Премиерът Бойко Борисов навършва 60 години днес. Традиционно лидерът на ГЕРБ не празнува рождения си ден, а го прекарва в работен режим. 

"Това е личен празник, но аз личен живот отдавна нямам", коментира пред журналисти на 13 юни 2013 г. Борисов. 

Никога не съм имал нито съветник, нито пиар, казва Бойко Борисов

Снимка: Иван Григоров

Въпреки това всяка година близките и съпартийците му го поздравяват, като му подаряват старинни оръжия, картини, пури от най-скъпата кубинска марка Cohiba, часовници и дори стихотворения. За 54-ия си рожден ден премиерът получи и торта под формата на магистрала със захарен багер.

Вижте снимки на Бойко Борисов от 90-те години до днес 

Миналата година Борисов бе на посещение в Израел, където се срещна с президента Реувен Ривлин. По време на разговора в залата бе внесена торта със запалена свещичка, а Ривлин изпя "Happy Birthday". По-късно, развълнуван, Борисов сподели: "Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден". 

Бойко Борисов се ражда на 13 юни 1959 година в семейството на Методи и Венета Борисови от Банкя. Майка му е начална учителка, а баща му служител на Софийско градско управление - МВР. През 1977 г. Борисов кандидатства във Висшата специална школа на МВР и 5 години по-късно се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. След това служи като командир на взвод и командир на рота в МВР.

"Като пожарникар, да не кажа, бях най-добрият, но със сигурност от най-добрите", каза в специално интервю за Dir.bg Бойко Борисов.

Традиционно лидерът на ГЕРБ не празнува рождения си ден

Снимка: Иван Григоров

В периода 1985-1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена научната степен "кандидат на науките" (равностойна на "доктор").

През 1990 г. напуска системата на МВР и година по-късно основава фирма "ИПОН-1" ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната и поема охраната на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. 

През 90-те години Бойко Борисов охранява Тодор Живков

Снимка: Иван Григоров

За този период премиерът споделя: "Той (Живков - бел.ред) и Царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията".

От Царя се научих на обноски, заяви в интервю за Dir.bg премиерът

Снимка: Иван Григоров

От 1 септември 2001 г. е назначен за главен секретар на МВР, а със заповед на министъра на вътрешните работи му е присъдено звание "полковник" от МВР. Година по-късно Борисов вече е генерал-майор, а на 25.06.2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

В кабинета си като главен секретар на МВР през 2002 г.

Снимка: Bulphoto

През октомври 2005 г. Бойко Борисов участва като независим кандидат в местните избори и печели кметското място в София. На 10 ноемрви 2005 г. той е назначен за градоначалник с решение  на Столичния общински съвет.

През 2006 година е учредена партия ГЕРБ от близки до Борисов хора. Той е неин неформален лидер, тъй като според закона не може да я оглави. Година по-късно е преизбран за кмет на София.

С Цветан Цветанов през 2008 г.

Снимка: Bulphoto

На парламентарните избори през 2009 година ГЕРБ става първа политическа сила. От юли 2009 до февруари 2013 година Борисов е министър-председател на България. Той подава оставката на кабинета през зимата на 2013 година на фона на протести срещу монополите и високите сметки за ток и парно.

От май 2013 до 24 юли 2014 година Борисов е народен представител от ГЕРБ, след като на изборите през 2013 година ГЕРБ е първа политическа сила, но остава в опозиция.

На изборите през есента на 2014 година ГЕРБ отново е първа политическа сила, като създава коалиция с Реформаторския блок с подкрепата и на Патриотичния фронт. От ноември 2014 до януари 2017 година Борисов отново е премиер. Подава оставката и на второто правителство през ноември 2016 година, непосредствено след президентските избори, в които на балотажа кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи от подкрепения от БСП Румен Радев.

На 4 май 2017 г. третото правителство на Бойко Борисов пое властта

Снимка: Bulphoto

На предсрочните парламентарни избори през пролетта за 2017 година ГЕРБ успява да спечели най-много депутатски места и има 95 избраници в 44-ото НС. ГЕРБ води преговори с Обединените патриоти за управление, които приключват с подписване на коалиционно споразумение в края на април 2017 година, като преди това са набелязани управленските приоритети за четиригодишния мандат.

На 31 януари 2016 г. дъщерята на Бойко Борисов го дари с първия му внук, който носи неговото име. Две години по-късно премиерът се сдоби и с втори, който бе кръстен Иван. 

Снимка: фейсбук