Кметът на Перник Станислав Владимиров напусна БСП. Той е подал заявлението си за прекратяване на членството днес в знак и на солидарност с изключените на конгреса, но и в резултат на узряло решение от много месеци насам. Това съобщи самият той пред Dir.bg. Владимиров заяви, че поведението на ръководството на конгреса, което сред 14-те изключи и двама пернишки социалисти - Ралица Андреева и Мартин Жлябинков, е взривило пернишката партийна организация. Напускат още председателите на общинската и на областната структура - Стефан Кръстев и Валентин Петков, каза Владимиров. Самият той не отрече, че ще се яви за втори кметски мандат на местния вот, но още не е решил под каква форма ще се кандидатира. 

- Защо решихте да напуснете БСП?

- Това е един много дълъг процес, едно от най-трудните решения, които съм взимал в последните години, но още месеци назад бях направил своите изводи. Първо напуснах ръководните органи заради несъгласието с това, което се случва в БСП, с водещата омраза, преследване на инакомислещите, с отстрелване на неудобните. Това не е партия особено лява, такава, каквато аз си я представям. Аз очаквам другарска среда, разумни разговори за бъдещето на България, а тук срещаме само среда, която е токсична. Нямам намерение да участвам. След събота, това, което видях на конгреса, особено невероятните мерки за сигурност, които беше взело ръководството - аз на футболен мач не съм влизал през такива мерки за сигурност! Тъжните очи на голяма част от делегатите, които не бяха допуснати, омразата, която беше водеща вътре, дебненето, преследването на неудобните. Върхът на всичко беше отстрелването на една голяма младежка генерация, която е бъдещето на БСП - без аргументи, без мотиви. Аз в тази среда и в такъв тип форуми нямам намерение да участвам повече. 

- Има и представители на БСП-Перник в списъка на изключените.

- Двама от пернишките социалисти бяха отстранени - това са председателите на групата съветници, включително и секретаря на община Перник - Ралица Андреева и Мартин Жлябинков. Взривът в пернишката организация беше невероятен, аз няма как да стоя встрани. Солидарно с тях, голяма част от тях заявиха, че прекратяват членството си - аз няма как да стоя и да гледам всичко това. И Ви казах - аз не се чувствам добре в такъв тип токсична среда. Не искам да преча на никого. Пожелавам успех на БСП, но аз бях дотук.

- Има ли още пернишки социалисти, които да напускат партията?

- Огромна част от структурата напуска. И общинският, и областният председател са заявили своите намерения за напускане. Те ще дадат повече подробности.  Аз вече се подписах и своето заявление съм го подал.

- Смятате ли, че е необходимо да се учреди нова лява партия?

- Всичките ми мисли оттук-нататък ще са съсредоточени в кметските ми задължения. Аз имам огромна работа, която трябва да свърша до края на мандата. Партийните ми дела ме разконцентрираха, разсейваха, особено в тази среда, в която се налагаше да работим в партийните ни структури и липсата на комуникация с ръководните ни органи. Така че, оттук-нататък вече ще съсредоточа всичките си усилия само в оставащите месеци до края на мандата.

- Ако се кандидатирате за втори мандат, а така, като Ви слушам, вероятно ще го направите, като независим кандидат ли ще излезете на местния вот?

- Не съм мислил точно под каква формула ще се явя, но аз ще се явя от партията на перничани, както се шегуваме с колегите. Докато срещам тази огромна подкрепа, която имам от съгражданите ми, ще продължавам. Ако вече не я чувствам тази подкрепа, както в момента, аз ще се оттегля. Насила няма да стоя на дадени постове.