Разузнавателните служби на САЩ смятат, че украинското правителство стои зад взривяването на колата, в която през август край Москва загина дъщерята на видния руски националист Александър Дугин - Даря. Това е част от тайна кампания, за която американските власти се опасяват, че може да доведе до разширяване на конфликта в Украйна, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Съединените щати не са участвали в убийството, нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга помощ, заявиха официални лица, цитирани от изданието. Американски служители също така заявиха, че не са знаели предварително за операцията и че биха се противопоставили на убийството, ако са били уведомени. След това е била отправена забележка на украинските власти във връзка с убийството, казаха още източниците на "Ню Йорк Таймс".

Информацията за украинското участие, която не е била съобщавана преди, е била споделена в правителството на САЩ миналата седмица. Украйна отрече да е замесена в убийството веднага след нападението, а висши служители също са повторили тези отрицания, след като са били запитани за оценката на американското разузнаване.

Макар че Русия не е отвърнала по конкретен начин на убийството, Съединените щати са загрижени, че подобни атаки - макар и с висока символична стойност - имат малко пряко въздействие на бойното поле и биха могли да провокират Москва да извърши удари срещу висши украински служители. Американските официални лица са разочаровани от липсата на прозрачност от страна на Украйна по отношение на нейните военни и тайни планове, особено на руска територия, пише "Ню Йорк Таймс".

От началото на войната украинските служби за сигурност демонстрираха способността си да достигат до Русия, за да провеждат диверсионни операции. Убийството на Дугина обаче може да се смята за една от най-смелите операции до момента - показваща, че Украйна може да се доближи много близо до видни руснаци.

Някои американски служители подозират, че бащата на Дугина, руският ултранационалист Александър Дугин, е бил истинската цел на операцията и че оперативните работници, които са я извършили, са смятали, че той ще бъде в автомобила с дъщеря си.

Дугин, един от най-изявените руснаци, призоваващи Москва да задълбочи войната срещу Украйна, е водещ привърженик на идеята за агресивна, империалистическа Русия.

Американските служители не са разкрили пред разузнаването кои са служителите от украинското правителство, за които се смята, че са разрешили мисията, кой е извършил нападението и дали президентът Володимир Зеленски е одобрил действията им.

Източниците на изданието не са споделили кой от американското правителство е отправил забележките и на кого от украинското правителство са били връчени. Не е известно и какъв е бил отговорът на Украйна.

Въпреки че Пентагонът и спецслужбите споделят с украинците поверителна разузнавателна информация за бойното поле, която им помага да открият руски командни пунктове, линиите за снабдяване и други ключови цели, украинците невинаги уведомяват американските служби за плановете си.

Съединените щати са оказвали натиск върху Украйна да споделя повече за военните си планове, но с променлив успех. В началото на войната американски служители признаха, че често са знаели повече за руските военни планове - благодарение на интензивните си усилия за събиране на информация - отколкото за намеренията на Киев.

Оттогава сътрудничеството се е задълбочило. През лятото Украйна сподели плановете си за септемврийската си военна контраофанзива със Съединените щати и Великобритания.

Американските служители също така нямат пълна представа за конкуриращите се центрове на власт в украинското правителство, включително военните, службите за сигурност и кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това донякъде обяснява защо част от украинското правителство не е имала информация за заговора.

Запитан за оценката на американското разузнаване, съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк, също е отрекъл украинското правителство да е замесено в убийството на Дугина.

"Отново ще подчертая, че всяко убийство по време на война в една или друга страна трябва да носи със себе си някакво практическо значение. То трябва да има някаква конкретна цел, тактическа или стратегическа. Човек като Дугина не е тактическа или стратегическа цел за Украйна. Имаме други цели на наша територия... Имам предвид колаборационистите и представители на руското командване, които могат да бъдат обект на интерес от страна на нашите специални служби, но със сигурност не и Дугина", казва Подоляк в интервю за "Ню Йорк Таймс".

Макар че подробностите около диверсионните действия на контролираната от Русия територия са тайна, украинското правителство все пак признава, че е убивало руски служители в Украйна и стои зад саботажи на руски оръжейни заводи и военни складове.

Високопоставен украински военен служител, който поради чувствителността на темата е пожелал да остане анонимен, е заявил, че украинските сили с помощта на местни бойци са извършили убийства и нападения срещу сътрудничещи с Русия украинци и руски

представители в окупираните украински територии. Сред тях е и назначеният от Кремъл ръководител на Херсонска област, който беше отровен през август и се наложи да бъде евакуиран в Москва за спешно лечение.

Страните традиционно не обсъждат тайните действия на други държави от притеснение да не бъдат разкрити собствените им операции, но някои американски служители са на мнение, че е изключително важно да се ограничи това, което те смятат за опасен авантюризъм, особено политическите убийства.