България ще изпрати военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, реши днес парламентът. "За" гласуваха 148 депутати, "против" - 46, а "въздържал се" - един. Решението не бе подкрепено от 20 депутати от БСП, като от тяхната група Явор Божанков гласува "За". Срещу изпращането на оръжие на Украйна бяха и депутатите от "Възраждане". Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България" и "Български възход" подкрепиха единодушно проекторешението. От ПГ на "Продължаваме Промяната" Асен Василев се въздържа.

Обемът и видът на въоръжението, което България ще предостави на Украйна, са засекретени. 

Предстои народните представители да гласуват законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентарното заседание започна със скандал, тъй като точката бе предложена за извънредно гласуване. Така и то премина с напрежение и противопоставящи тези по темата. В началото на дебатите заседанието беше закрито, но по-късно отново стана публично, а по време на закритата част народни представители от "БСП за България" излъчваха на живо в социалните мрежи случващото се в пленарната зала.

Министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна - за това призова на брифинг в Народното събрание председателят на левицата Корнелия Нинова.

В началото на ноември Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до един месец да внесе проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, "като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението". Решението беше подкрепено от 175 депутати , "против" бяха 49, един се въздържа.

Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, заяви вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти. Вчера на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика подкрепиха проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Решението с вносител Министерски съвет предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Предвижда се още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, гласи още проекторешението. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина.

Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверенитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на вносителя - Министерския съвет.

 По време на дебата противопоставянето бе остро 

С действията си в момента "евроатлантическата тълпа", която се опитва да прокара това решение, единственото, което ще постигне, е да засили антиевроатлантическите настроения на българите, коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Правете го, защото работи за нас, но един ден ще ви се наложи да плащате за тези свои решения, обърна се той към политическите сили, които подкрепят военната помощ за Украйна. Нямаме интерес да влизаме в един конфликт, в който вече влизаме, да разгаряме един конфликт, който великите сили вече се опитват да потушат, подчерта той. От "Възраждане" ще направим необходимото, за да може България да следва политика в съзвучие с националните ни интереси и с настроенията на българските граждани, заяви Костадинов.

С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят, заяви Стоян Михалев от "Демократична България". Защо ползвахте електронните устройства, това е "отвратителна капиталистическа технология", защо я ползвахте, защо не пишете на лист хартия, нали вярвате на хартиената бюлетина, обърна се той към левицата. Нейни представители излъчваха по-рано на живо закритото заседание на парламента по темата за военната подкрепа, което обезсмисли то да е закрито, и продължи като нормално заседание. Това НС не е изпълнителна власт, имаше достатъчно експерти, които са изготвили списък какво можем да предоставим, какви са спецификите на това оръжия, коментира Михалев. Той нарече решението закъсняло, но заяви категоричната подкрепа на ДБ за него.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че има теми, които са за партийно-политическа употреба, но и такива, за които, колкото по-малко се говори, е по-добре за самата тема. Случаят е точно такъв, подчерта той. Затова, по думите му, ние трябва да бъдем лоялни, но и достойни членове в ЕС, НАТО. А в Народното събрание остава да бъдем последователни и да утвърдим предложеното от Министерския съвет, без да употребяваме темата за тяснопартийни политически интереси, посъветва политикът.

От левицата за пореден път настояха в парламента да дойдат представители на изпълнителната власт и президентът Румен Радев и осъдиха изпращането на оръжие за Украйна. Явор Божанков от "БСП за България" обаче изрази различно от парламентарната си група мнение - той не вярва, че с това решение България ще бъде въвлечена във война. Решението е важно, то е символично и ще постави страната ни по пътя на нейния цивилизационен избор, изтъкна депутатът. Божанков напомни, че Русия наскоро ни е обявила за неприятелска страна без да сме изпращали оръжие. Войната ще свърши, ще бъде лицемерно България да иска да е част от програмите за възстановяване на Украйна, подчерта представителят на левицата. Убеден съм в едно - ще дойде ден, в който ще разговаряме пак кой е бил прав, ще се носи отговорност и аз мога да ви кажа едно - Русия няма да спечели тази война, заяви той. Радвам се, че в България има такова мнозинство и че другата част не е мнозинство, завърши той.

Днес демонстрирахте драматично разминаване с възгледите на Вашата формация, поздравявам Ви, обърна се към него Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). Но, отбеляза той, пропуснахте да кажете, че БСП се явява генетичен и горд наследник на антифашисткото движение в България.

Опорката, че всички правят така, пада, защото има европейски държави, които казаха "не" на доставянето на оръжие за Украйна, а предоставят хуманитарна помощ, приемат бежанци, взе думата лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. Ако сме народ и държава, която мисли за националния си интерес, трябва да водим този разговор без оценки и политически "изхвърляния", допълни тя. Знаете ли какво ще гласувате днес, този, който знае, да си вдигне ръката, обърна се председателят на левицата към всички депутати в залата. До започването на заседанието днес едва 16 от 240 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласуват, съобщи тя. Останалите - в невежество, покорно, ще натиснат копчето, с което ще решат един от най-важните въпроси за България, коментира Корнелия Нинова. Позицията на "БСП за България" е "не" на доставянето на оръжия за Украйна - това ни въвлича в конфликта, "за" търсене на мирно решение, успокояване на света и България, припомни тя.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) подчерта, че решението е продиктувано от военната експертиза, която е казала какво оръжие може и какво не може да бъде предоставено, съгласувано е и с Украйна, за да може гражданите и цивилната инфраструктура в Украйна да бъдат защитени.