Несъмнено всички медии по света ще отразят благополучното пристигане на Грета Тунберг на срещата на върха по въпросите на планетата. Тя ще разкаже напоително за плаването си и макар да не ходи на училище (тя е пример за активен аутист, защо й е да учи!), ще задава въпроса на лидерите: "А вие какво правите за моята планета? Защо всички не пристигнахте в платноходки без тоалетна, а?!". Агитките ще я аплодират, прожекторите ще светят, а Тунберг ще яде листа от лапад, защото и месото е вредно за планетата. Накратко, светът на много богатите хора се носи в спокойните води на маркетингови и рекламни политики, богато отразени от медии, чието задължение е да ги превръщат в уж значими новини. Следователно съвсем цинично, докато развитите нации се подготвят да инвестират десетки трилиони долари в модерни технологии, същите оставят една седма от човечеството да се свърши по естествен път от глад, коментира Стефан Джендов в "Гласове". Доклад на Световния икономически форум сочи, че 160 долара инвестиция във всеки гладен човек би премахнал смъртта от глад и недоимък към 2030 година.

Идолопоклонничеството е било най-здравословно в рицарските времена и през кръстоносните походи за спасяване на Светите земи. На всички е било ясно: в името на кръста е можело да се напада, краде, убива, изнасилва и щом каузата е ясна, всичко е основателно и вече простено. Логиката е проста: нападенията са позволени в името на личното забогатяване, а в по-широк аспект - за разширяване на територии и обогатяване на монархии и на църквата.

През 2019 г. идолите не са религиозни, а са разпръснати по света под формата на инфлуенсъри, които насочват свободната енергия на задоволени в бита си хора към теми, които гъделичкат усещането за посвещение на кауза. И докато едни размахват плакати, безполезни псевдолидери по целия свят се събират на свръх скъпи конференции и обсъждат темите от плакатите. Системата за забавление на новите монарси е наречена ООН, ЮНЕСКО, WWF и цяла плеяда по-малки организации. Когато човек обаче попадне в света на истински хора от напълно забравените от света общества, които се нуждаят от помощ, защита, храна, вода, образование и бъдеще, става ясно, че игрите не са се променили от времето на рицарските кръстоносни походи, но сега мечовете не звънят, а в успоредния ни свят скорост набират празнодумците, които говорят в повелително наклонение към света като цяло.

Каузите обаче не могат да се развиват без финансиране, а финансирането идва от заинтересовани страни с пазарни интереси в сферата, където промените трябва да се случат. Защитниците на планетата са впечатляващи с лекотата, с която създават дългосрочни планове, които изключват реалното състояние на отделните общества в не особено популярни части на света. В крайна сметка, те защитават планетата от... хората.

Според водещата теза затоплянето на планетата е резултат от вредната човешка дейност.

Да видим какви са вините на технологиите за последните най-активни години на развитие на науката и последствията към 2019 година:

Средната продължителност на живота на хората е удължена от 31 на 78 години. Извод: твърде много хора консумират Земята, дори поради факта, че са живи.

Медицината направи възможно почти всеки човек с вродени заболявания да продължи да живее, вместо да умре в първите часове или най-много месеци от живота си. В света това са още стотици милиони, които гребат ресурси от планетата.

Спасяването и поддържането на човешки живот ежедневно е причина за огромно атмосферно замърсяване, защото хората в нужда се нуждаят от специализиран транспорт, постоянно ползване на електрическа енергия и куп други дейности, които също вредят на планетата. Всеки пациент в продължителна кома е по-вреден от автомобил.

Задължителните имунизации за населението на цивилизованите държави оставя живи още стотици милиони хора по света. Иначе всяка епидемия би регулирала населението с по няколко десетки милиона надолу всяка година.

Живите хора се нуждаят от храна, затова площите, засети с хранителни култури, се увеличават, а това вреди на планетата и я затопля.

Отглеждането на животни за препитание, както и за млеконадой, вълна и кожи е толкова мръсно като производство, че всяка жива крава и всяко говедо отделя повече въглеродни емисии, отколкото шест автомобила. Космонавти установяват, че най-мръсните територии на планетата са тези с най-бурно развиващо се земеделие и животновъдство.

Използването на естествени торове не само не способства за добиви от качествена продукция, но създава редица предпоставки за тежки заболявания, чието лечение представлява нов ресурс от енергоемки занимания, които пречат на планетата.

Не е ли трогателно, че Грета Тунберг пътува за среща по въпросите на световната екология в платноходка без тоалетна? Какво по-екологично от това акулите директно да поглъщат онова, което посяваш през перилата на лодката в морето? Тя няма да ползва самолет, защото и самолетите тровят планетата. Но ако по време на плаването Тунберг се разболее от морска болест и постоянно се надвесва над борда, ето това вече е екология! Героична, при това!

За екологията отдавна не се говори с екологични доводи, а с политически. Иначе няма как момиче, което не ходи на училище, чиято основна гордост е, че е задължила семейството си да яде само зеленчуци и която вероятно притежавала трето око (според майка й), да интересува когото и да било в този свят.

Краткият извод на екологичните проблеми на планетата са, че хората й пречат, защото те не спират да консумират храна, да произвеждат отпадъци и да се придвижват.

По данни на учени от няколко института в САЩ и Великобритания, общото тегло на човечеството към момента е около 287 млн. тона при 7,5 млрд. население. Теглото е изчислено на базата на средния телесен индекс за маса. От това тегло 15 млн. тона се падат на много дебелите хора, а от тях 34 на сто се падат на Северна Америка, макар там да живее едва 6 процента от земното население. Това са 5,1 млн. жители, които физически дебалансират Земята, за сметка на над 230 млн. обитатели на черна Африка, които са на ръба на издъхването от глад още преди раждането си, а други около 200 млн. оцеляват с усилие. И докато в Америка тежат, в Африка и в по-голямата част от Азия се множат. Индия е сред примерите на бедност, която засяга над 400 млн. души.

От 7,5 млрд. население на Земята 1,29 млрд. живеят в абсолютна бедност, каквото е определението на ООН. Тези хора са лишени от достъп до основни човешки нужди: храна, вода, хигиена, облекло, подслон, здравна грижа, образование, комуникация и информация.

Какво е общото с екологията?

И тези, които умират от глад, и тези, които ще умрат от преяждане, са еднакво натоварващи в екологично отношение за планетата, защото всички хора и начините им за ежедневно оцеляване неизбежно са свързани с постоянно отделяне на вредни вещества. По един или друг начин, живите организми потребяват ресурсите на планетата.

С колко човека трябва да се свие земната популация, за да й стане добре на планетата? Колко назад в своето развитие трябва да се върне човечеството, за да бъде чисто и невредящо?

Няма съмнение, че в голямата си част замърсяването на света идва от материали, които са неразградими, а те отдавна са попаднали във водните басейни, в почвата. Филмът "Боговете сигурно са полудели" разкрива по интелигентен и забавен начин промяната в живота на диви и лишени от достиженията на цивилизацията хора при срещата само с една стъклена бутилка Кока-Кола.

Факт е, че от зараждането на човешкия род, хората търсят начини да направят живота си по-прост, бърз и лесен. Но самото наличие на хората предполага генерирането на боклук, замърсяване и постоянен ръст на емисии в атмосферата.

Критиците на днешния свят изтъкват обстоятелството, че докато съществуват цели региони в света, които са не просто далеч от цивилизацията, а хора умират от глад, жажда и уж прости болести, в други държави ежегодно се изхвърлят милиони тонове годни храни и медикаменти с изтекъл срок на годност.

И оттук следва голямата тема: преразпределяне на наличните продукти и услуги по начин, който да достига до всички.

Тези дъвки са причина за отличен бизнес за представители на богатите страни, които се събират редовно на конференции, за да говорят как това да се случи или да обобщават, че чудото на равенството отново не се случва.

Промяната на климата е факт. Затоплянето на планетата е факт. Но дали това, че човечество открива все нови и нови начини да удължава земния си път е причината?

Колко са ледниковите периоди в човешката история и колко са онези, през които традиционно студени региони по света са били рай за отглеждането на растения в субтропичния и тропичния пояс?

Геологическата структура на Земята показва периоди на глобално затопляне и изстиване далеч преди появата на човечеството, преди динозаврите дори. Някой би казал, че тогава Земята е била млада, гърчела се е, горяла, размествала се, а сега вече е успокоена. Дали?

Земетресенията в земетръсните точки на света не спират изобщо. Вулканите не спират да изригват, разливите на реките не спират, в резултат от естествени земни процеси. Просто на всички тези места вече е пълно с хора, които се надяват, че науката ще създаде повече предвидимост за рисковете. Но всеки естествен природен феномен води до смъртта на все повече и повече хора.

Коя част от глобалното затопляне може да бъде предотвратена, ако подобни процеси са част от термалното развитие на планетата?

Никой не може да заподозре динозаврите в друг грях освен размера им, когато настъпва ледниковият период. Изригването на вулкана Етна през 122 г. пр. Хр. води до кратък полуледников период за голяма част от континента Европа, а това естествено води до голяма смъртност поради ниските добиви от земята и измирането на добитъка.

Според антрополога Станли Амброуз, изригването на вулкани в човешката история предизвиква ефекта на ядрена зима, което води до намаляване на човешката популация само до нейните най-здрави индивиди. Иначе казано, всеки човек с дихателен проблем или друга физическа слабост, е умирал. Планетата отлично е коригирала не само човешката, но и животинската популация, както и биологичните видове, които са расли по земята.

Изригването на вулкана Кракатао в Индонезия през 1883 г. води до четиригодишна глобална зима с множество природни катаклизми, свирепи виелици, спад на температурите на планетата с около 4-5 градуса и до смърт на стотици хиляди хора, останали без каквото и да е препитание, защото от недохранване първо измира добитъкът.

Когато през 1991 г. изригва вулканът Пинатубо във Филипините, температурите на земята спадат с около 4 градуса за период от три години. Това, от своя страна, се отразява на натрупване на ледове в едни части от полюсите и намаляването им в други.

Според последния доклад за изхвърлянето на емисии СО2 в атмосферата, най-големият замърсител в света са вулканите. Активните вулкани в света са 1500, като само за миналата година с мощни изригвания са били 78, а всеки ден някъде в света изригва вулкан, макар и само с локално значение като отделени газове и натрупано замърсяване.

В докладите отсъства или бегло е спомената информация за подледниковите вулкани, които също действат постоянно и са причина за топенето на някои от тях не отгоре надолу, заради външни въздействия, а заради самата магмена активност. Само в океаните хидротермалните клапи, които изхвърлят лава под водата и загряват повърхността й, са 900 хиляди (срещу 1500 надземни вулкани). Три от океанските са под постоянен мониторинг, защото лавата и газа, който изхвърлят, може да причини глобални проблеми. Само по течението на Ел Ниньо, в Северния Тих океан, един вулкан освобождава потоци лава чрез подводен вентил с температура от 380 градуса по Целзий според проучване на Американския департамент по океанография и изследване на атмосферата (NOAA). Докладът им обяснява процеса на "температурната бомба" от периода 2014-2017 г. със серия регистрирани масивни вулканични изригвания на океанското дъно и така човешката дейност на повърхността на планетата няма общо с активността на магмата.

Индонезия се състои от 17 хил. острова и техният брой се увеличава постоянно, а вече картографираните парчета земя, повечето от които са необитаеми, променят формата и обема си в резултат на неспирна дейност на земната кора и вулканите. Единствено от новините научаваме, че стотици или хиляди полети са отменени, защото небето е покрито с вулканична пепел и то когато вулканът е в непосредствена близост до населено място.

Неактивните вулкани или онези, които не са пряка опасност за населението, всъщност не спират да излъчват въглероден диоксид, но те са изключени от всякакво замерване, а общите нива на газа се включва към вредната човешка дейност в съответния регион.

Идеята, че Земята ще бъде спасена от вредните практики на огромното количество ядящи и постоянно движещи се хора, като бъдат въведени само зелени технологии, всъщност се отнася до гигантски корпоративни интереси, свързани със задължително налагане на продукти и технологии.

Основният изключен играч от всички тези сметки е самата Земя. В практически аспект за хората става дума за подновяване на всички вещи от ежедневието. Въвеждането на новите правила започва с почти незначителен експеримент: подмяна с икономични осветителни крушки, всяка от които струва колкото десет от старите с нажежаема жичка. Всеки купувач трябва да си пази бележката, с която е купил крушката, че ако изгори в идните седем години (колкото обикновено е гаранционният срок), да си я замени. Но мастилото на бележките се изтрива от само себе си за около година и така вече не съществува доказателство за покупката и няма начин да се предяви рекламация. И ако този пример изглежда миниатюрен и незначителен, то темата с въвеждане на възобновяемите енергийни източници се отнася до страшно много пари и цялостна промяна на енергийната инфраструктура в цял свят. Продължаваме с промотирането на електрическите автомобили и необходимата за това национална и трансгранична система, свързана с поддръжката им. Тепърва трябва да бъдат създадени предприятия, които да обработват съвсем нееколгичните батерии на всички електрически транспортни средства.

Иначе казано: разделението по богатство в света вече ще е по-ярко видимо от кой да е период в човешката история.

Не е нужно да гледаме към Африка и гладуващите хора там, за да сме наясно, че решенията, които ще взимат богатите държави, ще са насочени изцяло към пълна подмяна на технологиите - в глобален и битов мащаб.

Големият враг обаче е Америка. Президентът Тръмп напусна споразумението за климата и заяви, че глобалното затопляне е резултат от исторически геологични процеси, а не заради дейността на нарастващото човечество.

На този етап годишните приходи от енергетика в света възлизат на около 6 трилиона долара и то от централи, които са изградени и разработени.

Приходите се дължат на потреблението, а ако допуснем, че светът ще допусне все повече хора (включително онези над милиард свръх бедни) да получат достъп до енергия, употребата й ще се увеличи значително.

Количеството гориво, което се ползва ежегодно в света, възлиза на 8,7 млрд. тона или по 1,16 тона на всеки човек на планетата. Това се равнява на 363 милиона тераджаула енергия. Като еквивалент, това са 2800 урагана от пета степен, а в света годишно се случват около 20 такива или 877 земетресения от девета степен по Рихтер.

Повечето от енергията на Земята идва от невъзобновяеми източници, като на нефта се падат 41 на сто, на въглищата 9,8 процента, течният газ е с дял от 15 на сто. На геотермалната, соларната, вятърната и топлинната енергия се пада дял от 3,4 процента.

И ако приходите от енергийните източници са около 6 трилиона долара годишно, то стойността на производството на тази енергия поглъща 1,48 трилиона долара, което представлява около 1 процент от глобалния БВП.

За да осигурим обаче на планетата същото количество енергия от соларни панели, са нужни 500 хил.кв.км панели или 8 млн. ветрогенераторни турбини с височина на пилоните 100 м и то в случай, че са сложени на места, където със сигурност духа вятър.

Мечтата за спасяване на планетата от пречещото човечество е на цена, което именно хората трябва да платят.

Инвестицията в соларна енергия би възлязла на 25,3 трилиона долара, тази от вятъра на 73 трилиона, от водноелектрически централи на 16 трилиона. В един идеален свят общата сума от тези вложения представлява едва 21 процента от цялото богатство на света.

В много локален мащаб: защо тогава циганите в България продължават да горят дрехи и автомобилни гуми, за да се отопляват и защо бедните американци горят дрехи и гуми в железни варели на открито?

И ако подмяната на енергийните източници би струвала едва 21 на сто от световното богатство, защо същият този свят не реорганизира битието на онези най-бедни 1,29 милиарда които дори не потребяват енергийни източници, защото нямат достъп до тях, а само един след друг се превръщат в тор за планетата? За да бъде ликвидиран гладът по света, годишно е нужен бюджет от 267 млрд. долара. Не става дума за купуване на големи количества консерви, а за развитие на земеделие, животновъдство, образование и залагане на дългосрочни перспективи за локално развитие за най-изостаналите общности. Това обаче би довело до допълнителен ръст в затоплянето на планетата, ако именно човешката дейност е причина. Следователно съвсем цинично, докато развитите нации се подготвят да инвестират десетки трилиони долари в модерни технологии, същите оставят една седма от човечеството да се свърши по естествен път от глад.

Доклад на Световния икономически форум сочи, че 160 долара инвестиция във всеки гладен човек би премахнал смъртта от глад и недоимък към 2030 година. Когато обаче отчаяните семейства на африканските бежанци преминават Средиземно море с гумени лодки (изключително екологично!), с тях се снимат холивудски звезди, които не говорят за глада и за възможностите за самостоятелно развитие чрез засилването на земеделието и животновъдството, а питат защо Европа не желае да храни и отглежда тези хора, защото са пристигнали по екологичен начин.

Накратко: светът на много богатите хора се носи в спокойни води на маркетингови и рекламни политики, богато отразени от медии, чието задължение е да ги превръщат в уж значими новини.

Едните, които се събират на глобални срещи, се грижат за температурата на планетата и неспирно се договорят с мощни икономически лобисти, които предвиждат инвестиции, приходи и печалби в краткосрочен и дългосрочен период, а другите играят ролята на загрижени за тази част от човечеството, която никога не е била в досег с цивилизацията и която ежедневно умира от недостиг на храна.

И докато първият процес ще тръгне, защото интересите в тази сфера са факт и то въпреки неблагоприятната икономическа реалност в много държави по света, за втория ще се провеждат още стотици конференции, които ще отчитат статистиката за гладните в стотици милиони бройки, глави или единици - кой както желае.

Несъмнено всички медии по света ще отразят благополучното пристигане на Грета Тунберг на срещата на върха по въпросите на планетата. Тя ще разкаже напоително за плаването си и макар да не ходи на училище (тя е пример за активен аутист, защо й е да учи!), ще задава въпроса на лидерите: "А вие какво правите за моята планета? Защо всички не пристигнахте в платноходки без тоалетна, а?!". Агитките ще я аплодират, прожекторите ще светят, а Тунберг ще яде листа от лапад, защото и месото е вредно за планетата.