Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна, е противоконституционно и е груба намеса в прерогативите на изпълнителната власт. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия. Формулировката "военна", а не "военно-техническа", включва и жива сила, ако се наложи, обърна внимание конституционалистът.

"Доколкото Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламента. При това е сбъркана самата логика - ние натоварваме правителството да води преговори с друга страна, а другата страна да определи от какво има нужда и ние да изпълним волята на другата страна. Струва ми се, че прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка", отчете конституционалистът.

Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на "Якобинската диктатура" в революционна Франция, заяви още професорът по конституционно право.

"Парламентът смята, че едва ли не, държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението - един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделение на властите.", напомни професорът. "Много удобно е на едни народни представители, вместо да си водят разговори за парламентарно правителство, да привиквате служебното и да му упражнявате парламентарен контрол. Служебното правителство не е длъжно да изработи законите по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още юристът. 

"В тази ситуация, в която страната е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се управлява. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управлението и буквално върви надлъгване кой ще извади въглените от пещта с голи ръце", коментира Пламен Киров. Според него даденото от президента време за консултации и постигане на съгласие за формиране на правителство е било "изтълкувано по доста превратен начин" от политиците в парламента.

"Отговорността е споделена. В процедурата не участва само президентът, участват и парламентарно представените политически партии. Те са актьорите в този политически театър", каза проф. Киров. По думите му политическите разговори е трябвало да започнат "от нощта на изборите".

"На мен ми е странно - тези вопли в медиите как те не искали да си говорят. Може би трябва да включим патриарха в тези консултации, та по някакъв начин да ги усмири и да ги накара да си продумат някаква блага дума помежду си."

Най-вероятно екипът на президента отчита и срокове с мисъл за следващите избори, предположи конституционалистът.

"Да се изчисли, да не се окаже, че навръх Нова година може да сме изправени отново пред избирателните секции, посред зима.", разтълкува той ходовете във времето на президента. Въвеждането на президентска република Пламен Киров определи като "политическо говорене, което няма абсолютно никакъв смисъл". 

По повод призива на Бойко Борисов за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при президента, професорът напомни, че обсъждането на правителство по закон не е работа на КСНС.