Може да няма много време за подробно обсъждане на стратегията за сигурност, но срещата на върха на 47 европейски държави, която ще се проведе недалеч от молдовската столица Кишинев, трябва да изпрати на Русия мощно послание.

Крехката демокрация в Молдова съществува в сянката на инвазията на Москва в съседна Украйна и усилията на подкрепяни от Русия агенти да подкопаят нейните амбиции за европейска интеграция.

Ще бъде истинско логистично и политическо постижение, ако Европейската политическа общност (ЕПО) успее да събере в четвъртък десетки държавни и правителствени ръководители за групова снимка на срещата на върха в знак на солидарност с прозападното правителство на Молдова.

ЕПО е форум на европейските лидери в Европейския съюз и извън него, на който се обсъждат общите стратегически заплахи, а кандидатите за членство в ЕС като Молдова - икономически слаба бивша съветска република с население под 3 милиона души, виждат в членството си етапна точка по пътя към Брюксел.

"В историята на Молдова никога не е имало такова мегасъбитие", каза Феликс Хет, експерт за Украйна и Молдова в германската фондация "Фридрих Еберт".

"Ако всичко мине добре, срещата на върха ще бъде промоционално събитие за Молдова, доказателство за това какво може да постигне тази малка страна", заяви той пред агенция Франс прес.

Молдова е разделена от отцепнически регион, окупиран от руски "миротворци", а нейната политика е подкопана от корупция и чужди провокатори.

Тя изостава от своите съседи на запад и на север в стремежа си да се присъедини към европейския проект, но повишеното внимание, което западните държави обръщат на региона след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, разклати политическата картина.

"Молдовските политици са наясно, че дължат статута си на кандидати за членство в ЕС на войната в Украйна", каза Хет.

За да се гарантира безопасното и организирано провеждане на срещата на върха, е създадена обширна организация за въздушното движение, която да приеме самолетите на лидерите на малкото летище в Молдова.

Очаква се повече от 2000 делегати да присъстват на разговорите в замъка "Мими" - винарско имение на 35 километра от Кишинев и на приблизително същото разстояние от Тираспол, столицата на молдовския сепаратистки регион Приднестровие.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който лансира идеята за ЕПО като европейско стратегическо средство, което да обхваща държави извън ЕС, но да изключва Русия и нейния съюзник Беларус, ще присъства на срещата.

Освен 27-те страни членки на ЕС са поканени лидерите на още 20 държави с толкова различни стратегически интереси като Обединеното кралство, Турция, Швейцария, Исландия, Сърбия, Армения и Азербайджан.

Първата среща на върха на ЕПО в Прага през октомври миналата година събра 44 лидери, а оттогава към нея се присъединиха и малките държави Андора, Монако и Сан Марино.

На втората среща може да присъства и президентът Володимир Зеленски, посетил наскоро срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония, въпреки че плановете за пътуване на украинския лидер никога не се разкриват предварително.

"Трябва да видим кой ще е на снимката, но също така и кой няма да е там", каза Себастиен Майлард, директор на института "Жак Делор" - базиран в Брюксел мозъчен тръст.

"Това е и възможност да се покаже, че европейците могат да обсъждат своите стратегически интереси помежду си, без американците", добави той.

"Молдова не е сама"

За самата Молдова залогът е по-ясен, отколкото дебатът за това къде се намира балансът на силите в западните лидерски кръгове: срещата на върха е трибуна, на която тя може да популяризира своите амбиции за членство в ЕС и да се обгради с приятели на фона на руското маневриране.

По-рано този месец президентът Мая Санду заяви пред агенция Франс прес, че Молдова иска да се присъедини към ЕС "възможно най-скоро" и да започне в рамките на няколко месеца официални преговори за членство.

"Разбира се, нищо не може да се сравни със случващото се в Украйна, но ние виждаме рисковете и вярваме, че можем да спасим своята демокрация само като част от ЕС", каза тя.

"Наистина вярваме, че Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност през следващите години и трябва да се защитим", добави Санду.

В навечерието на срещата на върха европейските лидери публикуваха кратки видеоклипове в подкрепа на Молдова под хаштага "Молдова не е сама" ("MoldovaIsNotAlone").

През юни 2022 г., по-малко от четири месеца след като Русия предприе пълномащабното си нахлуване, страните членки на ЕС, предоставиха на Украйна и Молдова официален статут на държави кандидати. През следващите месеци те трябва да решат кога да започнат преговори по условията на членство.

Ако се съди по опита на други новодошли държави и на страните от Западните Балкани, които гледат от чакалнята на ЕС, целият процес може да отнеме години въпреки нарастващото разочарование на Зеленски и неотдавнашния огромен проевропейски митинг в Молдова. (БТА)

Превод: Светослав Танчев, БТА