Президентът Радев лансира и инициира идеологията на тези, които свалиха правителството. В случая Корнелия Нинова е по-близо от него до истината. Това заяви в интервю за Dir.bg политологът Евгений Дайнов по повод изказванията на двамата политици при връщането на третия неизпълнен мандат. Той твърди, че каквото и евентуално да се договори с "Газпром", би означавало несигурност. Дайнов определи изминалите 6 месеца като най-успешните за което и да е българско правителство от 1990 г. насам. Според него обединение на "Продължаваме промяната" с "Демократична България" ще бъде положително и за двете страни, защото ще мобилизира колебаещите се проевропейски гласове.

- Връщането на третия мандат се превърна в словесна престрелка между Корнелия Нинова с Румен Радев. Какво ново научихме от размяната на обвинения? 

- Двамата отдавна си ръмжаха един на друг. Научихме, че и на двамата им е писнало един от друг. В случая Корнелия Нинова е по-права, защото, необяснимо за мен, президентът Радев от шестия ден на това правителство започна изневиделица да ги бомбардира с неуравновесени критически забележки. В случая тя изразява реалното състояние на нещата по-добре от Радев. 

- Президентът Радев заяви, че кабинетът му завещава енергийна криза. Очаквате ли част от плана за решаването й да е възобновяване на преговорите с "Газпром"? 

- Искам тук да цитирам Асен Василев отпреди известно време - това е позорна позиция на президента Радев. Тя опозорява него като личност, тя опозорява и институцията, която той представлява. Тя странично слага позор и върху българската държава, опозорява и нацията. Ще ви кажа защо. Енергийна криза няма. Ние газ от "Газпром" не сме получавали вече три месеца и нищо не е спряло, никой не пищи, а индустриалното производство, което зависи от газ, се развива най-бурно в цяла Европа, което никога не се е случвало. България вече е намерила крехко равновесие да се живее без газ на "Газпром". И въпрос на политическо усилие е да се подпишат един-два дългосрочни договора, които да намалят цените на газа. Но дори и да не се подпишат такива, Сашо Дончев е прав, че ако се остави на частната инициатива, това ще доведе до равновесни цени. Няма енергийна криза и президентът избра да опозори себе си. 

Да видим какво се предлага, ако неговото правителство започне да прави увертюри към "Газпром", да видим какво ни предлагат. Германците правеха увертюри на "Газпром" от 1972 година, аз бях ученик, когато тръгна тази история. Петдесет години танцуваха танго с руснаците и руснаците сега им отрязаха 4/5 от газа, който е записан в договорите. С италианците е същата история. Те се подмазваха не 50 години, а да речем 20. Те получават половината от този газ, който е по договор. "Газпром" не спазва договорите. Каквото и да договори към "Газпром", това означава несигурност. Те ще дебалансират крехкия баланс, който вече е намерен. И то би било предателско, разбира се, защото "Газпром" не е търговска компания, а е политически инструмент на Кремъл за дестабилизация на цивилизования свят. 

- Вие стоите зад тезата на Нинова, че президентът Радев е спомогнал за падането на това правителство? 

- В случая тя е близо до истината, защото президентът от първата седмица на това управление започна да пуска балончести обвинения, нестъпили кой знае на какво. Тръгвайки от него, те бяха поети от истинските врагове на това управление и превърнати в пропагандна вълна. Президентът лансира и инициира идеологията на тези, които свалиха правителството. 

- А успяха ли партиите на промяната да докажат, че могат да управляват по-добре от ГЕРБ? 

- Това, че тези не умеят да управляват, а ГЕРБ умее, е опорка. Това е лъжа, която се разпространява чрез много медийни канали. И ще ви кажа защо. За шест месеца това правителство свърши немислими неща, които не са вършени през последния четвърт век. Например защитени територии на природата има обявени повече отколкото за последните 20 години. И това е най-много, сравнено с всички правителства взети заедно. Това правителство ни откачи от почти вековна зависимост от руски енергийни източници и нищо не рухна. Това правителство успя да премахне позорното вето, което Бойко Борисов наложи върху Македония, без това да взриви българското общество. Дори само тези три неща показват, че за шест месеца то е най-успешно, от което и да е правителство от 90-а година насам. Няма правителство, което да има такива 6 месеца. 

- Какви преформатирания очаквате преди изборите? ДБ поеха курс към обединяване с ПП. ВМРО също изявиха амбиции за връщане в НС, предлагайки "обединение на всички българофили", медийни спекулации вече ги свързват с ИТН? 

- И двете така заявени или намекнати обединения са добре за участниците в тях. Защото обединението на реформаторските сили, на европейските сили в лицето на ПП и ДБ ще мобилизира и такива, които са по принцип проевропейски гласове, но се колебаят. Това рязко ще вдигне гласовете на колебаещите се. Другите и те имат полза да са заедно поне да прескочат четирипроцентовата бариера. Съмнява ме точно тези да успеят, но да видим. 

- Как ще изглежда следващият парламент, проруски или прозападно настроен ще бъде той? 

- Абсолютно никой не може да каже как ще изглежда следващият парламент. Това може да го направи само врачка. В случая няма как да знаем, още не сме видели кой излиза на терена, в каква конфигурация, в какво политическо здраве. Да не забравяме, че има и война. Убедиха българите, че няма война и нея я дават само по телевизора. Тази война преобръща всичко непрекъснато. Ние не знаем тази война какво ще е преобърнала до изборите. Затова отказвам да разсъждавам каква ще е конфигурацията за следващия парламент. Но може да се каже следното - повтаря се 90-а година. Повтаря се избор на собственото бъдеще - да бъдем руска губерния или да бъдем онова, което Васил Левски нарича европейска държава. И това ще е разделителната линия в следващия парламент. Колко ще бъдат от едната и другата страна, никой не може да каже. Свободата никога не се завоюва веднъж завинаги, както казва Роналд Райгън, а от всяко поколение трябва да се завоюва наново. Тези, които в момента са на 40 години, това е техния момент да завоюват свободата си, както ние до някаква степен направихме през 90-те. Дано да се справят по-добре от нас. Щом като те отново трябва да завоюват свободата си, значи ние не сме я достигнали достатъчно.