В България започва ваксинирането срещу COVID-19. Днес това ще се случи в София, Пловдив и Бургас.

Първият, ваксиниран в столицата, ще бъде министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Ваксинацията ще бъде направена в 10.00 ч. в болницата "Св. Анна".

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров ще бъде ваксиниран в същия час в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Златина Парушева, медицинска сестра от Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас, ще бъде ваксинирана също в 10.00 ч. в медицинския център "Св. Николай Чудотворец" в болницата.

Минута по-късно ще започне ваксинирането на част от състава на ВМА, като първи ще бъде генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Ваксинациите ще преминат при следния график:

В София:
В 10:00 ч. ваксинация ще се извърши в УМБАЛ "Света Анна". Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В Пловдив:
В 10:00 ч. в УМБАЛ "Свети Георги" първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено "Вътрешни болести" към същото отделение.

В Бургас:
В 10:00 ч. в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас днес, имунизацията в цялата страна ще започне на 28 и 29 декември.