Коментари - Радостта също може да е опасна за сърцето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-тъпа новина не бях чел скоро...Но айде мен да не ме броят - има хора с лабилна психика и вярват на всичко, което четат - и подобни нещастни учени и лекари, манипулират общественото мнение с псевдо-наука...И един ден всички изчадия, които плашат и лъжат хората, ще горят в Ада за простотията си!

Въпросното състояние (стрес кардиомиопатия)е известно отпреди 30-тина год.То е твърде рядко-в EU и USA ,до този момент са регистрирани около 1800 случая а 90% от засегнатите са жени +50.Няма нищо общо с исхемична болест на сърцето и сърд.инфаркт.Можеше с 2 изречения да се обясни на читателите какво защо и как.Колко ли са в Бг? .Това състояние си има име а то е т.н. Тако тсубо кардиомиопатия(синдром на "разбитото сърце",стрес кардиомиопатия) Tacotsubo cardiomyopathy(broken heart syndrome.)Всеки може да прочете в интернет ако се интересува.А ето и един пример за полуистина и неверни твърдения в част от написаното.В часта за опасноста от консумацията алкохолни коктейли.Цитирам "Всъщност(алкохола) може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, известен като артериална фибрилация, което увеличава риска от инфаркт и инсулт".В това изречение има една истина и 2 неверни твърдения. т.н. "артериална фибрилация"като термин няма .Така написано,това се превежда на български като трептене на артериите.Но има състояние ,за което явно става въпрос,и то е аТриална фибрилация което на български е предсърно трептене или мъждене.(аtrial fibrillation и atrial flutter -AF\ FA).Друго неверно твърдение е че предсърдното трептене/мъждене увеличава риска от сърд.инфаркт.Това не е доказано.Но то (AF)може да е следствие на сърд.инфаркт а не причина.За мозъчният инсулт е верно -1/3 от инсултите са именно следствие на предсърдни аритмии.А има и термин за предсърдните аритмии след препиване -т.н. Holiday Heart .По празниците пиеш ,като изтрезнееш си с предсърдна аритмия а на следващият ден може и да си донякъде парализиран следствие на мозъчен инсулт.За "преяждането".То разбира се не е физиологично ,но обмена на липидите(мазнините) и атеросклеротичните промени(атеросклер. плаки в артериите) както е писано в статията е дълъг процес и не става само около Коледа за 1 месец.Освен това високото съдържание на липиди в кръвта е само една малка част от атеросклеротичният процес.А рисковите фактори за сърд.инфаркт(разкъсване на плака в коронарна артерия и последващото и запушване) са много, и в голяма част са предположения.Преяждането по Коледа е все още хипотеза.За кръвното налягане е вярно.За ниските температури и сърд.инфаркт също е вярно.Но Примерно праховото замърсяване на атмосферата с микро частици и шума от коли и самолети и по Коледа, макар и не споменато в написаното имат доказана връзката със сърд.инфаркт .......

В това отношение България е райско място. Държавата се грижи усилено да нямаш радости и така удължава живота ти в добро здраве.

егаати тъпотиите ... вече пропагандирането на депресеията и потиснатото настроение стана официална държавна политика ли?