Единият е човекът с най-голяма власт, а другият е този, от когото всички треперят. Едната е най-харесваната от хората, а другата - жената с най-висок пост в държавата. Това са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева - четири от петте най-влиятелните личности в България. Обединява ги предстоящото участие в най-популярното телевизионно предаване у нас - "Шоуто на Слави".

Всички те ще гостуват последователно в студиото на Слави Трифонов. Крак тази вечер повлича Бойко Борисов, в четвъртък е Сотир Цацаров, а в петък идва ред на Мая Манолова. Все още се уточнява датата за Цвета Караянчева, тъй като в момента тя е на държавно посещение в Япония. От Голямата петорка липсва единствено президентът Румен Радев. Той също получи официална покана, но от екипа му отговориха, че подобно участие не е планувано.

Слави Трифонов обясни от ефира на предаването си защо кани най-високопоставените гости. Причината са протестите в страната през последните седмици. Очакванията на телевизионните анализатори са рейтингът на шоуто да удари небесата още в първия от четирите епизода на поредицата.

С какво гостуването на министър-председателя точно в това предаване е по-различно от всички останали политически интервюта в българския телевизионен ефир?

Отношенията на Бойко Борисов и Слави Трифонов имат дълга и противоречива история. Тя лъкатуши между противоположните полюси на мъжко приятелство и политическа ненавист.

"Наистина ми беше на гости в Тодорово, селото, което се казва Учиндол. Но няма да говоря за някакви лични неща, защото не е по мъжки". С тези думи Слави Трифонов потвърждава свидетелствата на техни общи познати, че двамата с Бойко Борисов са имали истинско приятелство. И продължава: "Водили сме много разговори, включително за политика. В тях съм изразявал мнение, че е добре той да участва в политиката".

Но внезапно между двамата честолюбиви мъже пламва искра и между тях се разгаря бурен конфликт. Понякога той стига границата на истинска война.

През 2010 г. Трифонов внезапно започва кампания със сатирични скечове в шоуто си срещу каращия своя първи мандат премиер на България. Отговорът не закъснява. В интервю пред Сашо Диков в "Канал 3" Борисов заявява: "Слави Трифонов искаше 50% влияние в ГЕРБ. В смисъл, че ако трябва да определим двама министри, единия да го каже той, другия - аз". Министър-председателят добавя, че Слави Трифонов имал място до хотел "Кемпински-Зографски" (б.ред. - днес "Маринела") и искал статутът му да се промени, за да може да строи там. В градоустройствения план на София обаче мястото било одобрено за градинка и затова шоуменът получил категоричен отказ.

Спорът между доскорошните приятели веднага се превръща в централна медийна тема. "Не съм искал 50% от ГЕРБ, защото ГЕРБ не е нито ООД, нито баница. Въобще не съм искал 50%". Така отговаря Слави на въпрос на редколегията в шоуто. Отрича и за градинката. Той дори се заканва да съди премиера за уронване на престижа и достойнството му.

В началото на юни същата година сценаристите на "Шоуто на Слави" отправят 25 въпроса към Бойко Борисов. След отказ на премиера да гостува в предаването, журналисти го провокират с въпрос дали се е уплашил. "Нито ме интересува Слави Трифонов, нито шоуто му", отрязва Борисов и добавя гневно: "Трифонов си прави реклама на мой гръб. Нито ме интересува дали ще води, дали няма да води, къде ще води, как го води... Той изговори толкова лъжи за мен...".

Полемиката продължава в ефира на "Шоуто на Слави". Помолен от сценаристите си да назове три неща, които не харесва в Бойко Борисов, водещият посочва на първо място, че не харесва министър-председатели, на второ, че "Борисов не си държи на думата", и на трето - "Борисов твърди, че все не е виновен".

Следват няколко години на спорадични словесни престрелки между двете страни. По-често критиките идват от телевизионния ефир, но когато премиерът реши да отговори, се превръщат в национална новина.

Стига се до 2016 г., когато "Шоуто на Слави" организира референдум за промяна на избирателната система. Инициативата отново е повод за разгаряне на страсти по оста Борисов - Трифонов. В кампанията си телевизионният водещ критикува остро кабинета "Борисов 2". В отговор от трибуната на Народното събрание премиерът заявява: "Аз нямам страх от Слави Трифонов! Добре дошъл на избори, когато иска. Разбира се, тогава няма да има възможност по 3 часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика".

Слави Трифонов получава подкрепа от гласувалите на референдума, но не му достига съвсем малко в избирателната активност, за да може решенията да бъдат превърнати в задължителни по закон. Това е повод за нова серия критики от него и екипа му към правителството на Борисов.

Последният епизод на сагата е съвсем пресен. Той е свързан с недоволството на майките на деца с увреждания. Слави Трифонов се обяви категорично в тяхна подкрепа и облече фланелка с надпис "Системата ги убива". Така той прегърна публично каузата, която постави началото на ескалиралите през последните няколко седмици улични протести - първо за майките, след това за горивата, а накрая и срещу правителството.

Ето как се обърна сега Слави Трифонов към най-важните хора в държавата, за да ги покани в предаването си:

"Референдумът се състоя, гласуваха 3 милиона и половина българи, от които над 2 милиона и половина гласуваха "за" промяна на системата. Политическата класа обаче пренебрегна факта, че толкова много хора са гласували и опирайки се на закон, измислен от самата политическа класа, всъщност пренебрегна референдума. Продължавам да ви припомням, че аз и моите колеги направихме всичко по закон, включително като граждани имахме право да протестираме и протестирахме пред парламента. Е, тогава ситуацията беше по-различна от сега. Освен мен, на стол, и моите колеги, имаше още стотина души. Не искам да кажа, че това ме е обезкуражило. Такава беше реалността. Сега обаче е по-различно. Защо е така, както и на още много други въпроси, аз не мога сам да си отговоря.

Затова ще направя следното: тъй като ситуацията е специална и наистина има нужда от отговори на много въпроси, ще поканя следните личности, за да ги питам и аз, а и вие, какво се случва и какво ще правим. В понеделник каня в моето студио председателя на парламента - Цвета Караянчева. Във вторник да заповяда господин президентът - Румен Радев. В сряда е добре дошъл да отговаря на въпроси министър-председателят Бойко Борисов. В четвъртък очаквам да се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. А в петък за мен ще бъде чест да проведа разговор с омбудсмана на държавата Мая Манолова. Ще изпратя официални покани, както е по протокол, до всеки един от личностите, които каня."

Сдържано и професионално.

Интервюто на Слави Трифонов с Бойко Борисов ще бъде проведено в условията на тежка и изострена политическа обстановка.

Ще жертват ли егото си двамата мъже в името на истински важните за държавата неща, или ще налеят още масло в огъня?