"Всичките ни дни изглеждат сякаш чакаме края. Седим и чакаме." 

"Проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се."

Това са цитати от материала "Войната в Украйна и новата реалност - за всички нас". Именно те обединяват най-силно онова, за което Мария Христова - автор в sCOOL Media и ученичка в 22 СЕУ "Георги С. Раковски", иска да ни събуди - за ужаса на войната и за това, че там, където държавата липсва, има добра воля.

Доброволците са на място 24 часа в денонощието, безвъзмездно дарявайки време, емоции, сили, за да ги вдъхнат на други. А другите може да са майки с малки деца или млади, ерудирани студенти, обединени от едно - бягали са с километри пеша, за да се спасят от разрушението на войната в Украйна, изоставили семейства, мечти, очаквания.

Наградата “Млад автор“ на Мария Христова от Scoolmedia.com връчи заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова

Снимка: Булфото

Заради въздействащия разказ за новата реалност, в която войната поставя всички нас, Мария Христова бе отличена в категорията "Млад автор" в петото издание на Web Report - инициативата за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg. Победителите - общо 12 журналисти, бяха избрани сред 130 участници, кандидатствали с 367 материала. Те са оценени от 14 от водещите професионалисти от конкурентни български медии, а наградите са предназначени за автори, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Oнези, които доставят истината. 

"Всички ние разчитаме на вашите думи, на вашите истини. Разчитаме и да подадете ръка на младите хора (...) и да им кажете, че пътят към истината понякога е трънлив и труден, но трябва да я търсим", каза при връчването на наградата заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова. 

А отличената Мария Христова вярва, че поколението ѝ заслужава да бъде по-достоверно информирано. И мечтае да събуди "по-голяма активност в обществото и всеки българин да почувства значимостта си в него". 

За финал, още един цитат. Това са думи на една от доброволките, главни герои в материала на Мария Христова: "Ти или си настроен да помагаш, или не си. Аз помагам на животни, на сирийски бежанци, на роми, на хора с увреждания. Който има нужда от помощ. Не разбирам тези хора, които казват: "Защо правиш това към този, а към друг не?".

В петото издание на Web Report бяха отличени 12 журналисти, избрани сред 130 участници, кандидатствали с 367 материала.

Снимка: Булфото
 


В журито на Web Report 2022 бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Тази година към тях се присъединиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на "Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg