Китай представи план за задълбочаване на интеграцията между крайбрежната провинция Фудзиен и Тайван, като изтъкна ползите от по-тясното сътрудничество между тях и същевременно изпрати военни кораби около острова за демонстрация на военна мощ, съобщи Си Ен Ен.

Директивата, издадена съвместно от Централния комитет на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет, обещава да превърне Фудзиен в "демонстрационна зона" за интегрирано развитие с Тайван и в "първи дом" за тайванските жители и предприятия, които се установяват в Китай.

Документът, който китайски експерти, цитирани в държавните медии, определят като "план" за бъдещото развитие на Тайван, се появява в деликатен момент в отношенията между двете страни, тъй като Тайван се подготвя за президентските избори през януари.

Той идва и в момент, когато Китай продължава да засилва военния си натиск върху Тайван - динамично развиваща се демокрация с население от 24 милиона души, която управляващата комунистическа партия в Пекин обявява за своя територия, въпреки че никога не я е контролирала, припомня Си Ен Ен.

Според тайванските власти преди публикуването на плана за интеграция на Пекин, тази седмица във водите близо до Тайван са били забелязани китайски самолетоносач и около две дузини китайски бойни кораби.

Китай отдавна е възприел подхода на моркова и тоягата към Тайван, като го заплашва с военна инвазия и същевременно предлага възможности за бизнес и културен обмен на онези, които според него са по-благосклонни към гледната точка на Пекин.

Като се има предвид степента, до която връзките през пролива се разклатиха през последните години, остава неясно колко възприемчиви ще бъдат хората в Тайван към мащабното предложение на Китай.

В сряда Ванг Тинг-ю, тайвански депутат от управляващата Демократична прогресивна партия, заяви, че планът за интеграция е "нелеп".

"Китай трябва да помисли как да се погрижи за лошите си дългове, но не и как да провежда обединена фронтова работа срещу Тайван", каза Ванг във видеопослание, визирайки свързаните с правителството усилия за постигане на целите на Пекин в чужбина.

Снимка: БТА/AP

Концепцията за превръщането на Фудзиен в зона за интегрирано развитие с Тайван се появи за първи път в официален документ на Китай през 2021 г., но тогава не бяха предоставени никакви подробности.

През юни, когато високопоставен китайски лидер повдигна въпроса за плана за интеграция на форум, Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван нарече предложението "безсмислено" и "безполезно", като заяви, че то не съответства на обществените очаквания на Тайван и "принизява" Тайван.

В директивата Пекин обещава да подобри условията за бизнес на тайванските фирми във Фудзиен, да задълбочи индустриалното и капиталовото сътрудничество и да насърчи тайванските фирми да се листват на китайски фондови борси.

За първи път на тайвански компании ще бъде разрешено да инвестират и да създават радио- и телевизионни продуцентски компании във Фудзиен в рамките на пилотна програма.

Директивата има за цел също така да привлече тайвански работници и семейства да се установят във Фуцзян. Тя обещава да подобри програмите за социално подпомагане, за да улесни тайванците да живеят и работят в провинцията - включително да купуват недвижими имоти, и обещава равнопоставеност на тайванските ученици при записването им в държавните училища.

Китайските наблюдатели отбелязват, че "документът е равнозначен на очертаване на бъдещия план за развитие на остров Тайван, който се очаква да получи по-широка движеща сила и перспектива за развитие чрез интегриране с Фудзиен", пише държавният в. Global Times.

Фудзиен, провинция с население от 40 млн. души, разположена от западната страна на Тайванския проток, е най-близката до Тайван както в географско, така и в културно отношение.

Много тайванци са потомци на имигранти от Фудзиен, които са пристигали на вълни през вековете, носейки със себе си диалект, обичаи и религия, които са формирали гръбнака на традиционната култура сред мнозинството от основното население на Тайван.

Управляващата китайска комунистическа партия отдавна се опитва да използва географската, историческата и културната близост между Фудзиен и Тайван като аргумент за по-тясна икономическа и социална интеграция - и евентуално обединение - с острова.

Особено внимание в усилията на Пекин за интеграция се обръща на отдалечените тайвански острови Кинмен и Матсу, които са разположени много по-близо до Фуджиан, отколкото до Тайван, и в исторически план са имали най-силни връзки с континента.

В директивата от вторник Пекин се ангажира да ускори допълнително интеграцията между градовете Сямън и Кинмен, които се намират само на няколко километра един от друг. Китай обещава да проучи възможностите за сътрудничество по инфраструктурни проекти между двата града, което ще позволи пренос на електричество и газ от Сямън до Кинмен, както и да свърже двата града с мост. Според плана жителите на Кинмен ще могат да се ползват от същите права като местните жители на Сямън.

Подобни мерки за интеграция са предвидени и за градовете Фуджоу и Мацу.

За някои от жителите на Кинмен плановете за насърчаване на по-голяма свързаност могат да бъдат привлекателни. Тази година междупартиен алианс от осем местни съветници в Кинмен предложи да се построи мост до Сямън, за да се стимулират икономическите връзки, като част от по-широкообхватно предложение за превръщането на Кинмен в демилитаризирана зона или така наречения "остров на мира".

Намиращ се на фронтовата линия между Тайван и Китай, Кинмен е бил подложен на многобройни амфибийни нападения и обстрел от страна на китайските военни в годините след гражданската война в Китай.

Предложението на съветниците предвижда извеждане на всички тайвански войски и военни съоръжения от островите и превръщането на Кинмен в място за преговори между Пекин и Тайпе, целящи "деескалация на напрежението", съобщава в заключение Си Ен Ен.