Опитите на президента Доналд Тръмп да оспори по съдебен ред резултатите от изборите по всяка вероятност ще са безуспешни, защото той много трудно ще докаже съществуващи нарушения. Това заявява за ТАСС Андрей Коробков, професор по политология в Университета на Тенеси.

По думите му юридическият екип на президента може би ще акцентира върху наличието на "мъртви души", тоест бюлетини, изпратени от името на покойници, хора отдавна напуснали своя щат или негласували. Но според Коробков от значение ще бъде само ако бъде доказана измама в размерите на хиляди гласове, която би изменила изборния резултат в конкретния щат.

Екипът на Тръмп може да се позове и на неправилно оформяне на бюлетини. Например ако не е ясно за кого е подаден гласът или бюлетините са повредени и бракувани по измислена причина. Но и в този случай трябва да се докаже "масовост", което на практика е невъзможно, казва пред ТАСС политологът.

Победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ вероятно ще доведе до втвърдяване на позицията на Вашингтон към Москва, включително засилване на санкциите за купувачите на енергоносители. Това предупреждава пред ТАСС почетният професор от токийския университет "Хосей" Нобуо Шимотомаи, автор на над 20 книги за историята и политиката на Русия.

"С идването на власт на президент католик още повече ще се увеличи присъщият на Демократическата партия ожесточен натиск върху Русия, включително по въпроса за Украйна. Ще се увеличи и вероятността от санкции", казва професорът.

Той пояснява, че предвид засилването на тенденцията в САЩ и ЕС за преминаване към екологично чисти енергийни източници съществува вероятност да се въведе данък за вноса на енергоносители с цел намаляване на въглеродните емисии, което "също има характер на санкции срещу Русия".

Шимотомаи изказва предположението, че заради острото съперничество между Републиканската и Демократическата партия в САЩ ще възникне конфликт между бъдещия президент и Сената. Така според него американската политика ще се съсредоточи върху вътрешните проблеми и затова "промяната в отношенията с Русия в интерес на решаването на международните проблеми ще се усложни много", цитира ТАСС мнението на японския учен.