България изтегли посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и спира всички междудържавни проекти със Северна Македония. Причината е обезпокоителната ситуация по отношение правата на българите там и ескалацията на прояви и престъпления от омраза през последните месеци. Страната ни ще върне Ангелов обратно в Скопие едва когато види реален напредък в борбата на съседката ни срещу езика на омразата и бъдат задържани както извършителите на нападенията срещу български клубове, така и срещу Християн Пендиков, стана ясно от изявление на външния министър Николай Милков пред журналисти. "Това е знак на твърдо отношение, че така не може да продължава", обясни министърът.

Днес посланик Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за консултации и бе изслушан от външната комисия в Народното събрание. След това той и външният министър додоха изявление пред медиите.

"Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени", заяви служебният министър на външните работи . "Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента председателства", добави Милков.

"Нещата не могат да продължават така, както бяха, това не е продуктивният подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава", каза още министърът на външните работи.

Той добави, че Християн Пендиков получава заплахи по интернет, докато лежи в болницата. Това според Милков говори за пълна безнаказаност на хората, които изпращат тези заплахи, че те няма да бъдат идентифицирани изобщо.

"Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой", каза още пред журналистите Николай Милков.

"България може да стопира някои проекти междуправителствени, ако те не изпълнят нашите изисквания. Напълно е възможно, да. Господин Ангелов оставав България за консултации, докато видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно. Ако не видим, ще остане колкото е необходимо", добави външният ни министър.

"Основният проблем е, че радикалното говорене не беше наказано. И това създаде една негативна атмосфера, която доведе до нападението над Христиан. Ние сме много учудени от разнопорядковото говорене на институциите в РСМ. Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нападение, предизвикано от омраза, не може външният министър Буяр Османи да дойде в София и да говори с Христиан и да говори за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява по телевизията и да говори, че Христиан бил нападнат, защото имал сблъсък на наркодилъри и това било престъпна дейност", посочи посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов.

Посланикът отхвърли твърденията в РСМ, че Християн Пендиков е съден за пласиране на наркотици и заяви, че има документ, че българинът не е съден.

Според Ангелов основният проблем е, че радикалното говорене не е било наказано. "Това създаде негативна атмосфера, което доведе до нападението над Християн Пендиков", смята посланикът.

България също така очаква от ЕС да изрази солидарност заради нападението над Христиан Пендиков, стана ясно след посещението на външния ни министър в Брюксел.

"Северна Македония може с десетилетия да не започне преговори, ако не изпълни поетите от нея ангажименти", посочи Милков и добави, че има ескалация на напрежението в РСМ по отношение на хората, които са с българско самосъзнание. Министърът уточни, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, за да може съседката ни да започне преговори за влизане в ЕС, допъва БТА. "Има престъпления от омраза, които се наказват с минимални наказания или въобще не се наказват, което толерира атмосферата на безнаказаност и на практика стимулира такива прояви", смята министърът.

Правителството в Скопие късно снощи гласува мерки за сигурност за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари, но не стана ясно дали е приет забранителен списък с българи, които да не бъдат допуснати на територията на страната, както призова преди дни президентът Стево Пендаровски.

Очаква се българи, организирани с автобуси да се опитат да се придвижат към Скопие, където да положат цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас".

Късно снощи правителството в РСМ взе мерки за сигурност по отношение на осигуряването на обществения ред и сигурността на това събитие, но не става ясно дали забранителния списък е гласуван. Самият вътрешен министър на югозападната ни съседка не даде категорична яснота дали българи ще бъдат спирани на границата.