Загадката на австралийския "човек от Самъртън" е дешифрирана 70 години по-късно, твърди изследовател, пише Би Би Си.

През 1948 г. на австралийски плаж е намерено тялото на добре облечен мъж.

Недопушена цигара e паднала на яката му, а в джоба му има ред от персийско стихотворение - но разследващите нямат представа кой е той.

Появяват се множество теории, сред които и тази, че човекът, наречен Somerton Man (Човека от Самъртън)), е бил шпионин.

Но след повече от 70 години един изследовател твърди, че е разгадал загадката - човекът от Самъртън е бил Карл Уеб. И той не е бил руски агент, а по-скоро електроинженер, роден в Мелбърн.

Полицията на Южна Австралия не е потвърдила откритието, но казва, че скоро ще коментира.

Загадъчна мистерия

На 1 декември 1948 г. плажуващи откриват тялото, лежащо до вълнолом на плажа в Самъртън в Аделаида.

Мъжът е бил облечен с костюм и вратовръзка, на видима възраст около 40-50 години. В джобовете му имало билети за автобус и влак, дъвки, няколко запалки, два гребена и пакет цигари. Нямал портфейл, пари в брой и документи за самоличност.

Етикетите на костюма му били отрязани. Съдебните лекари заподозрели, че е бил отровен.

Но и други любопитни находки озадачават властите. Сред тях са куфар, още дрехи с отстранени етикети и несвързани текстове, за които се смята, че са код.

Освен това в джоба на мъртвеца откриват скъсано парче хартия с отпечатани на фарси думите Tamam Shud, което означава "край" или "завършек", и това още повече задълбочава мистерията.

Оказало се, че листът е откъснат от сборника с поезия на Омар Хаям "Рубаят" (сборник с около хиляда четиристишия (рубаи), които са на философска тематика и имат висока литературна стойност). Това накарало всички медии на континента да търсят книгата, от която е била откъсната последната страница. Търсенето било успешно. Открили един човек, който притежавал копие от рядкото първо издание на "Рубаят" в превод на Едуард Фицджералд, което мъжът обяснил, че е намерил на задната седалка на колата си в нощта преди да открият тялото на непознатия мъж. На задната корица с молив небрежно било написано криптирано съобщение.

Поради съдържанието на поемата на Хаям, много от специалистите смятат, че посланието може да представлява някакъв вид предсмъртно писмо, което мъжът е оставил, но кодът, който е написал, остава неразгадан и до ден-днешен, както и целият случай.

Пръстовите отпечатъци на Човека от Самъртън са изпратени по целия свят, но никой не може да го идентифицира.

И така, той е погребан в гробището на Аделаида през 1949 г. с надгробна плоча, на която пише: "Тук лежи неизвестният мъж, намерен на плажа Самъртън".

Разследващите така и не успяват да разшифроват кода, открит в книгата на мъжа.

Миналата година полицията ексхумира останките на мистериозния мъж в опит да разреши случая.

Но един професор от университета в Аделаида се заема със собствена мисия да я разгадае. Дерек Абът успява да анализира ДНК на мъжа от Самъртън, като използва косми, запазени при направата на гипсов модел на лицето му. Той си партнира с известния американски експерт по съдебна медицина Колийн Фицпатрик, която се е специализирала върху такива случаи, за да състави разширено родословно дърво, използвайки ДНК.

От 4000 имена екипът се е спрял на едно - Карл Уеб. След това издирват живите роднини на мъжа и използват тяхната ДНК, за да потвърдят самоличността му.

"Това е триангулация от две различни, напълно отдалечени части на [родословното] дърво", казва професор Абът пред Австралийската радиотелевизионна корпорация.

За откритието той каза: "Усещането е като да изкачиш Еверест и да изпиташ смесица от въодушевление, че си на върха, но и от умора и изтощение."

И така, кой е Карл Уеб?

Според професор Абът, Уеб е роден през 1905 г. в предградие на Мелбърн. Той е най-малкият от шестима братя и сестри и се жени за Дороти Робъртсън, известна като Доф Уеб. Това най-вероятно го е довело в Аделаида, казва професорът.

"Имаме доказателства, че той се е разделил със съпругата си и че тя се е преместила в Южна Австралия. Така че вероятно е дошъл, за да я открие", казва той пред Ей Би Си.

А Колийн Фицпатрик иска да помогне и за разгадаването на мистерията на смъртта му.

"Бих искала да видя резултатите от токсикологията. И бих искала да разбера какво се е случило с Дороти", казва тя пред Си Ен Ен.