Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова протестиращите по целия свят да следват примера на привържениците на ненасилствената промяна като Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг. Същевременно Гутериш отправи призив към световните лидери "да се вслушат в реалните проблеми на реалните хора", предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Пред журналисти генералният секретар на ООН каза, че "нестабилността в живота на хората" е предизвикала демонстрации из целия свят, от Близкия Изток до Европа, Африка, Азия, Латинска Америка и Карибския регион.

Макар че всяка ситуация е различна, каза Гутериш, "явно е, че съществува нарастващ дефицит на доверие между хората и политическите системи и нарастващи заплахи за обществения договор".

"Светът също така се бори с негативните последици от глобализацията и новите технологии, които са увеличили неравенствата вътре в обществата", каза Гутериш.

Той заяви, че хората искат човешките им права да бъдат уважавани, искат да имат думата при взимането на решения за техния живот и искат "честна игра - включително социални, икономически и финансови системи, които работят за всички".

Генералният секретар на ООН повтори дълбоката си загриженост, че някои протести са прераснали в насилие и са довели до загуба на живот, като подчерта, че правителствата са длъжни да спазват свободата на изразяването и на сдружаването и че "силите за сигурност трябва да действат с максимална сдържаност в съответствие с международното право". "Не може да има извинение за насилието - откъдето и да идва то", каза Гутериш.

Светът бушува

Нови протести избухнаха в Боливия в петък, след като президентът Ево Моралес беше обявен за победител на изборите миналата неделя въпреки твърденията за изборни измами. Антониу Гутериш заяви вчера, че световната организация подкрепя провеждането на проверка на оспорваните резултати от президентските избори в Боливия от Организацията на американските държави.

През последната седмица Чили е разтърсвана от протести, в които загубиха живота си 19 души. За пет от жертвите се смята, че са убити от силите за сигурност. Президентът Пинера отмени увеличението на цената на билетите за метрото, което беше повод за протестите. Освен това той обяви реформи, насочени към облекчаване на положението на най-бедните граждани, като увеличение на пенсиите и на минималната заплата. Въпреки това протестите продължават, а демонстрантите отхвърлят реформите като недостатъчни и настояват за изтегляне на армията от улиците.

Най-малко 40 души са загинали в Ирак в петък, след като силите за сигурност използваха сълзотворен газ, а подкрепяна от Иран милиция откри огън в опит да потуши подновените демонстрации срещу корупцията и икономическите затруднения. Настоящото кръвопролитие е вторият значителен взрив на насилие в Ирак през този месец. Преди две седмици серия от сблъсъци между протестиращи и полицията доведоха до смъртта на 157 души и оставиха над 6000 ранени.

Ливан е парализиран заради протести, като банки, училища и търговски обекти остават затворени. На 25 октомври главните улици в населените места бяха блокирани от демонстранти, които от девет дни протестират срещу лошото управление, пилеенето на публични средства и ширещата се корупция. Речта на президента Аун ден по-рано, в която той призова за диалог с демонстрантите и предложи промени в правителството, не успокои страстите.

От юни в китайската автономна територия Хонконг има съпътствани от насилие протести с искания за повече демокрация и против растящото според демонстрантите влияние на Пекин върху града.

Близо 10 000 души се включиха снощи в екодемонстрация с участието на шведската активистка, тийнейджърката Грета Тунберг във Ванкувър, Канада. "Петъци за бъдеще" е неспирна акция призоваваща правителствата за по-активни действия срещу климатичните промени. Акцията в центъра на канадския мегаполис бе организирана от местни младежки организации на природозащитници. Колоната демонстранти се проточи на три километра, предизвиквайки проблеми в трафика.

В сблъсъците, в които прераснаха протестите в Етиопия от сряда насам, са убити 16 души. Привърженици на опозиционния лидер Джауар Мохамед излязоха по улиците, започнаха да издигат барикади и да палят автомобилни гуми. Мохамед обвини премиера Абий Ахмед, който по-рано този месец бе удостоен с Нобелова награда за мир, че се държи като диктатор. Някои от 16-те жертви са били пребити до смърт с прътове и посечени с мачете, че срещу демонстрантите са използвани огнестрелни оръжия и че цели къщи са били опожарени.

Десетки хиляди гвинейци, според властите, а според опозицията, дори един милион, облечени в червено, демонстрираха днес в столицата на Гвинея Конакри срещу евентуален трети мандат на президента Алфа Конде.

Протести, съпътствани от насилие, избухнаха в Каталуния, след като нейни сепаратистки лидери бяха осъдени на затвор миналата седмица.

В Гърция на 24 октомври започна 24-часова стачка на работещите в местното самоуправление. В столицата Атина бяха предприети извънредни мерки за уличното движение.

Синдикатите организираха масови протести и обща стачка на 25 октомври в Италия. Не работеха и службите на събиране на боклука през т.нар. "черен петък". Център на протеста, естествено стана Рим. Протестните действия са с искания за отмяна на неотдавнашните пенсионни и трудови реформи.

В България имаше протести и контрапротести около избора на нов главен прокурор. Стигна се до блокиране на централни улици в София.