Преди дни България обяви за персона нон грата още един дипломат от руското посолство в София, за когото има данни, че е извършвал шпионска дейност -извършвал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията ни по време на учения военнослужещи от САЩ. Посолството на Русия в София съобщи, че става дума за техния военен, военновъздушен и военноморски аташе - полк. Василий Сазанович. Дипломатическата мисия на САЩ пък поздрави България, че защитава своята сигурност. Ето как коментира това бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю.

- Българското министерство на външните работи твърди, че Василий Сазанович е събирал информация за участието на военни от САЩ в учения в България. Какво знаете Вие по въпроса?

Пардю: След като САЩ четири години загърбваха конфронтацията с режима на Путин, руското разузнаване напоследък стана все по-агресивно в събирането информация срещу членове на НАТО. Така например наскоро беше установено, че руснаците провеждат голяма кибератака срещу няколко американски правителствени институции във Вашингтон. Очаквам администрацията на Байдън да бъде много по-активна в противодействието си на атаките на Кремъл срещу западната демокрация.

Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО - САЩ.

- Руски официални лица обвиниха България, че изпълнява поръчки на други държави. Очевидно имат предвид САЩ. Смятате ли, че София действа по поръчение на Вашингтон?

Пардю: Не знам дали българското или американското контраразузнаване са успели да заловят руското разузнаване, когато е събирало информации в България. Предполагам, че САЩ биха информирали България, ако научат за операции на руското разузнаване в страната. И че България ще предприеме съответните действия, за да защити една държава членка на НАТО. За такива действия не е необходимо да се оказва натиск.

- Как очаквате да се развиват отношенията между България и САЩ под управлението на новия президент Джо Байдън? Какво, според Вас, е отношението на новата администрация към Бойко Борисов и ГЕРБ?

Пардю: Джо Байдън има натрупан голям опит по балканските въпроси и аз очаквам, че неговата администрация ще се ангажира на Балканите повече, отколкото се ангажираше Тръмп. Хора като мен, които са загрижени за сериозния упадък на демокрацията в България, със сигурност се надяват, че президентът Байдън ще се върне към политика, която поставя много по-сериозен акцент върху защитата и развитието на демокрацията в България и в другите страни от региона.

Текстът е публикуван ТУК