Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, трябва да се направи оценка на риска за Българската армия. Това каза днес пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Отговорът му е по повод предложенията на ГЕРБ-СДС и "Демократична България" страната ни да изпрати военна помощ на Украйна.

Той посочи, че оръжейните системи, които Киев е поискал от нас, са критично важни за националната ни сигурност.

"Предаването на една техника на Украйна е двустранен процес. Той е между България и Украйна. Първо трябва да видим това, което ще поиска и украинската страна. Това, което беше декларирано пред мен от посланик Москаленко е за искане на зенитно-ракетни комплекси и за оперативно тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма как да се лишим. Ние нямаме излишно такова имущество, което може да бъде предоставено на Украйна", коментира Димитър Стоянов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов призова за увеличаване на инвестициите във военна инфраструктура, която да приеме сили и средства на НАТО.

"Трябва да продължим целенасочено да инвестираме в инфраструктура. Наложително е инфраструктурата на фланга на НАТО да бъде адекватна и способна да приема съюзническите сили и средства", каза той.

Министър Димитър Стоянов и адмирал Емил Ефтимов присъстваха днес на дипломирането на офицерите от випуск "Полковник Борис Дрангов" - II смяна на Военната академия "Г. С. Раковски". 

Виж повече снимки тук >> >> >>

Своите дипломи получиха 85 офицери, обучавали се в различните специализации на магистърска специалност "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" от професионално направление "Военно дело" на факултет "Командно-щабен". С отличен успех завършват 15 офицери. Първенец на Випуска е капитан III ранг Георги Калинов от специализация "Разузнаване, специални операции и електронна война".

Випускът на Военната академия носи името на бележития пълководец, педагог и сърцевед полковник Борис Дрангов. През тази година се навършиха 150 години от неговото рождение и 105 години от героичната му гибел. Той е пламенен родолюбец, един от най-достойните български офицери, отдал целия си съзнателен живот на Отечеството.