Журналистът Христо Грозев, който беше обявен от Русия за издирване, вече е в САЩ, обяви той в предаването "На фокус" по NOVA.

"В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма "Навални", който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за "Оскар" до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си там. Например Америка", каза Грозев.

"Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само - например и от Беларус", каза Грозев.

Сега обаче рискът се е повишил значително, тъй като е включен в списъка с враговете на Русия. В Австрия Грозев получавал охрана от държавата.

"В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко", коментира журналистът. Все пак потвърди, че е получил защита от България.

"Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия. Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната", каза Грозев.

Той каза, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти.

"В политически сили, които са извънпарламентарни - със сигурност, в българския икономически елит също са много. Има много присъстващи на територията на България руснаци,  които са получили - благодарение на инвестиция - право да живеят в България дългосрочно и които са в тясна връзка с техните специални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това", каза журналистът.

Той посочи, че между 300 и 600 лв. струват платените публикации на руските специални служби в българските медии. Те минават през журналистическа мрежа, координирана от македонски кореспондент у нас. Преди дни той намекна за тази схема при онлайн изслушването си пред парламентарната комисия за контрол над спецслужбите.

Той посочи, че незначителни суми водят до значително влияние върху общественото съзнание в България, което не бива да се случва. Статия, написана от ГРУ (руското военно разузнаване - б.р.) да речем, е публикувана и в български медии - срещу 150 евро, каза Христо Грозев.

"През хибридни актьори е възможно да се постигне влияние в медиите срещу заплащане. И за съжаление това заплащане е в копейки, ако мога така да се изразя. Става въпрос за публикации, които струват 150 евро. Дадена статия, написана от ГРУ, от Русия, която бива публикувана в български медии срещу 150 евро. Незначителни суми водят до значително влияние върху общественото съзнание в България, което не бива да се случва. Дарко Тодоровски е този македонски журналист, ако не ме лъже паметта. Той не е журналист реално, а дописник, който получава задачи от Русия и чрез своя мрежа в България успява да публикува тези статии срещу заплащане. То варира от 150 до 300 евро, тоест най-скъпото е 600 лв.", каза Грозев.

Разследващият журналист съобщи още, че, когато преди година са разследвали една операция на ГРУ по саботаж на разследването на сваления Боинг над Източна Украйна през 2014 г. в телефонните разговори на генерала от ГРУ, който се занимавал със саботаж на разследването, имабо и български телефонни номера. "За част от тези контакти ние имаме хипотеза, може би ще публикуваме разследване в близките дни", заяви разследващият журналист.