Войната с дронове в Украйна, която променя хода на съвременния военен конфликт започна да нанася смъртоносен удар върху един от най-силните символи на американската военна мощ - танка - и заплашва да промени начина, по който ще се ще се използва в бъдеще.

През последните два месеца руските сили са обезвредили пет от 31-те американски танка М1 "Ейбрамс", които Пентагонът изпрати в Украйна през есента на миналата година, заяви високопоставен американски служител. Според полковник Маркус Райзнер, австрийски военен инструктор, който е следи отблизо как се използват - и губят - оръжия в Украйна, поне още три такива танка са получили умерени повреди.

Това е само малка част от 796-те украински основни бойни танка, които са били унищожени, пленени или изоставени от февруари 2022 г. насам, според сайта за военни анализи Oryx, който изчислява загубите въз основа на визуални данни. Огромното мнозинство от тях са съветски танкове, произведени в Русия или Украйна. Само около 140 от тях, които са били унищожени в битка, са били предадени на Украйна от страни от НАТО. Според Oryx Русия е загубила повече от 2900 танка, въпреки че Украйна твърди, че те са повече от 7000.

Поразени са и германски танкове "Леопард". По данни на Oryx поне 30 от тях са били унищожени. Но "Ейбрамс" се смята за един от най-мощните в света и фактът, че е по-лесен за унищожаване с ударни дронове, отколкото предполагат някои официални лица и експерти, показва "още един начин, по който конфликтът в Украйна променя самата природа на съвременната война", казва Кан Касапоглу, анализатор в областта на отбраната в института "Хъдсън" във Вашингтон.

Снимка: БТА/AP

Въпреки мощта си танковете не са непробиваеми и са най-уязвими там, където тежката им броня е най-тънка - на покрива, в задната част на блока на двигателя и в пространството между корпуса и кулата. В продължение на много години оръжията, използвани срещу тях, бяха главно мини, самоделни взривни устройства, гранатомети и управляеми противотанкови ракети, изстрелвани от рамо. Те бяха широко използвани в началото на конфликта в Украйна, тъй като можеха да поразяват танковете отгоре и ги поразяваха в 90 % от случаите.

Дроновете, които сега се използват срещу танкове в Украйна, са още по-прецизни. Известни като дронове с поглед от първо лице или FPV, те са оборудвани с камера, която предава изображения в реално време на оператор, който може да ги насочи към танковете на най-уязвимите места. Според полковник Райзнер в няколко случая FPV дронове са били изпратени да "довършат" танкове, които вече са били повредени от мини или противотанкови ракети по такъв начин, че да не могат да бъдат изтеглени от бойното поле и ремонтирани.

В зависимост от размера и технологичната си сложност дроновете могат да струват около 500 долара - нищожна сума за унищожаването на танк "Ейбрамс" на стойност 10 млн. долара. А някои от тях могат да носят допълнителни боеприпаси, за да увеличат ударната си мощ - казва полковник Райзнер. Той е събрал видеоматериали, на които се вижда как танкове в Украйна са преследвани от безпилотни самолети или как дронове влитат в отворените люкове на кулите им.

Някои официални лица и експерти смятат, че украинското командване е планирало да запази танковете "Ейбрамс" за бъдещи настъпателни операции през следващата година и не е искало да ги изпрати на фронтовата линия, където е имало риск да загуби малкото налични машини. Вместо това танковете бяха изпратени по-рано тази година като част от обучената и оборудвана от американците 47-а механизирана бригада, когато Украйна се опита, но не успя да запази контрола над Авдеевка.

Снимка: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/БТА

Полковник Райзнер казва, че безпилотните летателни апарати, включително FPV, са могли да унищожат танковете "Ейбрамс", тъй като 47-а бригада не е била защитена от системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие, като например проектираните в Германия самоходни оръдия "Гепард", които помагат за защитата на Киев.

Австрийският военен инструктор изказа предположение, че Украйна толкова отчаяно се нуждае от противовъздушна отбрана, че лишава танковете от пълна защита, като изпраща "Гепард" или други противовъздушни оръдия с малък обсег, които традиционно се разполагат на фронтовата линия, за да защитават градовете и критичната инфраструктура.

Говорител на 47-а бригада не отговори на молбата за коментар, а украинското министерство на отбраната отказа да обсъжда въпроса. Други украински военни обаче заявиха, че те само в редки случаи използват модерни ракети земя-въздух или други системи за противовъздушна отбрана срещу дронове, тъй като тези оръжия обикновено са необходими за сваляне на самолети и хеликоптери. А някои експерти се съмняват в ефективността му, тъй като дроновете са твърде малки и бързи, за да бъдат свалени или засечени от радарите.

Полковник Райзнер смята, че FPV не прави "Ейбрамс" и други съвременни танкове, като германския "Леопард", остарели. "Ако искаш да завземеш територия, ти трябва танк", казва той за най-смъртоносното оръжие в сухопътните войни.

Но Райзнер добавя, че FPV е ключова част от това, което според някои анализатори ще доведе до бъдещи подземни войни, когато дистанционно управлявани оръжия ще се използват на повърхността. В този случай войниците ще управляват оръжейните системи от близки подземни бункери, за да осигурят пряка видимост и радиочестотна връзка с оръжията.

Райзнер смята, че в такива наземни сражения дроновете с поглед от първо лице ще се противопоставят най-вече на безпилотните наземни средства: "Те ще се бият помежду си като в "Терминатор", казва той.