Британският парламент за първи път нарече Тайван "независима държава" в официален документ, което наруши политическо табу и съвпадна с посещението в Пекин на британския външен министър Джеймс Клевърли, информира "Политико", цитирано от БТА.

Има риск новата формулировка, приета в доклад, публикуван вчера от влиятелната комисия по външни работи на Камарата на общините, да предизвика остра реакция от страна на Пекин и идва в момент, когато Клевърли става първият високопоставен британски представител, който посещава Пекин, от пет години в условията на силно охладнели отношения.

Китай смята демократичния самоуправляващ се остров Тайван за своя територия. Само 13 държави по света признават дипломатически Тайпе вместо Пекин.

В. "Саут Чайна морнинг пост" бързо прогнозира, че формчулировката "независима държава", която "притежава всички качества за държавност", дадена от британския парламент на Тайван, със сигурност ще предизвика гнева на Пекин.

"Тайван вече е независима държава под името Република Китай", се казва в доклада на комисията. "Тайван притежава всички изисквания за държавност, включително постоянно население, определена територия, правителство и способност да влиза в отношения с други държави - липсва му само по-голямо международно признание."

Според председателката на комисията Алиша Кернс от управляващата Консервативна партия това е първият случай, в който в доклад на британския парламент се прави подобна декларация. "Ние признаваме позицията на Китай, но ние като [комисия по външни работи] не я приемаме", заяви Кернс пред "Политико". "Наложително е външният министър твърдо и гласно да застане на страната на Тайван и ясно да заяви, че ще подкрепим правото на Тайван на самоопределение."

"Този ангажимент не само съответства на британските ценности, но и служи като остро послание към автократичните режими по света, че суверенитетът не може да бъде постигнат чрез насилие или принуда", добави Кернс.

В отговор на доклада говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин го разкритикува, че "обръща правилно и грешно и бърка черното и бялото".

"Китай настоява британският парламент да се придържа към принципа "един Китай" ... и да спре да изпраща погрешни сигнали на подкрепящите независимостта тайвански сепаратистки сили", заяви Ван.

От своя страна тайванското външно министерство благодари на Уестминстър за публикуването на доклада.

"Благодарни сме за подкрепата на британския парламент за статута на Тайван и международното му участие", заяви говорител на министерството пред медиите.

Докладът на комисията критикува правителството на премиера Риши Сунак, че не е достатъчно смело в подкрепата си за Тайван, като призовава официалните лица да започнат да подготвят санкции със съюзниците, за да възпрат военните действия и икономическата блокада на Пекин над острова, който доставя 90% от най-модерните полупроводници в света.

По-близко, още по-близко...

"Обединеното кралство би могло да продължи да поддържа по-близки отношения с Тайван, ако не е прекалено предпазливо, за да не обиди [Китайската комунистическа партия]", заяви комисията. "Обединеното кралство трябва да разхлаби наложените от само себе си ограничения за това кой може да контактува с тайвански официални лица. САЩ и Япония показаха, че комуникацията е възможна дори на най-високо ниво."

Лондон също така трябва да работи с Токио и Тайпе за тристранно сътрудничество по отношение на кибернетичните и космическите отбранителни способности, се казва в доклада.

По отношение на кандидатурата на Тайван за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), чийто нов член е Великобритания, комисията призова правителството да води кампания за приемането на Тайван.

Същевременно докладът критикува британското правителство, че държи стратегията си за отношения с Китай в тайна.

Правителството на Риши Сунак не определи Китай като мащабна "заплаха", а като "епохално и системно предизвикателство".

По време на визитата си вчера в Пекин британският министър на външните работи Джеймс Клевърли изрази загриженост за състоянието на човешките права в Китай и проучи възможностите за по-добра комуникация между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

И САЩ работят с Тайпе

Правителството на американския президент Джо Байдън одобри военна помощ за Тайван, която да бъде предоставена посредством програмата на САЩ за оказване на военна помощ на чужди държави, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че е почерпила тази информация от правителствен документ, изпратен на американския Конгрес. С документа правителството информира комисии в Конгреса, че Държавният департамент възнамерява да задели 80 милиона долара военна помощ за Тайван.

"Програмата за оказване на военна помощ на чужди държави ще бъде използвана за укрепването на способността на Тайван да се отбранява", се казва в документа.

Конгресменът републиканец Майкъл Маккол, който е председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), изрази задоволството си от факта, че "най-накрая" правителството е решило да помогне на Тайван посредством програмата за оказване на военна помощ на чужди държави.

Програмата за оказване на военна помощ на чужди държави е най-голямото перо за оказване на военна помощ под шапката на американския Държавен департамент.