Главата на Българската православна църква патриарх Неофит е починал в реанимацията на Военномедицинска академия, където бе настанен преди повече от четири месеца с белодробно заболяване, потвърдиха за Dir.bg от лечебното заведение.

Негово Светейшество напусна този свят на 78-годишна възраст, 11 години след като бе избран за патриарх.

Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, чието светско име е Живко Киров Михалев, също съобщи тъжната вест за кончината на Негово Светейшество в профила си във Фейсбук:

"Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!

Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение!

Светъл път, Светейший владико!"

Малко по-късно в сайта на Българската патриаршия бе публикувана и официалната информация за кончината на Негово Светейшество. 

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история - блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил", съобщиха митрополитите.

От Светия синод призоваха православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на патриарха в Божието царство - в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

"Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия - София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa "Анестезиология и интензивно лечение", на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!", се казва още в съобщението на патриаршията.

Светското име на Негово Светейшество Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. с впечатляващ успех е приет за ученик в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" (тогава при гара Черепиш), курса на която завършва с пълно отличие през 1965 г.

След като отбива военната си служба, през септември 1967 г. Симеон Димитров е приет за студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г.

През есента на 1967 г., заедно със своя брат Димитър основават прославения камерен вокален ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния". По време на следването си ръководи и квартета при ПКСХП "Св. Александър Невски", като през 1971 г. е назначен за помощник-диригент на смесения хор при катедралния храм, с диригент тогава Ангел Попконстантинов (1905-1981).

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация като аспирант в катедрата по "Църковно пеене" при Московската духовна академия. Там защитава кандидатска (докторска) дисертация на тема "Московско-синодалното направление в руското църковно пеене и неговото значение". Завършва с пълно отличие и диригентския клас при академията.

От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

На 3 август 1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (б. Ню-Йоркски митрополит). На 15 август с. г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

От 30 септември 1975 г. до 17 март 1986 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската св. митрополия. Като такъв на 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 1 юли с. г. Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до м. януари 1992 г.

От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента на България Георги Първанов с орден "Св. Кирил и Методий" - огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина".

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

На 5 ноември 2015 г. патриарх Неофит е удостоен с орден "Стара планина" първа степен, "за изключително големите му заслуги към България". Патриарх Неофит е носител и на орден "Княз Ярослав Мъдри", първа степен (връчен в Украйна, на 27 юли 2013 г.) и орден "Св. равноапостолен княз Владимир", първа степен (връчен му от Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил на 25 юли 2013 г.).

Бог да прости патриарх Неофит!