Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) във Вашингтон, която започва днес и ще продължи до четвъртък, ще отбележи 75-ата годишнина от създаването на алианса. Мястото не е избрано случайно - Северноатлантическият договор, с който е основана организацията, е подписан именно в столицата на САЩ на 4 април 1949 г. 

Снимки от пристигането на делегациите ВИЖТЕ ТУК >>> 

Тридесет и втората среща на върха на НАТО е юбилейна и за България - нашата страна се присъедини към НАТО преди 20 години. България стана официално част от алианса заедно с още шест бивши социалистически държави от Източна Европа - Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния, на 29 март 2004 г., когато те депозираха своите документи във Вашингтон.

Страната ни участва за първи път в среща на върха на НАТО на 28-29 юни същата година в Истанбул, като е представена на форума от президента Георги Първанов и министър-председателя Симеон Сакскобургготски, сочи справка на БТА. По онова време алиансът, който сега обединява 32 страни, има 26 държави членки.

Във Вашингтон България ще участва за 18-и път в среща на върха на НАТО. Българската делегация е водена от служебния премиер Димитър Главчев. Тя включва още служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, служебния заместник-министър на външните работи Мария Ангелиева, служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева и служебния заместник-министър на отбраната Аделина Николова.

Българската делегация във Вашингтон е водена от служебния премиер Димитър Главчев

Снимка: БТА/АП, Jose Luis Magana

Делегацията е ръководена от служебния премиер след като президентът Румен Радев отказа, заради несъгласие с "някои от рамковите позиции" на България и по-конкретно тези, свързани с войната в Украйна. 

Тази година основни теми на срещата ще бъдат подкрепата за Украйна, подсилването на отбраната на алианса, включително на източния му фланг, и укрепването на отбранителната промишленост на държавите от алианса. 

През първия ден от срещата на върха на НАТО днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще даде сутринта местно време в Държавния департамент прием, посветен на темата "Жени, мир и сигурност", става ясно от официалната програма. 75-ата годишнина от създаването на алианса ще бъде отбелязана тържествено следобед в Аудитория "Андрю Мелън" - залата, в която Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 година.

Юбилейната среща на върха на алианса ще бъде открита официално утре. След церемонията държавните и правителствените ръководители на 32-те страни членки на НАТО ще се съберат на заседание в съюзен формат. Президентът на САЩ Джо Байдън ще даде вечеря за лидерите на останалите държави от алианса.

В четвъртък - последния ден от форума, държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще имат заседание с участието на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион и Европейския съюз. Поканени са лидерите на Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Украйна и ЕС, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Програмата на срещата приключва със заседание на Съвета НАТО-Украйна. След неговия край ще бъдат дадени заключителни пресконференции.

Утре и вдругиден, паралелно със срещата на върха, ще се проведе и Публичен форум на НАТО. Целта на събитието, организирано съвместно от правителството на САЩ и няколко мозъчни тръста - Атлантическия съвет, Центъра за нова американска сигурност, Германския фонд Маршал на Съединените щати, ГЛОБСЕК и института "Хъдсън", е да повиши обществената осведоменост за решенията на алианса, припомня пратеникът на БТА във Вашингтон Николай Станоев. 

Първата среща на министрите на външните работи на страните от НАТО с участието на България, 2 април 2004 г. Страната ни е представена на форума от тогавашния външен министър Соломон Паси

Снимка: БТА/АП, Thierry Charlier

НАТО е създадена във Вашингтон на 4 април 1949 г. като международна организация за колективна отбрана. Основополагащият пакт на алианса е подписан от 12 държави: Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, САЩ, Франция и Нидерландия. Той влиза в сила на 24 август 1949 г., като е открит за присъединяване на други страни.

Договорът е сключен за неопределен срок, но всяка страна членка може да прекрати участието си след изтичане на 20 години от влизането му в сила, като за целта е нужно едногодишно предупреждение. "Зоната на отговорност" на НАТО, определена от пакта, включва територията и акваторията на държавите членки на организацията, а също акваторията на Атлантическия океан на север от Северния тропик, акваторията на Средиземно и Мраморно море и южната част на Черно море.

Предвижда се възможността за присъединяване към организацията на "всяка европейска държава, която би могла да допринесе за развитие на принципите на договора и да спомага за укрепване сигурността на района на Северния Атлантик".

Снимка: БТА/АП, Jacquelyn Martin

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО