Денят е 23 декември, годината 1992 - само седмица преди сваленият с вот на доверие Филип Димитров и кабинетът на СДС да се оттеглят официално и да отстъпят властта на Любен Беров, който ще започне да управлява на 30 декември с мандата на ДПС.

В ресторант "София" върви с буен ритъм коледен бал на култовия тогава седмичник "Репортер 7". Само няколко месеца по-рано вестникът е хвърлил бомбата с публикуването на "оня списък", осветлил близо 1300 имена на разузнавачи под прикритие в дипломатическите ни мисии в чужбина и видни агенти на службите.

Заедно се веселят журналисти, политици и бизнесмени. Но това не е обикновено предколедно тържество, а церемония за раздаване на годишните награди на вестника. И не вътрешноведомствено самонаграждаване на екипа, а признание за най-перфектните сред колегите от всички останали медии.

Малко преди Коледа за втора поредна година най-добрите репортери ще бъдат отличени. Домакини са издателят на "Репортер 7" Крум Благов и главният редактор Бинка Пеева, тогава още съпруга на Соломон Паси, който също е на тържеството, но далеч не е единственият депутат там.

Tежка церемония, на която ще бъдат отличени първенците в професията в категориите за телевизия, радио и печат.

Валя Ахчиева - отличена с първа награда в категория "Телевизия"

Снимка: Иван Григоров

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Излъчени са най-добрите от всички медии. Номер едно в печата е Ангелина Петрова, отличена за репортажите си в "Поглед".

Първа награда за острото перо на Ангелина Петрова, а до нея е издателят Крум Благов, вече покойник

Снимка: Иван Григоров

Валя Ахчиева е победител в раздел "Телевизия", а радиорепортерът над всички останали е Елена Щерева.

Трите най-добри репортерки за 1992 г. - Елена Щерева, Ангелина Петрова и Валя Ахчиева

Снимка: Иван Григоров

На второ място остават Невена Гюрова, гласът на "Хоризонт" Лили Маринкова и Владислав Остоич.

Лили Маринкова получава отличието си, а до нея са Петко Георгиев и Севда Шишманова

Снимка: Иван Григоров

Три активни и днес журналистки се нареждат на трето място в своите категории - Соня Колтуклиева, Нина Спасова и Елена Йончева.

Соня Колтуклиева и Петко Георгиев

Снимка: Иван Григоров

Победителите отнасят статуетки - Таралежчето Тери, изработено от Петър Стайков, и по 20 хилядарки. Но това е години преди деноминацията на лева, която ще последва няколко години по-късно.

Наградените Невена Гюрова и Ангелина Петрова си общуват с проф. Драгомир Драганов

Снимка: Иван Григоров

Какви са били критериите за висшия пилотаж в журналистиката по онова време, когато повечето от днешните репортери може би не са били родени или са преживявали тийнейджърството си, става ясно от кратка статия в "Поглед", посветена на церемонията.

Присъствие, стил, бърза реакция, усет за новината, умението да споделиш с читателя, слушателя и зрителя радостта от своето попадение - това са условията, за да станеш победител.

Създателят на "Репортер 7" Крум Благов със Севда Шишманова и Петко Георгиев

Снимка: Иван Григоров

"Бърза реакция" - с днешна дата вероятно ни се струва твърде смешен критерий за отличие на репортер, но не е било така във времето без интернет и мобилни телефони. Тогава новината се диктува от стационарен телефонен апарат, който работи само щом пуснеш монета. Но и най-бързите репортери са били много по-бавни от днешните им колеги, на които дори не им се налага да присъстват на събитието, а вече са го отразили. 

Елена Щерева е радиорепортер на 1992 г. Награждава я шефът на "Балкантурист" тогава Александър Спасов

Снимка: Иван Григоров

Стилът обаче е важен, както и усетът за новината - състезание, което печелят наградените колеги от снимките преди три десетилетия, въпреки технологичното превъзходство на сегашното журналистическо поколение.

Александър Авджиев и Валя Ахчиева, излъчена на първо място за категория "Телевизия"

Снимка: Иван Григоров

Водеща на церемонията е телевизионерката от БНТ Севда Шишманова, а сред гостите на журналистическия купон е обичаният й колега от "Добро утро" Александър Авджиев. Тук е бившият шеф на НДК Христо Друмев, за да връчи наградата на журналиста Владислав Остоич.

Христо Друмев връчва приза на Владислав Остоич

Снимка: Иван Григоров

С журналистите празнуват покойният директор на БТА Максим Минчев със съпругата си, бизнесменът Асен Мичковски и дори футболният бос Валентин Михов, колкото и да са били тогава далеч от побелелите коси. 

Бившият шеф на БТА, покойният Максим Минчев със съпругата си

Снимка: Иван Григоров

Точно преди 30 години едни журналистически награди събират на едно място, даже на една маса и на един дансинг, знакови лица на Прехода. А обективът на Иван Григоров запечатва мига в документ завинаги.

В компания от журналистки е тогавашният депутат от СДС, един от създателите му - покойният Румен Данов.

Покойния бивш депутат от СДС, един от създателите му, Румен Данов

Снимка: Иван Григоров

От няколко кадъра ни се усмихва шефът на "Мултигруп" Илия Павлов, седнал на една маса с Ахмед Доган и политици от ДПС, а на крачка от него е тогавашният депутат от СДС и бъдещ външен министър след време, пионерът на идеята за България в НАТО  - Соломон Паси, с тогавашната си съпруга Бинка Пеева. Като главен редактор на "Репортер 7" тя е домакин на тържеството. 

Соломон Паси с първата си съпруга Бинка Пеева в компанията на Доган, Осман Октай, Шерифе Мустафа и Иван Палчев

Снимка: Иван Григоров

Осман Октай все още е дясна ръка на Доган и не се е превърнал в негов критик, от другата страна на лидера на ДПС е заместничката му Шерифе Мустафа. Тук е и шефът на "Балкантурист", Александър Спасов, а марката на родния туризъм в онзи момент вече е собственост на "Мултигруп".

Илия Павлов на масата на ДПС до Мичковски, Доган, Палчев и Шерифе Мустафа

Снимка: Иван Григоров

Журналисти и политици в симбиоза, непрекъсваема през годините - за това свидетелстват кадрите. А когато е документирано от чернобялата лента на Иван Григоров, няма как биографии да бъдат "изпирани" и дописвани.

Соломон Паси, първата му жена Бинка Пеева и Асен Мичковски, а от долния десен ъгъл дяволито се усмихва Илия Павлов

Снимка: Иван Григоров