Над 270 знакови социалисти са се подписали под предложение за прекратяване на мандата на председателя на БСП Корнелия Нинова, информира в съобщение до медиите една от 13-те социалисти, изключени анблок - издателят Светлана Шаренкова.

"Проведеното на 11 февруари т.г. заседание на 50-ия Конгрес на БСП бе пример за политическа манипулация, фалшификация, натиск и полицейщина от страна на ръководството на партията, начело с Корнелия Нинова", се казва в прессъобщението.

В него се посочва, че в навечерието на конгреса противоуставно са били подменени преброители, над 60 делегати и ключови комисии, а социалисти, известни със своята критична позиция към председателя на партията са били заплашени с изключване "анблок" от БСП без мотиви и аргументи.

Отбелязва се също, че до паркинга на НДК и залата на конгреса не са били допускани делегати и гости на форума.

"Конгресът на БСП започна като политико-криминален трилър и завърши като евтин фарс - с полупразна зала и липса на кворум", се казва още в съобщението, разпространено от Светлана Шаренкова.

"Въпреки казармените условия и грубото погазване на Устава от страна на Нинова и приближените й", 272 делегати са се подписали под предложение за решение за предсрочно прекратяване на мандата на председателя на БСП.

В подписката се изтъкват редица мотиви, но основните са: серията от тежки изборни загуби, безпрецедентната организационна и идейна криза, до която Нинова довела БСП, обезличаването на колективните органи, потъпкването на вътрешнопартийната демокрация, срамното пето място сред политическите сили и унищожителните за БСП коалиции с десни партии, информира БТА.

Сред подписалите се били делегати от всички региони на страната, знакови социалисти, кметове, бивши и настоящи депутати, министри и евродепутати, както и бившият председател на БСП, премиер на България и президент на Партията на европейските социалисти с три мандата, евродепутатът Сергей Станишев.

В съобщението се казва още, че Валери Жаблянов е направил опит да обяви пред конгреса за събраната подписка, но не е бил допуснат до микрофона, а водещият заседанието е отказал да приеме подписката.

Ръководството на БСП е изключило 13-те социалисти само по снимка - разгледало кои са се качили на трибуната на конгреса без разрешение и съставило списъка на наказаните впоследствие.

Това разкри дъщерята на Антон Кутев - Мина Кутева. В емоционален пост в профила си във Фейсбук тя разказва за случилото се със съпартийците й, които анблок бяха изгонени от партията с безпрецедентно решение на конгреса. Досега и по партийния устав изключване от партията се предприема само от партийната организация по места, в която членува всеки социалист.

"В частни разговори част от "палачите" са били запитани защо точно тези хора са изключени. Отговорът е бил - по снимка. Хваната е снимка от излезлите на трибуната (прилагам предполагаема) и тя е определила съдбата на хора, които вече с години подкрепят и работят за БСП, сред които са най-младият общински съветник в Столична община, главният секретар на Община Перник, човекът, влязъл с най-много гласове от младежите в НС на МО в БСП и още хора с много постижения.", разказва Мина Кутева.

"Излезлите на трибуната са наказани от "най-демократичната партия в България", както каза нейният лидер днес. Дълбоко се надявам това да не е така и да е просто злободневен слух. До трибуната, между другото, в един момент бях и аз, с още немалко хора. Сигурно са ни пропуснали. Този път. Няма страшно, другия път няма да ни пропуснат. Всъщност обаче това няма никакво значение. По коя снимка, видео, очна ставка или враческо усещане са изгонени тези хора, няма абсолютно никакво значение. Значение има само истината. А тя е, че БСП днес уби своето бъдеще и повече никога няма да има правото да говори за своите младежи", написа в профила си социалистката.

Сергей Станишев: Над 200 делегати напуснахме заседанието на 50 Конгрес на БСП в знак на протест

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев, който бе сред възмутените социалисти, показали несъгласие с апаратните хватки по време на конгреса, заклейми своеволията на ръководството.

"Над 200 делегати напуснахме заседанието на 50 Конгрес на БСП в знак на протест срещу своеволията на ръководството, което наложи безпрецедентна цензура на всяко различно мнение. Изключване на микрофони, противоуставна подмяна на делегати и на преброители, скандални манипулации на гласуванията - на това станахме свидетели днес в зала 3 на НДК. Но видяхме и друго - как съпротивителните сили на социалистите в партията се събуждат!", написа Станишев в профила си във Фейсбук.

"Апаратните трикове може и да помогнат на ръководството да се задържи, но лишават БСП от шанса да проведе откровен разговор и да покаже на обществото, че е чуло гласа на избирателите и си е извлякло поуки", предрече Станишев.

Ангел Найденов напусна партията: Нямам място в БСП, това не е моята партия

След 33 години членство в БСП бившият министър на отбраната и бивш член на ръководството на партията обяви, че хвърля партийната книжка, омерзен от случилото се на конгреса.

"След днешното заседание на конгреса на БСП, след всичко случило се на него,след приетите решения и особено след саморазправата с част от хората,имащи собствено мнение и позиции различни от тези на ръководството, НЯМАМ МЯСТО в БСП!

Тази партия НЕ Е и НЕ МОЖЕ да е моята партия!

Не е партията, за чието развитие и укрепване не съм жалил сили и време след 89-а година, не е партията, която да споменавам с удовлетворение и упование заради решения,политики и поведение,не е партията с дух, принципи и ценности, от които да не се срамувам!

След 43 години членство, от които 33 години в БСП, ПРЕКРАТЯВАМ членството си в партията!", написа в профила си във Фейсбук Ангел Найденов.

Общинският съветник и член на Изпълнителното бюро на БСП - София Петко Димитров, който също е от 13-те изключени делегати, заяви: 

"В БСП се възцари мракобесието. Днешното решение Конгресът да изключи 13 социалисти заради политическата им позиция, която се различава от тази на управляващата върхушка в партията, е безпрецедентно и твърде далече от уставните правомощия на взелите решението".

Димитров е най-младият общински съветник в Столичния общински съвет.

"Никой и нищо не може да ми попречи да продължа да работя за това, в което вярвам като социалист и това, за което са ме избрали софиянци", категоричен е вече бившият член на партията.

В началото на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП евродепутатът Петър Витанов предложи първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП. Искането му, което беше подкрепено и от други делегати, обаче не беше подложено на гласуване, защото било противоуставно. Ръководството утвърди своя дневен ред  с 524 гласа "за", 237 "против" и 21 "въздържал се". Това породи напрежението в залата и голяма група социалисти се качи на трибуната, а над 200 делегати започнаха да скандират "оставка" и напуснаха конгресната зала. 

Именно този момент е запечатала и въпросната снимка, послужила да документира провинилите се и изключени в края на заседанието 13 социалисти - Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Валери Жаблянов и Ваня Добрева. А в отделно решение беше отстранен и Кирил Добрев, чийто казус е по-различен - той беше възстановен от ВАС като член на Националния съвет на партията, но в същото време изключен като член на БСП. Конгресът реши проблема, като го изключи повторно.