Ето кои консерватори могат да се борят за поста премиер на Великобритания на мястото на подалия днес оставка Борис Джонсън според Блумбърг:

Лиз Тръс: "последователката на Тачър"

От септември оглавява Министерството на външните работи, като е важна фигура в отговора на Великобритания на руската война в Украйна, а сега преговаря с ЕС за отношенията им след Брекзит.

Надим Захави: "предприемачът"

Новият министър на финансите е роден в Багдад в кюрдско семейство, пристига в Обединеното кралство като момче, завършва инженер-химик и е съосновател на компанията за социологически проучвания YouGov, като в продължение на пет години е неин главен изпълнителен директор.

Риши Сунак: "бившето златно момче"

Името на Сунак става известно по време на пандемията, след като правителството, когато той е министър на финансите, помага на предприемачите. Но в началото на годината "звездата му угасна" на фона на поредица от скандали.

Бен Уолъс: "тихият изпълнител"

52-годишният министър на отбраната беше в списъка на претендентите за лидерския пост в Консервативната партия още преди година. Той се справи компетентно с британския отговор на руската инвазия в Украйна, а преди това и с кризата около евакуацията на Афганистан. Оттогава Уолъс се издигна до върха на влиятелната класация на членовете на кабинета ConservativeHome.

Саджид Джавид: "бившият трейдър"

52-годишният бивш министър на здравеопазването е опитен член на кабинета, който е ръководил шест правителствени отдела и завърши на четвърто място в конкурса за лидерство през 2019 г. Приятелството му със Сунак предполага, че те биха могли да се кандидатират с обща листа, което би им придало по-голяма тежест.

Пени Мордаунт: "първопроходката"

49-годишната Пени Мордаунт изостава съвсем малко от Уолъс в тазгодишното проучване на ConservativeHome за това кой трябва да бъде следващият лидер на торите. В партията се смята, че тя дава солидна подкрепа за Брекзит, има харизма и добри лидерски качества.

Джереми Хънт: "безопасният вариант"

55-годишният Хънт "представлява пълната противоположност на министър-председателя (Джонсън)". По време на референдума през 2016 г. той се застъпваше за оставане в ЕС, стилът му е по-непринуден и се харесва на традиционните консерватори от дясноцентристката партия, за разлика от твърдото крило на Брекзит, което доведе Джонсън на власт.

Том Тугендхет: "експертът по външна политика"

49-годишният бивш военен, който се е сражавал в Ирак и Афганистан и председателства парламентарната комисия по външни работи, е постоянен критик на Джонсън и често се изказва открито по външнополитически въпроси, особено за необходимостта от твърда позиция спрямо Китай.

Министърът на отбраната Бен Уолъс, министърът на външните работи Лиз Тръс и бившият министър на здравеопазването Саджид Джавид са петима от претендентите на Sky Bet за мястото на Джонсън. Сред аутсайдерите за поста са новият канцлер на хазната Надим Захауи и бившият външен министър Джереми Хънт, които са на пазара с коефициенти съответно 9/1 и 12/1, пише Блумбърг.

Въпреки засилващите се спекулации за общи избори през тази година, букмейкърите смятат, че е по-вероятно те да се проведат през 2023 г. или по-късно.

Коефициентите за залагания в политиката трябва да се приемат с една наум. От гледна точка на пазарите те отразяват по-скоро мнението на инвеститорите на дребно, отколкото на професионалистите, които прекарват живота си в анализиране на тези неща. Въпреки това те са силен индикатор.

Процесът за определяне на приемник на Джонсън е следният:

  • Кандидатите трябва да бъдат номинирани от други двама депутати на консерваторите.
  • Депутатите от Консервативната партия провеждат поредица от гласувания за отсяване на кандидатите. Всеки път от парламентаристите се иска да гласуват тайно за подкрепяния от тях кандидат, а събралият най-малко гласове, отпада.
  • Процедурата се повтаря, докато останат двама кандидати. Досега гласуванията са се провеждали във вторник и четвъртък.
  • За окончателните двама кандидати по-широката членска маса на Консервативната партия гласува по пощата, а победителят става нов партиен лидер.
  • Лидерът на партията с мнозинство в Камарата на общините е фактически премиер. Не е необходимо той или тя да свиква предсрочни избори, но има правомощие да го направи.

Колко време може да отнеме процесът?

Продължителността на лидерската надпревара може да бъде различна в зависимост от броя на кандидатите. Тереза Мей стана лидер по-малко от три седмици след оставката на Дейвид Камерън през 2016 г., а всички други кандидати отпаднаха в средата на надпреварата.

Джонсън се изправи срещу бившия здравен министър Джереми Хънт на гласуването сред партийните членове, за да замени Мей през 2019 г. Джонсън зае поста два месеца след като Мей обяви намерението си да напусне, припомня БТА.