Американският министър на правосъдието Бил Бар, който подаде вчера оставка, бе сред най-верните хора на Доналд Тръмп, докато не изпадна в немилост неотдавна, защото отказа да следва президента републиканец в отчаяния му опит да оспори изборното си поражение, пише Сирил Жулиен от Франс прес, цитиран от БТА.

Както прави обикновено, милиардерът съобщи новината в Туитър и прикачи писмото с оставката на своя министър.

"Бил ще си замине точно преди Коледа, за да прекара празниците със семейството си. Заместник-министърът на правосъдието Джеф Роузън, един невероятен човек, ще стане изпълняващ длъжността" министър на правосъдието, написа президентът. "Нашите отношения бяха много добри" и Бар "свърши изключителна работа", добави той.

За оттеглянето на министъра на правосъдието обаче се говори от няколко седмици. Той си навлече гнева на Доналд Тръмп, защото не изобличи изборните измами, за които твърди стопанинът на Белия дом и които според него може да отнемат победата на Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Министерствата на вътрешната сигурност и на правосъдието "направиха разследване, но за момента не са открили нищо в подкрепа" на твърденията, каза Бар на 1 декември.

Доналд Тръмп упорито твърди за масови изборни измами и отказва да признае поражението си. Неговият лагер обаче така и не успя да представи и най-малкото доказателство в подкрепа на твърденията му. От десетките жалби, които внесе екипът на Тръмп, почти всички отхвърлени от съдилищата, включително и две от Върховния съд.

Бившият магнат на недвижими имоти също така изрази през последните дни "голямо разочарование", защото министърът на правосъдието не е разкрил преди изборите през ноември, че се води разследване на финансовото състояние на сина на Джо Байдън - Хънтър.

С добродушния си външен вид и кръгли очила Бар се наложи в правителството като един от най-твърдите поддръжници на Тръмп и на ултраконсервативната десница.

"Адвокат на президента" 

Този 70-годишен юрист е ревностен привърженик на широките президентски правомощия, на смъртната присъда и на правото на федералната полиция да контролира протестите срещу полицейското насилие, които избухнаха след смъртта на Джордж Флойд и обхванаха цялата страна.

Заставайки начело на министерството през февруари 2019 г., този спокоен мъж, говорещ с добродушен тон, се радваше на доста лъскав имидж. Той вече бе заемал поста в началото на 90-те години на миналия век - залог за сериозност в една администрация с безброй новаци в политиката.

Този относителен консенсус обаче се пръсна на парчета и Бил Бар бързо се сдоби с прякора "адвокат на президента". Обвиняват го по-специално, че е направил всичко, за да защити Тръмп, когато специалният прокурор Робърт Мълър разследваше евентуален сговор между Русия и изборния щаб на кандидата на републиканците през 2016 г.

В края на 2019 г., например, той подкрепи развита от милиардера теория в пълен разрез с мнението на собственото си ведомство.

Тръмп тогава уверяваше, че ФБР е започнало разследване за възможни връзки между Москва и неговия изборен щаб, водено от политически съображения - обвинение, разбито на пух и прах от генералния инспектор - независим орган в рамките на правосъдното министерство.

Бил Бар обаче предпочете да критикува федералната полиция и евентуалната "недобросъвестност" на някои агенти.

Според привържениците му този кореняк нюйоркчанин с диплома от престижния Колумбийски университет не е защитавал Доналд Тръмп, а президентската институция.

Той неуморно заклеймяваше демократичната опозиция и американската левица, предприели по думите му "системно нападение срещу нормите и правовата държава", подлагайки президента на "постоянен тормоз".

Практикуващ католик, той изразяваше и съжаление за упадъка на религиозните ценности в САЩ и за "кампанията" на редица прогресисти, "целяща да разруши традиционния морален ред", оставайки обаче рамо до рамо с един два пъти развеждан президент, чиито сексистки коментари разпалиха скандал през 2016 г.