Дългогодишният кмет на Троян Донка Михайлова, която е заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България и бивш депутат от БСП, обвини съпартийците си, че само заради постове и депутатски места са вдигнали ръка в залата на конгреса за изключването на 14-те социалисти.

Михайлова призна, че се срамува от станалото на конгреса и уточнява, че тя самата все още не е предложена за изключване.

"Считам, че един кмет е кмет на всички. Никога не критикувам партията си публично - правя го там където му е мястото - на партийни форуми. Но мисля, че има моменти, в които човек няма право да мълчи. Срамувам се, от станалото вчера на 50-я конгрес на БСП. Изключени бяха 14 млади, интелигентни, образовани и доказали себе си хора, с тях и двама професори. Заради това, че искат смяна на ръководството на партията, сред поредица съкрушителни загуби", написа в профила си във Фейсбук Донка Михайлова.

И упреква за безпрецедентната саморзаправа не само ръководството.

"Вчера много хора ми се обадиха да питат изключена ли съм. Не съм предлагана. Засега... А на всички, които вчера с поглед в земята мълчаха и гузно вдигаха ръка за изключването на бъдещето на партията, разчитайки на места в листи за депутати, в бордове и агенции и на тези, за които партийната лоялност е лоялност не към партията, а към лидера, ще кажа - аз мисля, че основната вина е ваша", обръща се към съпартийците си кметът на община Троян.

Тя коментира и станалото ден по-рано на пленума на партията, когато имаше несполучлив опит да бъдат изключени от партията други двайсетина социалисти. Още на Националния съвет Михайлова е предупредила, че ръководството на БСП рискува да взриви конгреса, което и стана.

"В петък, на заседание на Националния съвет на БСП бяха предложени за изключване в подобен сценарий други над двайсет души от друго поколение - сред тях някои от най-добрите ми приятели - Коста Паскалев, Петър Мутафчиев, Дора Янкова се самопредложи да бъде изключена. Бивш вицепремиер, бивш министър, емблематичен кмет и депутат... Тогава изказванията ни с Дора обърнаха гласуването. Ето част от това, което казах: "Не съм присъствала на по-срамен епизод в живота на партията ни. Георги (Свиленски - водещ заседанието), спри това безумие. Корнелия (Нинова), един лидер не може да мълчи в моменти като този. Ако не го напрвите, ще взривите утрешния конгрес и ще предопределите поредна огромна загуба на партията на предстоящите избори...". Националният съвет не изключи предложените, но на другия ден бе направено", коментира социалистката и кмет на Троян вече трети мандат.