В глобалната търговска война, започната от Доналд Тръмп, "Харли Дейвидсън" играе всъщност само второстепенна роля. Американският производител на мотоциклети е твърде малък, за да окаже влияние върху американския трудов пазар или върху търговския баланс на страната.

Но фактът, че точно тази фирма, която (както малко други) символизира американския идеал за свобода, решава да изнесе част от производството си в чужбина заради ответните европейски наказателни мита, е болезнено политическо поражение за американския държавен глава.

Ето как сметките на Тръмп се провалят: вместо да създава, на практика той закрива работни места в САЩ. Не е изненадващо, че в Туитър американският президент бълва змии и гущери.

Всъщност, не за първи път митническата политика на Доналд Тръмп постига ефект, който се различава от плановете и желанията му. Наскоро Китай наложи съвсем целенасочено наказателни мита на фермери от американския Среден Запад, защото знае, че те са част от твърдия електорат на Тръмп.

Излиза, че търговските войни не се печелят така лесно, както си мисли президентът. И съвсем пък не могат да бъдат спечелени, ако тръгнеш срещу всички останали страни.

Времената, в които Америка сама дърпаше конците на световната търговия, вече отдавна отминаха.

 

Николас Бусе, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Текстът е публикуван в DW