Сръбският президент Александър Вучич заяви вчера, че ще започне разследване във връзка с обвиненията, отправени от Съединените щати срещу ръководителя на Сръбската агенция за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, подчертавайки, че той не е бил санкциониран за престъпност или корупция, а за отношението му към Руската федерация, съобщават сръбските медии.

"Мисля, че е много важно, ужасно важно да се проведе разследване", каза Вучич пред репортери. "Не бяха въведени санкции срещу него заради някакво престъпление, корупция, санкции бяха въведени срещу него заради отношението му към Руската федерация", каза Вучич.

Министерството на финансите на Съединените щати обяви във вторник вечерта, че налага санкции срещу Вулин за предполагаема корупция и участие в трафик на наркотици, както и за връзки с Русия. В решението, както съобщава Радио Свободна Европа, се посочва, че Вулин е използвал обществените си позиции, за да подкрепи Русия.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Брайън Нелсън каза във вторник, че Вулин е държан отговорен за "корупционни и дестабилизиращи действия, които са позволили злонамерените дейности на Русия в региона", предаде Радио Свободна Европа. Действията на Вулин са "улеснили злонамерените дейности на Русия, които подкопават сигурността и стабилността на Западните Балкани и по този начин са осигурили на Русия платформа за по-нататъшно влияние в региона", се посочва в съобщението. Посочва се също, че той е "поддържал взаимноизгодни отношения със сръбския търговец на оръжие Слободан Тешич, като е помагал на незаконните оръжейни пратки на Тешич да се движат свободно през границите", посочва порталът "Виести".

Вулин, който е открито проруски настроен, беше назначен за директор на разузнавателната служба БИА миналата година, отбелязва АП.

Преди това той беше министър на отбраната, а след това на вътрешните работи на Сърбия. В това качество той посети Москва миналия август. Тогава Вулин каза на руския външен министър Сергей Лавров, че "Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е била част от антируската истерия".

Вулин, който е и ръководител на Движението на социалистите, е първият високопоставен сръбски служител, санкциониран от Съединените щати, след като Вучич встъпи в длъжност през 2017 г., отбелязва Ройтерс.

В изявление във вторник партията на Вулин обвини САЩ в "лъжи и изопачаване на истината". Вулин, който бе твърд привърженик на сръбския лидер Слободан Милошевич през 90-те години, е посещавал Русия и се е срещал с ръководители на нейните разузнавателни агенции. За последен път това стана през май, когато той присъства на конференция по сигурността там. През януари Вулин беше обвинен от група сръбски и проукраински активисти за участие в набирането на сърби да се бият за руската наемна армия "Вагнер" в Украйна.

Александър Вулин

Снимка: AP/БТА

През 2022 г. белградският всекидневник "Нова" цитира руския опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, който заяви, че той и членовете на руската опозиция са били подслушвани по време на срещата им в Белград и Вулин е предал стенограми от разговорите на Москва.

Вчера Александър Вучич не отговори на въпроса на журналисти дали Вулин трябва да бъде освободен след въвеждането на американски санкции. Той каза, че днес ще говори по темата, както и за позицията на Сърбия "подробно и задълбочено".

"Но аз не забелязах кокаин, намерен в кабинета на Вулин, а в Белия дом. Те имат какво да разследват", каза Вучич и напомни, че срещу него са били наложени санкции през 1998 и 1999 г., но това изобщо не го е разтревожило.

Вулин е четвъртият служител от Балканите, който е в американския черен списък, коментира порталът "Виести". Останалите са президентът на Република Сръбска Милорад Додик, бившият президент на Федерация Босна и Херцеговина Маринко Чавара и бившият президент на Република Сръбска Желка Цвянович.

Александър Вулин

Снимка: Правителство на Сърбия/БТА

Представители на сръбската опозиция и бивши членове на правителството поискаха вчера Вулин да бъде уволнен. Бившият президент на Сърбия Борис Тадич оцени, че Вулин трябва да бъде освободен незабавно. Тадич написа в Туитър, че заради санкциите на САЩ Вулин дори не може да изпълнява тази функция оперативно. Бившият президент също така оцени, че оставането на Вулин на този пост би "осакатило работата на Агенцията за сигурност и информация поради блокирано международно сътрудничество", което, както посочи Тадич, драматично би застрашило сигурността на Сърбия.

Бившият министър на енергетиката и високопоставен служител на Сръбската прогресивна партия Зорана Михайлович публикува снимка на Вулин в Инстаграм с надпис "най-високопоставеният служител в системата за сигурност на Сърбия, санкциониран от САЩ". Тя посочи, че Вулин е човек, който "има достъп до най-чувствителните данни за сигурността", а в същото време е санкциониран за "транснационална престъпност, нелегален трафик на наркотици, злоупотреба с обществена длъжност и разпространение на злокачествено руско влияние".

"И няма тук никакви конспиративни теории, защото това ще чуем от сръбски служители, а истината е, че директорът на БИА е етикетиран като човек, който търгува с наркотици и оръжия. Някой наистина ли смята, че САЩ са го направили просто ей така, ad hoc?", попита Михайлович.

Въпреки множеството скандали Александър Вулин оцеля като близък сътрудник на Александър Вучич, но някои коментатори посочват, че политическата му съдба сега, след санкциите на САЩ, е несигурна.

Иван Вуячич, бивш посланик на Сърбия във Вашингтон, каза пред Гласът на Америка (VOA), че Вучич няма голям избор. "Мисля, че Вучич няма друг избор, освен да пожертва Вулин в смисъл, че той трябва да се защити. Ако не го направи, проблемът ще се влоши, той ще стане част от проблема и ще бъде възприеман като част от проблема, а не като част от решението, а това не е добре. Нито за Сърбия, нито за него", коментира Вуячич. Той също посочи, че бъдещето на отношенията между Сърбия и САЩ ще зависи най-вече от това какво ще се случи по-нататък. Според Вуячич обаче новините от САЩ ще повлияят и на вътрешнополитическата ситуация в Сърбия.