Ирак затвори южния пропускателен пункт Шаламшех на границата с Иран за пътници от двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на информация на иракските служби за сигурност и на ирански дипломат.

Затварянето е станало по искане на Техеран заради протестите както в Иран, така и в съседен Ирак. Границата в района ще остане затворена до второ нареждане, но няма да бъде засегнат превозът на стоки или търговията, казват източниците.

 

Ожесточени сблъсъци в Иран

Полицията за борба с безредиците и силите за сигурност влязоха в сблъсъци с демонстранти днес в Техеран и други ирански градове, съобщиха ирански информационни агенции, цитирани от Ройтерс и БТА.

Демонстрантите скандираха антиправителствени лозунги ден след като правителството повиши цената на бензина с 50 процента и въведе ограничения за количествата, с които всеки гражданин може да зареди автомобила си.

Един човек загина и няколко бяха ранени вчера в град Сирджан в провинция Керман, съобщи представител на местната власт, цитиран от ИСНА.

По информация на ИРНА е било извършено нападение срещу горивен склад и е бил направен опит той да бъде запален.

Коли са блокирали движението по време на протест в Исфахан, Иран, срещу увеличението на цените на горивата

Снимка: AP/БТА

На видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, се вижда как протестиращи подпалват сгради и влизат в сблъсъци с полицията. На други кадри протестиращи блокират пътища и палят огньове в Техеран и други градове. Някои скандират лозунги срещу висши държавници.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди автентичността на видеозаписите.

Защо беше увеличена цената на бензина

Драстичното увеличаване на цената на бензина беше оправдано от властите като мярка, от която после ще се възползват затруднените семейства в страната, тъй като приходите от увеличението ще бъдат разпределени между тях, отбелязва Франс прес.

В социалните мрежи и дори сред политическата класа мярката обаче породи разделение, като някои политици разкритикуваха правителството, че е избрало неподходящ момент да я въведе - няколко месеца преди парламентарните избори, насрочени за февруари.

Демонстрации имаше в Шираз, Бандар Абас, Машхад, Ахваз, Бирджан, Гашсаран, Абадан, Махшахр, Хорамшахр - населени места в различни части на страната.

Президентът Хасан Рохани опита още през декември миналата година да увеличи цените на бензина, но тогава мярката беше блокирана от парламента в разгара на невиждани протести срещу въведени вече други мерки за строги икономии.

Иранската държавна телевизия пък обвини днес "враждебни медии" в разпространението на "фалшиви новини" и видеозаписи, качвани в социалните мрежи, на които мащабите на протестите са преувеличени.

Ври и кипи в съседен Ирак

В съседен Ирак днес продължават антиправителствените протести. Протестиращи днес се доближиха до Зелената зона в Багдад, след като през нощта бяха отблъснати от силите на реда.

Днес демонстрантите поеха контрола върху стратегическия площад Хилани и върху част от моста Синак, водещ до зелената зона. На другата част на моста все още има сили за сигурност, които да попречат на протестиращите да нахлуят в Зелената зона, където се намират парламентът и редица чужди посолства.

Петима протестиращи загинаха в петък, 15 ноември, при насилие в Багдад. Иракските сили за сигурност използваха бойни патрони и сълзотворен газ при сблъсъци с антиправителствените демонстранти в Багдад и убиха трима души.

Отделно, двама протестиращи загинаха, а десет бяха ранени след взрив на крайпътна бомба на един от централните площади, заявиха полицейски и болнични представители. По думите им при взрива са причинени щети на няколко автомобила и той е избухнал на площад "Таяран", на около 500 м от площад "Тахрир", епицентъра на антиправителствените протести в столицата.