Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" даде интервю за в. "Файненшъл таймс". "Или Пригожин ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат" в Русия каза българинът от Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ.

Христо Грозев, който бе обявен от Русия за издирване в края на миналата година, винаги си отваря очите на четири, отбелязва авторът Едуард Лус, националният редактор на британския всекидневник за Съединените щати.

Въпреки че Аспън се намира на надморска височина от близо 2500 метра, следобедът в града е зноен. Христо Грозев, водещият разследващ за Русия в "Белингкат" - използващата открити източници разследваща група, която разкри многобройни руски заговори и убийства - се извинява, че е закъснял с около 20 минути, след като е карал пет часа през Скалистите планини от Денвър, отбелязва авторът на статията във "Файненшъл таймс".

Грозев му доверил, че сега има възможност да прекара "значително време" със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му казаха, че вече не могат да гарантират безопасността му. Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за "чуждестранен агент" - по същество враг на Русия с мишена на гърба си. След като претеглил другите варианти за пребиваване в Европа, Грозев стигнал до заключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му остава базирано в Европа, обобщава Едуард Лус.

Попитан в коя част от САЩ пребивава, 54-годишният българин отговорил: "Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие."

Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица разследвания за Русия, разкривайки методите за действие на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" за опита за убийство на руския опозиционер, който сега е в затвора.

Въпреки че не може да обяви българина за "предател" - най-рисковата категория руски граждани, за които почти неизменно краят е болезнен - Москва очевидно го разглежда като заплаха, пише "Файненшъл таймс".

Христо Грозев два пъти се е връщал в Австрия под много строга охрана. При второто посещение - през март, след като баща му починал - полицията казала, че е твърде опасно за него да отиде на погребението. Позволено му било да се срещне със семейството си само за кратко с полицейски придружител в тайна квартира в столицата Виена, отбелязва изданието.

Попитан дали Австрия е най-малко сигурната европейска страна, Христо Грозев отговорил: "Да. Докато ние (от "Белингкат") разследвахме австрийците, те са ме наблюдавали и аз не знаех за това по това време. Те го правеха изрично по искане на руснаците. Това е дълбоко проникване."

"Единствената страна в Европа, където мога да дойда безопасно днес, е Обединеното кралство", казал българинът. Той обаче все още е гневен на лондонската полиция за отказа да допусне него и семейството му на церемонията през февруари в Лондон по връчването на филмовите награди БАФТА.

Както Турция, така и Обединените арабски емирства, които гъмжат от руснаци, са забранена зона за Христо Грозев. "Дубай е Виена на Персийския залив", казал българинът, който е бил предупреден от властите и в двете страни да не ги посещава: "Не идвайте тук. Ще се опитаме да ви защитим. Никога няма да ви екстрадираме (в Русия). Не можем обаче да гарантираме вашата безопасност."

"Прави ми впечатление, че Грозев е потенциално в дилема като тази на Салман Рушди", отбелязва авторът на статията. "Той никога няма да знае със сигурност кога е безопасно да се върне към нормалния живот. Какви предпазни мерки взема?", допълва Едуард Лус.

"Знам кога ме следят, но няма да влизам в подробности", отговорил самият Грозев. "Това, което ми помага, е моята непредсказуемост: нямам определена програма за даден ден. Това прави труден живота за хората в бизнеса със следенето", посочил той.

"Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до (президентските) избори в САЩ (през ноември догодина). Той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп", коментирал Христо Грозев.

Българинът подчертал колко е важно Русия да загуби. "Ако бъде доказано, че с руския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило много други кандидат-диктатори", аргументирал се той.

Христо Грозев се спрял и на краткотрайния бунт в Русия на частната военна компания "Вагнер" в края на юни. Попитан дали руският президент Владимир Путин изглежда слаб, тъй като не е наказал ръководителя на наемническата група Евгений Пригожин, той отговорил: "Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин "предател". Всички знаят какво правят (руснаците) с "предателите", а Путин (засега) не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Не знам кое от двете ще стане, но не виждам как няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария)."

Тъй като Грозев говори свободно руски и всеки ден говори с руски източници, ми беше любопитно да узная откъде смята, че ще дойде следващият опит за преврат, отбелязва авторът на статията.

"Не мисля, че която и да било част от (руския) елит, освен военнопромишления комплекс, вижда смисъл за тях в тази война", казал българинът. "Те не говорят открито, защото това е дилема на затворника. Те не искат да бъдат първите, които ще се задействат, или да бъдат единствените", добавил в същото време Грозев.

Накрая журналистът от "Файненшъл таймс" попитал българския разследващ журналист какво го мотивира да продължи с един толкова опасен начин на живот. След кратък размисъл Грозев се върнал към крехките перспективи пред Путин. "Доказването, че с руския модел е свършено и той ще се разпадне, би изплашило много други кандидат-диктатори и би ги накарало да преосмислят нещата: "Живеех добър живот без да съм диктатор; сега нека се върна към него." Поне така се надявам да се случи", казал в заключение българинът.