От 10 години изпълнява главната роля в управлението на столицата. Зад нещата, които говори, стои опитът - готови проекти, конкретни и вече започнати планове. Срещаме се с Йорданка Фандъкова, кандидат за четвърти мандат кмет на София.

"Започнахме от много големи проблеми, от много кризи. Днес хората не помнят балите с отпадъци, които трябваше да решаваме бързо с изграждането на инсталации. С обновяването на автобусите и тролейбусите вече почти забравихме 40-годишните "Икарус"-и. Забравихме заменките на детски градини, защото изградихме 100 нови сгради и продължаваме да строим. Това са необходими неща за хората."

Повсеместният проблем с корупцията няма как да подмине и най-големия град в България. През последните години от Столична община е търсена отговорност за много неща. И най-изявени опозиционери обаче потвърждават, че никога не е имало обвинения в корупция лично срещу Йорданка Фандъкова.

"Бих искала да ме запомнят на първо място като почтен човек", отговаря самата тя на въпрос каква следа иска да остави един ден след себе си.

"Дължим честен диалог с хората и ангажименти, които знаем, че можем да изпълним. Днес поемаме ангажимент и обещаваме, но утре се изправяме пред същите тези хора. Някои от кандидатите се опитват да променят биографии, да представят себе си такива, каквито биха искали да бъдат. Аз съм това, което съм! Стоя зад нещата, които съм направила. Стоя си както зад успехите, така и зад грешките, защото работата винаги е съпътствана с проблеми. Въпросът е да си взимаш поука и да излизаш още по-силен, с още повече решения и идеи."

 

Снимка: Dir.bg

Сред тях е и случаят с ул. "Граф Игнатиев". Днес тя може и да се различава от съсипания вид отпреди ремонта, но заглавията я помнят най-вече със скандалите.

"Това беше първият голям проект в сърцето на града. За съжаление имаше пропуски в проектирането и изпълнението."

Според Йорданка Фандъкова категорични действия в две основни посоки могат да начертаят правилни решения, които да удовлетворят в максимална степен обществените очаквания:

"Първо - структурна промяна в общината със създаването на отделен ресор за инфраструктурното строителство с екипи, които да следят - от заданието, през проектирането до изпълнението. Второ - искаме законодателни промени, които да гарантират не само финансовата, но и професионалната отговорност на участниците в процеса. И проектантите, и надзорниците, и строителите трябва да носят отговорността с името си. Гордея се, че съм кметът, който е налагал най-големите санкции на компаниите. Почти няма фирма, която да работи в София, и да не съм санкционирала, но очевидно трябва още нещо, за да може наистина да се носи по-ясна отговорност."

Снимка: "Булфото"

 

Скоростта на осъществяване на промяната е постоянният проблем на модерните времена. Не само в София, а и Париж, Лондон и други големи европейски столици. В съвременния свят доволен град няма. И може би така трябва да бъде, защото там се крие и ключът на развитието.

"Живеем в динамично време. Иска ни се всичко да става много по-бързо, веднага. Невъзможно, разбира се, но много от моите опоненти го обещават. Популизмът е точно това - когато обещаваш всичко на всички. Най-трудната част от срещите ми е, когато отговарям на млади хора, че даден въпрос може да бъде решен, но в рамките на 3, 4, 5, дори и повече години. Тогава усещам някакво разочарование. Да, но за мен е по-важно да съм честна. Не мога да поема ангажименти, които съм убедена, че не могат да бъдат изпълнени. Това е моето разбиране за честно управление."

Снимка: "Булфото"

Съкращаването на сроковете зависи и от бързото взимане на крайните решения. Това е една от причините за привличане на нови експерти в екипа на Йорданка Фандъкова. Сред тях са двама професори - инвазивният кардиолог Иво Петров и Асен Николов, началник на родилната клиника в Майчин дом. Необичаен за родните нрави е начинът, по който към екипа се присъединява още един специалист - архитект Ивайло Петков.

"Той беше един от големите критици на развитието на града. Казах му - давайте, заповядайте да работим, имате картбланш, за да можете да направите това, което си представяте, че е важно."

Редица проекти го чакат още преди да е започнал истинската работа. Някои от тях са вече в ход. От догодина старата топлоцентрала в Южния парк ще бъде превърната в нова културна гордост за София - Център за съвременно изкуство. Фандъкова определя като лична амбиция отварянето на повече културни пространства в различните райони на столицата.

Снимка: Dir.bg

"Направихме международен архитектурен конкурс, много широко обсъждан с хората от сектора, с културните оператори в сферата на съвременното изкуство. На път сме да стартираме изпълнението на проекта. Ще трансформираме една изоставена промишлена сграда в модерен Център за съвременно изкуство. Нужно е внимание не само за плочките и инфраструктурата, а и за духа на града".

Снимка: Dir.bg

Поетите отговорности за развитието на София се носят по-лесно с подкрепа от семейството. Затова освен за столицата, Йорданка Фандъкова е запазила в сърцето си място и за своята ученическа любов - Юри. Той е лекар със специалност детски болести, а двамата са заедно от над 40 години.

"Със съпруга ми сме заедно от ученическите години, но със София сме още отпреди това. Пристигнах тук на 13-години, тук завърших средното си образование, тук родих дъщеря си, тук завърших висше, работя за града от толкова дълго време. Ако питате съпруга ми - може би ще каже, че връзката ми със София е по-силна. Но със сигурност и двете се основават на едно нещо. Това е любов."

Още с първия си ден на управленския стол Йорданка Фандъкова остави отпечатък в историята. Тя става първата жена кмет на София. На въпроса колко често мисли за това, отговаря, че избягва да го прави и отклонява разговора към предшествениците. Подчертава, че те са заели място в историята не с друго, а с делата и това, което са оставили след себе си.

"Те са останали с проектите, които са реализирали. Инженер Иван Иванов - най-дълго управлявалият - със завършването на Рилския водопровод, всъщност с изграждането като инженер. Ген. Владимир Вазов - със създаването на Музея за история на София. Аз съм щастлива, че осигурихме дом на музея в тези години. Кметовете, които са изграждали, съграждали града с булевардите, с жълтите павета - всичко това са хората, които са останали с проектите си, така че за мен са важни проектите за града, защото те не са мои - те са на града и остават за града и за хората."

Снимка: "Булфото"

Вместо да говори за това, че е първата жена кмет на София, предпочита да припомни от какво няма да отстъпи: "Държа да ме запомнят като почтен човек". А за свършеното през годините смята, че всеки може погледне трезво назад, да прецени и лесно да се ориентира какво предстои.

"Ти мойто вчера няма да го пипаш". Репликата е от нейния любим филм - "Вчера".

"За да има днес и утре, има и вчера. То трябва да е много ясно. Няма как да се отказваме от вчера или да представяме, че ли няма вчера. Всеки има своето вчера, освен новороденото бебе. В този филм има много култови реплики - аз си спомням за една друга: "Как на отделен лист?! Истината не може да се дели!"

Снимка: Dir.bg

Започнахме разговора с честността и как честното отношение е това, което не трябва да се забравя. Така и го завършваме:

"Няма как да се правим на това, което не сме или което не сме били вчера. Хората ни познават и знаят какво да очакват от нас".

Купуването и продаването на гласове е престъпление