Американските и украинските военни търсят нова стратегия, която могат да започнат да изпълняват в началото на следващата година, за да съживят състоянието на Киев и намаляващата подкрепа за войната на страната срещу Русия, твърдят американски и украински официални лица.

Стремежът към нов подход идва след като продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна не успя да постигне целта си да си върне териториите, загубени от нахлуващата руска армия, и след седмици на често напрегнати срещи между висши американски служители и техните украински колеги.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон в понеделник за набързо организирани срещи тази седмица с президента Байдън и Конгреса, за да обсъдят пътя напред. Двамата президенти ще се опитат да демонстрират солидарност и да засилят подкрепата за Украйна в критичен момент както на бойното поле, така и на Капитолийския хълм.

Неуспехите на Украйна дойдоха в момент, когато подкрепата на републиканците за продължаване на американската финансова помощ за Киев намаля. Дори някои високопоставени американски служители изразиха опасения, че ако войната изпадне в дълъг застой през следващата година, руският президент Владимир Путин ще получи предимство.

"Не можем да позволим на Путин да победи", заяви Байдън миналата седмица, докато настояваше пред Конгреса за нов кръг от финансиране за Украйна. "Това е в нашия огромен национален интерес и в международния интерес на всички наши приятели. Всяко прекъсване на способността ни да снабдяваме Украйна очевидно засилва позициите на Путин".

Руската армия, след собствения си неуспешен поход към Киев през 2022 г., започна да обръща ситуацията и възстановява мощта си. Според американски служители Москва вече разполага с повече войници, боеприпаси и ракети и е увеличила предимството си в огневата мощ с флотилия от безпилотни летателни апарати, много от които са доставени от Иран.

Съединените щати засилват военните съвети, които предоставят на Украйна, като изпращат тризвезден генерал в Киев, който прекарва доста време на терен. Американски и украински военни казват, че се надяват да разработят подробностите на новата стратегия следващия месец по време на серия от военни игри, планирани да се проведат във Висбаден, Германия.

Американците настояват за консервативна стратегия, която да се съсредоточи върху удържането на територията, която Украйна има, окопаването и натрупването на запаси и сили през годината. Украинците искат да преминат в атака - на терен или с удари на далечни разстояния - с надеждата да привлекат вниманието на света.

Залогът е огромен. Според американски служители без нова стратегия и допълнително финансиране Украйна може да загуби войната. Представители на администрацията твърдят, че Путин залага на намалената американска подкрепа, като посочват неотдавнашните му изявления, че ако Украйна изчерпи предоставените от НАТО боеприпаси, Русия ще победи за дни.

Съединените щати са предоставили огромна военна и икономическа подкрепа на Украйна - повече от 111 млрд. долара през последните две години. Сега обаче значителен брой републиканци заявяват, че са против по-нататъшни разходи, а други настояват да видят нова стратегия, преди да гласуват за допълнителни средства.

Много украински лидери не осъзнават колко несигурно е по-нататъшното финансиране на войната от страна на САЩ, твърдят американски служители. Тези украински генерали и висши цивилни служители имат нереалистични очаквания за това какво ще предоставят Съединените щати, казват те. Те искат например милиони артилерийски снаряди от западни запаси, които не съществуват.

Американските служители казват, че Украйна ще трябва да се бори с по-ограничен бюджет.

Някои представители на американската армия искат Украйна да следва стратегията "задържай и изгради" - да се съсредоточи върху задържането на територията, която има, и изграждането на способността си да произвежда оръжия през 2024 г. Съединените щати смятат, че тази стратегия ще подобри самодостатъчността на Украйна и ще гарантира, че Киев е в състояние да отблъсне всяка нова руска офанзива.

Целта е да се създаде достатъчно надеждна заплаха, за да може Русия да обмисли започването на смислени преговори в края на следващата година или през 2025 г.

В същото време украинските официални лица проучват стратегии, които се основават на успешните им дълбоки удари по Крим миналата есен. Те търсят креативни начини да държат Русия извън равновесие с атаки срещу оръжейни заводи, оръжейни складове и влакови линии за пренасяне на боеприпаси, както и да постигнат символични победи. Един от украинските бивши високопоставени военни служители отказа да обсъжда предложенията, но заяви, че новият план се усъвършенства и е "много дързък".

Американски официални лица твърдят, че без промяна в стратегията 2024 г. може да се окаже подобна на 1916 г. - най-смъртоносната година от Първата световна война, когато хиляди млади мъже губят живота си, а бойните линии се променят съвсем малко.

Украинските болници вече са пълни с ранени войници. Колони от линейки се движат напред-назад от фронта по време на тазгодишната контраофанзива. Украйна не е публикувала официален брой на загиналите във войната, но официалните лица признават, че загубите са големи.

Контраофанзивата през 2023 г. беше изградена около прекрояването на украинската армия по подобие на американската. Критиците твърдят, че това е подход, който Съединените щати са опитали във Виетнам, Ирак и Афганистан, до голяма степен неуспешно.

Но има някои признаци на компромис. Високопоставени американски служители заявиха, че са отворени за някои от новите идеи на Украйна. Представители на САЩ заявиха, че дълбоките удари на Украйна в Крим тази есен са се оказали смъртоносни за Русия и са били светъл лъч в иначе разочароващата контраофанзива. Американските стратези смятат, че украинците могат да надградят този успех през следващата година, дори ако голяма част от енергията им бъде изразходвана за възстановяване на силите им.

Нито американските, нито украинските официални лица ще разкрият подробности за разговорите или за новия план. Но каквото и да е окончателното споразумение, промяната на динамиката е от решаващо значение. Колкото по-дълго войната се възприема като безизходна, толкова по-трудно ще бъде да се осигури допълнително американско финансиране, смятат анализатори.

"Не мисля, че е пресилено да се подчертае колко важна е помощта на САЩ", каза Андреа Кендъл-Тейлър, учен от Центъра за нова американска сигурност. "Ако помощта не продължи, тази война ще придобие коренно различен характер занапред."

Според американски служители не е необходимо Украйна да си върне всички близо 20 процента от територията на страната, които е загубила, за да спечели войната.

Спечелването на някои стратегически и символични победи, като същевременно укрепват отбраната си и развиват собствените си способности за производство на повече оръжия, може да се окаже достатъчно, за да укрепи позициите на Украйна, когато неизбежно ще се подновят призивите за мирни преговори за прекратяване на войната.

Американски официални лица се опитват да подготвят украинците за следващата година, като им казват, че каквато и помощ да одобри Конгресът, тя вероятно няма да достигне размера на средствата, които Вашингтон предостави през първите две години на войната.

"Те трябва да се борят умно и ефикасно", казва Майкъл Кофман, старши сътрудник в програмата "Русия и Евразия" на Фондацията за международен мир "Карнеги", който наскоро посети Украйна. "Ако Украйна и Западът направят правилните инвестиции в преследване на дългосрочна стратегия, тогава Украйна може да си върне предимството", допълва той.