Омбудсманът Мая Манолова стана третият гост в "Шоуто на Слави" от формата с участие на 4 от 5-те най-влиятелни фигури в България. Предишните две вечери в студиото бяха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Очаква се през следващата седмица да дойде редът на председателя на Народното събрания Цвета Караянчева. Единствен от общо 5-имата поканени, който отказа гостуване, е президентът Румен Радев.

За горивата

Зададох моите 6 въпроса към властта за цените на горивата. Наслушахме се на отговори, че цените на петрола не се определят в България. То е ясно че ОПЕК не е в София. Истинският въпрос, на който държа, че трябва да се отговори, е има ли свободен конкурентен пазар? Има ли конкурентна среда? Какъв процент от капацитета им се държи от един субект? Финансовият министър дава лицензите за данъчни складове. Той дължи отговор дали има концентрация на собственост. Възможно ли е някой да си внесе просто една цистерна гориво от Румъния или Гърция? Според експерти, да си внесеш от Румъния, ако нямаш данъчен склад, ще ти излезе златна. Трябва да й платиш акциза и 2 пъти ДДС. Когато институциите мълчат, хората задават въпроси чрез протести. Моето впечатление е, че парламентът продължава поведението си в полза на големите срещу малките. Например Законът за търговия с горива, приет през лятото, направи невъзможно да съществуваш, ако си собственик на малка бензиностанция. Малките и средни бензиностанции ще затворят.

За БСП

Сега съм по-полезна. Приемам, че като омбудсман съм по-добра, отколкото като политик от БСП. В партията не съм със замразено членство. За да стана омбудсман, трябваше да напусна. Просто не съм член. Такъв е законът. Бъдещето ще покаже кой какво ще прави. В момента ми се струва абсурдно да съм член на която и да е партия.

За бъдещите планове

Има един такъв период в историята на партията, в която бях - нелегална дейност, която е предизвикана от условията в конкретния период. Ако реша да правя нещо, ще го обявя публично, няма да го правя нелегално. Просто не знам защо е този страх и притеснение - ще правя ли аз нещо.

За отказа да се кандидатира за президент

Какво може да направи президентът за гражданите? Аз мисля, че омбудсманът може да направи много повече за тях.

За Изборния кодекс

Докога ЦИК и правителството ще нарушават закона? Те ме помолиха да реагирам, внесоха сигнал и аз написах до правителството и парламента - защо не сте предвидили пари за електронно и машинно гласуване. ЦИК се превърна в рецидивист по отношение на нарушаването на Изборния кодекс. Сега Министерски съвет също го нарушава. Отговорът беше, че в същия този ден следобед депутати внесоха законопроект, с който предлагат да се отмени за неопределено време въвеждането на електронно гласуване.

За бюджета на омбудсмана

Бюджетът на омбудсмана е около 2.8 - 2.9 млн. лв. Капиталовите разходи са около 50 хиляди. Голяма част от бюджета отива за наем на сградата, в която омбудсманът се помещава. От първия ден, на всеки 6 месеца, пиша по едно писмо до премиера и финансовия министър - моля, дайте ми сграда. Имам домакин, шофьор и организатор на пътуванията. Вече се движа и с метро, и с тролей, и с маршрутка. Няма нищо извънредно в това. Не си правя пиар с нещо, което е ежедневие за хиляди български граждани. Иначе има 2 баничарки. Едната в момента се поправя. Купени са от първия омбудсман. Едната е на ремонт. И една друга кола в добро състояние, която е на 7 години, но тя е на Националния превантивен механизъм. Това е правозащитната институция, която наблюдава местата за лишаване от свобода. Тя трябва да е на разположение за всички случаи, когато се експулсират граждани.

За това как беше избрана

Да се върнем на това кой ме подкрепи за омбудсман. Спечелих състезанието със 129 гласа "за". Единствената парламентарна група, която излезе и каза, че няма да ме подкрепи, беше ГЕРБ. Цветан Цветанов дори си публикува бюлетината във Фейсбук, че не е гласувал за мен. Бойко Борисов нямаше никакво отношение, защото беше в Министерски съвет. Не съм чула някъде Бойко Борисов да е подкрепил кандидатурата ми за омбудсман, но по този начин му се спестиха много неудобни въпроси в парламента.

За аферата "Костинброд"

Имах информация за готвени злоупотреби за изборите. Че в едно хале се печатат бюлетини. Подадох сигнал. Моля всеки гражданин да подаде сигнал в прокуратурата, ако има сигнал за злоупотреби. Факт е, че в България се правиха много злоупотреби с бюлетини, с печатници. Факт е, че бяха намерени половин милион бюлетини, че сигналът ми се потвърди. Сега бюлетини се печатат само в БНБ с идентификационен номер и измами не могат да се получат. Престанаха проблемите с бюлетини, но започнаха в секционните комисии. Там броят. Затова трябва да има машинно гласуване, защото няма как Секционната избирателна комисия да ти брои гласовете. Машината ще го прави.

За Братя Галеви

Циркулира една фалшива снимка, която се разпространява в интернет, колаж. Само тази фалшива снимка ме свързва с тях. Разпространява се от пропагандни кръгове, всеки може да проследи кои. По-смисленият въпрос трябва да бъде към тези, които ги изпуснаха да отпътуват нанякъде. Питайте тях защо ги изпуснаха, защо Братя Галеви не са там, където трябва да са - в затвора.

За "един голям икономически субект"

Опитвали са се да ми влияят, опитвали са се, образно казано, да ме "профилактират" да не направя едно или друго. Да ми предлагат пари - не, но са се опитвали да ми внушат, че нещо не трябва да правя. Например - каузата с арбитражните съдилища. Един голям икономически субект дойде лично да ми каже да не се занимавам с това.

За Истанбулската конвенция

Аз съм много вярващ човек. Вярата ми и уважението ми към позицията на Българската православна църква в тази ситуация влязоха в изключителен сблъсък. Много труден сблъсък. Стоях пред дилема. Подкрепих конвенцията, защото от омбудсмана, като правозащитна институция, се очаква да направи това. Но аз, като вярващ, няма как да не се съобразя с позицията на Българската православна църква. Така или иначе, този въпрос не стои на дневен ред, тъй като има решение на Конституционния съд.