"Нямам съмнение, че ще има напрежение през целия живот на този Министерски съвет, защото ние от ПП-ДБ сме политически опоненти с ГЕРБ. Имаме различия за това как трябва да се борим с корупцията. Но бихме могли да работим заедно, защото много от целите са общи" - това коментира пред журналисти в Рожен премиерът Николай Денков. 

Снимки от откриването на новия роботизиран телескоп вижте тук >>> 

Като общи приоритети Николай Денков определи законите по Плана за възстановяване, както и приемането на Бюджет 2023. Отбеляза, че целият състав на кабинета е мотивиран и сплотен, докато напрежението било около законодателството и избора на регулаторите. Въпросът бил то да не счупи сглобката. 

"Последната седмица има успокояване. Когато изберем областните управители на Министерски съвет, тогава ще е ясно, че има консенсус, всичко друго е предварително", добави той.

"Правителството стои малко встрани от промените в правосъдната система, политическите партии имат право да изразяват мнение. Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда адекватна", коментира още премиерът.

Денков участва в откриването на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория "Рожен". 

 

"В астрономията учените работят в мрежи, те могат да бъдат европейски и световни, а с откриването на този телескоп нашите учени в България ще участват пълноценно в изследването на звездите, кометите, астероидите", коментира премиерът. 

"Съвременен е, финансиран е от Министерството на образованието и науката, тоест от българската държава. Добре е да се подчертае, че българската астрономия има много силни традиции. Едни от най-добрите астрономи в света са и българи. В Харвард има много известен изследовател - Димитър Съселов, който води програмата за извънземен живот на университета. Това е българската школа в астрономията, тя заслужава такъв инструмент, който виждаме днес", каза премиерът.

Телескопът е доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН, съобщиха от екипа на комплекса. С роботизирания телескоп от най-ново поколение Националната астрономическа обсерватория "Рожен" запазва позицията си като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, коментира вчера Никола Петров, директор на обсерваторията. 

Снимка: БТА