, са медикаменти, които предизвикват отбъбване на лигавицата на носа, като подобряват циркулацията на кръвта и облекчават симптомите, които се свързват със запушен нос. Но те могат да повишат артериалното налягане. Задължително проверете опаковката за предупреждения или се консултирайте с вашия лекар.

Също така, по празниците могат да бъдат нарушени рутинни навици. Ако приемате лекарства за контролиране на високо кръвно налягане, може да се нуждаете от допълнително напомняне. Мобилните приложения за проследяване могат да помогнат. Друг вариант е да носите органайзер за хапчета и да настроите аларма.

Кардиологът доц. д-р Красимира Христова съветва преди всичко да се избягват ситуации на силен стрес. Първа стъпка: намалете списъка си със задачи! Не сте супергерои и никой не го очаква от вас. Твърде много стрес може да доведе до изтощение, гняв и емоционално натоварване - всичко това причинява напрежение на сърцето. Парадоксално, но твърде силните положителни емоции, като отдавна чакана среща с любими хора, скъпи и мечтани подаръци, сбъдване на отдавна бленувани желания и мн.др. са също толкова опасни за хора със сърдечносъдови проблеми. Стресът трябва да се контролира и в двете посоки - положителен и негативен.

Много хора пренебрегват здравето си по празниците. Не забравяйте да си взимате лекарствата и да обърнете внимание на това как се чувствате. Ако смятате, че не се чувствате съвсем във форма или се появяват някакви симптоми, не ги пренебрегвайте, за да не тревожите останалите или да не им развалите празника, а потърсете адекватна навременна помощ. Понякога симптомите на паник-атака се бъркат с тези на инфаркт, както и обратното. По-добре е отдиференцирането на двете да го направи специалист, макар и от Спешна помощ, отколкото да чакате да ви мине и по този начин да се излагате на висок риск. Същото важи и по време на път. Ако не се чувствате в кондиция, не предприемайте пътуване, което може да изложи всички на риск.