"Балкански поток" напредва, тръбите са докарани и разпръснати по трасетата, а машините заваряват. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на интерконтектора Гърция - България. Той бе заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ. Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други.

По думите му работата по газовата връзка е продължавала и по време на извънредното положение, и в двете държави. Той допълни, че всички газови проекти вървят в срок, въпреки забавянето покрай пандемията.

"Имаме най-доброто в момента в региона. С много усилия и работа, с почтеност и откритост. В момента се съревноваваме кой по-бързо ще построи газопровода. На станция "Чирен" сме много напред, за да може в посока Сърбия, Македония, Унгария да изкараме до 25 т газ", допълни премиерът.

Снимка: МС

Министър-председателят посочи, че опозицията е яростна заради добрите темпове на работа по проекта "Балкански поток" на наша територия.

Той се похвали, че никой освен него е нямало да може да направи Балкански поток, след като Южен поток бе спрян. 

Снимка: МС

В България най-гадното нещо е да можеш да се справиш, заяви Борисов по повод упреците на президента Румен Радев. Решил съм да не съм скромен, каза премиерът и подчерта, че когато в другите държави са отчитали по стотици мъртви на ден, България е овладяла ситуацията. Ако Румен Радев бе премиер, щяха да измрат хора, както при Путин и Борис Джонсън, каза премиерът. Борисов подчерта, че за кратко държавата е успяла да пренастрои икономиката си и да произвежда маски, облекла, очила. 

Пред медиите премиерът каза, че се надява детските градини да бъдат отворени следващата седмица, преди 24 май.

 Това е единственото място, за което се знае, че повишава заболяването. Този риск си заслужава, защото на работещите майки и бащи, трябва да знаят, че връщайки се на работа, могат да оставят децата, заяви Борисов. Театрите обаче ще останат затворени, заради климатизацията. 

За предпологаемите смс разговори между Божков и финансовия министър Владислав Горанов премиерът заяви, че по времето, когато са проведени, Божков не е бил обвиняем.

Борисов коментира и създаването на държавни бензиностанции. 

Целта ни е да имаме до 100 бензиностанции в областните градове. Това каза премиерът Бойко Борисов и допълни, че в понеделник ще бъде готов проектозаконът за създаването на държавна петролна компания.

Борисов посочи, че дъмпингът и сивата икономика ще останат в миналото при създаването на държавна петролна компания. "Цената на петрола е толкова ниска, че всеки иска да си продаде стоката. Ние не го правим срещу никога, искаме да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, за да може при криза да се осигурят стабилни цени на горивата за населението", допълни той.

По думите му държавата ни е малка и не може да се говори за картел в бранша, пък и световните представители у нас не биха допускали подобно нещо. Според премиера пазарът ще покаже колко ще е разликата в цената. 

Според него това не е конфронтация с "Лукойл". 

Кризата с коронавирус инфекцията е показала, че при състояние на "война" всеки търси държавата. По думите му такава държавна компания ще бъде инструмент за защита на населението и ще попречи при криза да се направи дъмпинг на горивата.