Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web Report приключи на 11 юни. Над 100 участници се бореха за победа в различни категории с повече от 300 материала. Победителите бяха обявени, а наградите им връчени на специална церемония в клуб "Перото" в НДК.

Днес ще ви запознаем с Георги Караманев - големият победител в категорията "Технологии и иновации".

Писател, журналист и програмист, най-новото начинание на Георги Караманев е проектът "Дигитални истории". В него той проследява как технологиите променят начина ни на живот, като понякога ни пречат, а понякога и ни помагат в това да останем хора.

На сайта на Георги Караманев могат да се намерят множество любопитни истории и материали. Статията, отличена в конкурса на Dir.bg е "Но... Вината?". А темата й е болезнено актуална. По-добър журналист ли е изкуственият интелект и докъде могат да стигнат процесите на автоматизация и роботизация?

"Със своята скорост, безпристрастност, персонализация и още много умения изкуственият интелект изпреварва значително хората, занимаващи се с публицистика. Но това предлага повече възможности за нас. Публицистиката ще остане запазена територия на хората. Изкуственият интелект дори ще помогне за съживяването на този жанр, предлагащ истински живи материали, наситени с емоция и топлота, а не сухи новини", споделя Георги Караманев.

Авторът разкрива, че дори днес ние вече четем новини, написани от изкуствен интелект.

"Асошиейтед прес", Вашингтон поуст", "Ройтерс", "Форбс" и "Блумбърг" вече използват алгоритми, отразяващи автоматично новините. Наред с това някои телевизии вече са наели "дигитални водещи", на практика програми с изкуствен интелект. През март 2019-а в ефира на китайската телевизия "Синхуа" дебютира новата говорителка Ксин Ксиаомен. 

По думите на Георги Караманев A.I. ще направи журналистиката много по-честна, но само ако се изпълнят някои условия.

"Убеден съм, че изкуственият интелект ще надвие задкулисните сметки и лостове за влияние в медиите. За да стане това, зад него трябва да стоят достатъчно прозрачни създатели, работещи с отворен код. Направата му трябва да се осъществява в сътрудничество с отдадени журналисти.

Алгоритмите са пъстро и удобно оръжие, което може да обогатява знанието, стигащо до нас, или да го осакатява. Всичко зависи от създателите и това кой им плаща", споделя Караманев.

Авторът разкрива, че алгоритмите невинаги са панацея и могат да създават и разделения в обществото.

"Достатъчен пример е балонът на филтрите в социалните мрежи - когато, уж за да ни е по-удобно, алгоритмите ни лишават от различни гледни точки, от важни теми, подбирайки само това, което би трябвало ни хареса. А така лесно ни превръщат в онлайн фанатици, готови да си дерат очите под постове, вместо да се задълбочават в нюансите и да търсят аргументите на другия.

Само че в случая алгоритмите са невинни. Те просто си вършат работата - да ни привличат и задържат вниманието. Това са им задълженията, вменени от създателите.

Надали някой смята изкуствения интелект за панацея. Освен това словосъчетанието толкова се поотупа от истинския си смисъл през последните години, превърна се в целофан за всякакви продукти. Буди песимизъм, страх, презрение. А става дума за направление в компютърните технологии, което е много повече. Все още съм убеден, че то може да ни даде безценни съкровища като цивилизация - от медицината, през информацията. Дори в търсенето на по-успешни форми на политическо управление", допълва победителят в конкурса за чиста журналистика Web Report.

И докато технологията може да помогне или навреди, то всичко в крайна сметка зависи от хората.

"Днес почти всички сме се разучили да четем. Да, никак не е пресилено, много учени обръщат внимание към темата. Информацията ни бомбардира отвсякъде, битката за вниманието ни е свирепа. В резултат - скролваме, скролваме, прелитаме през думите, почти невъзможно е да задържим вниманието си върху дълъг, смислен, задълбочен, добре структуриран текст. Ето за такива страни на информацията, на знанието, на комуникацията и на влиянието на алгоритмите не се замисляме. Тепърва предстоят още по-големи промени, които, според мен, не е пресилено да се нарекат еволюционни, промени за хората като вид и цивилизация", казва Караманев.

Авторът допълва, че една от основните причини да създаде своето кътче в мрежата - "Дигитални истории", е за да може да изследва такива теми.

"Целта ми е да давам думата на хората, които имат какво да кажат за технологиите. Защото аз не спирам да вярвам в тях, така, както вярвам и в човека и в симбиозата му с технологиите", споделя Караманев.

Снимка: karamanev.me

Здравко иска да стане журналист, Желязко е изкуствен интелект. На кого принадлежи бъдещето?

Днес най-ценният ресурс не е нефтът, не са и парите. Не е златото, не е даже и властта. В епицентъра на компютърната революция всичко е информацията и именно тя е дигиталното злато, чиято цена ще расте по-бързо от биткойна по време на световна криза.

Всеки ден четете новини, писани от компютър, при това немалко. Изненадани ли сте? Че нали изкуственият интелект е нещо, което ще дойде след години, сега системите са още толкова несъвършени... "Асошиейтед прес", "Ройтерс", "Форбс", "Блумбърг" от години имат работещи проекти, в които изкуственият интелект генерира текстове, обработва информацията, анализира вместо хората. Понякога дори съвсем сам публикува новини.

По същото време няколкостотин души се учат на журналистика във висшите училища в България. Бъдещето им не изглежда розово, в общия случай по-добри пари биха изкарвали като сервитьори. Повечето от тях няма къде да започнат работа на фона на откровено отмиращата преса, ужасяващо малкото качествени сайтове и постепенния, все още неусетен, но безспорен крах на радиото и телевизията.

Целият материал на Георги Караманев може да прочетете тук >>>

Конкурсът Web Report 2021 се проведе за четвърта поредна година, организиран от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото състезание предизвиква авторите, които пишат по важни за обществото теми да премерят сили с други като тях, давайки още една трибуна на добрите примери в журналистиката.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Партньори на конкурса са Hendrick's, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".