Българският журналист Христо Грозев, работещ за изданието "Белингкат", е подал жалба срещу задочната си заповед за арест за организиране на незаконно преминаване на границата на Русия, съобщи ТАСС, като цитира информация от московския районен съд в Лефортово.

Грозев и "Белингкат" са включени в списъка на руското министерство на правосъдието на "чуждестранните агенти".

Жалбата срещу постановената от съда мярка за неотклонение ще се разглежда в Московски градски съд. Датата на заседанието още не е определена.

Христо Грозев бе обявен за международно издирване от руските власти през декември 2022 г. На 21 април съдът в Лефортово постанови задочен арест на Грозев по обвинение в организиране на незаконно преминаване на руската граница. Според руските органи на реда той е организирал през 2021 г. бягството извън страната на Роман Доброхотов, редактор на "Инсайдър". Както изданието, така и Доброхотов са признати в Русия за "чуждестранни агенти".

В края на юли ФСС заяви, че Грозев е съпричастен в опит за кражба на бойни самолети Су-24, Су-34 и Ту-22 М3, организирана от Службата за сигурност на Украйна, припомня ТАСС.

Преди седмица Христо Грозев заяви пред бТВ, че за последен път е бил в Русия през 2016 г. - повече от 10 години след напускането на радио бизнеса там и пет години преди бягството на Доброхотов от Русия.

"Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че повече не мога да се връщам повече там", каза той.

"Роман Доброхотов е наш колега, чиито разработки публикуваме в "Белингкат", каза още Грозев

През лятото на 2021 г. в дома на този руски журналист в Москва е имало обиск. Тогава са му били иззети паспортите, компютъра и няколко телефона.

"Два дни по-късно той все пак успя да премине границата, за да избегне ареста и най-вероятно да бъде осъден - нещо, което се случи с много негови колеги", разказа още Грозев.

Разследващият журналист поясни още, че би помогнал на всеки негов колега, който работи в условията на тоталитарен режим и е подложен на преследване.

"Сам по себе си арестът е абсурден - задочно да бъда арестуват е точно толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен. Но не знаем към момента в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, така че моето пътуване по света определено ще бъде ограничено", каза Грозев.