САЩ наложиха днес санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия. Вулин е обвинен също в участие в мрежа за трафик на наркотици, посочи министерството на финансите на САЩ.

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбското разузнаване миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август - рядко срещана визита на представител на европейска държава, която подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна, припомня АП.

Вулин каза тогава на руския външен министър Сергей Лавров, че "Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия".

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но обтегнатите й отношения с Косово държат кандидатурата й в безизходица. Страната поддържа съюзнически отношения с Русия, посочва АП.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че САЩ "ще продължат да търсят отговорност от онези, които прокарват политическата си програма и личната си изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените действия на Русия в Сърбия и региона".

Кой е Вулин

Александър Вулин е смятан за "човек на Москва" в сръбското ръководство. Назначаването му на такъв чувствителен пост в разузнаването се разглежда като поредното пренебрежение към Запада и неговите призиви към Сърбия да приведе външната си политика в съответствие с ЕС, ако наистина иска да се присъедини към блока, коментира миналия декември АП.

Вулин заявява, че Сърбия трябва да се откаже от целта си за членство в ЕС и вместо това да се обърне към Москва, като често критикува съседните на Сърбия държави и техните лидери и ги нарича с унизителни имена. Забранено му е да влиза в членката на ЕС Хърватия, отбелязва агенцията.

Александър Вулин се застъпва за създаването на "сръбски свят", копие на руския свят, който да обедини всички сърби на Балканите под едно знаме, водено от сръбския президент Александър Вучич. Сръбските медии съобщиха, че миналата година Вулин е създал "работна група" с Николай Патрушев - влиятелния секретар на Съвета за сигурност на Кремъл за борба с "цветните революции" - поредица от масови протести, които понякога водят до свалянето на автократичните режими, най-вече в Близкия изток и Азия, отбелязва АП.

Сръбските независими медии съобщиха, че на срещата им в Москва в края на миналата година Вулин е предал на Патрушев подслушвания от белградска среща, проведена от членове на руската опозиция. За опозиционните групи бе трудно да организират срещи в Русия и избраха Белград, защото не се нуждаят от визи, за да влязат в Сърбия. Малко след срещата в Белград някои от присъстващите бяха арестувани в Русия. Вулин отрече да е предал записите на Патрушев.