По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация.

На него е била обещавана и предоставяна финансова облага. Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут.

Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно, защото "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Русия си запазва правото на ответни мерки. Това се казва в изявление на посолството на Русия в България по повод обявяването за персона нон грата на руски дипломат, обвинен в шпионаж у нас.

"Министерството на външните работи на Република България обяви военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за persona non grata. Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион. Руската страна си запазва право за ответни мерки", се казва в съобщението на руската мисия у нас.

Това е поредният случай на разкрити руски шпиони у нас. През есента страната ни напуснаха обявените за персона нон грата Сергей Николашин и Вадим Биков, които се оказаха агенти на ГРУ.

Проучванията за шпионската работа на Сергей Николашин у нас установяват, че той е работил за руската държавна оръжейна корпорация "Ростех", чийто главен изпълнителен директор Сергей Чемезов е сочен за изключително влиятелна личност в Русия. Николашин е разузнавач от кариерата.

Изгонването на Николашин от България е знаково, защото, освен като неформален командир на агентурата на ГРУ, в Посолството на Русия в София той е смятан за един от най-доверените хора на посланика.

Вадим Биков също е сред опитните агенти на ГРУ. За това говори и фактът, че той е изпратен в София непосредствено, след като прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и изгони от България друг руски шпионин - Владимир Русяев.