В същото време разпределението на спестяванията на населението в Западна Европа и Северна Америка, които приемаме за по-богати общества, е почти поравно в различните видове инструменти. Причината – доказано е, че когато спестяваме в разнообразни  инструменти, а не само в депозити или само в акции, или само в недвижими имоти, във времето получаваме по-добра доходност при така разпределения риск.

Друга причина за актуалността на темата къде освен в депозит да спестяваме е, че лихвите по депозитите в банките в България намаляват. Така лихвите у нас, включително и по кредитите, започват да се доближават все повече до нивата в Западна Европа.


Как инвестират хората по света?

В САЩ едва 20% от богатството на населението е вложено в депозити, 37% в акции, близо 14% са инвестициите в недвижими имоти, а около 19% от спестяванията са разпределени в активи с фиксиран доход (облигации).

Разбира се, делът на разпределение на богатството в годините на криза или при ръст на икономиката се променя. Но при всички случаи правилото е, че използването на разнообразни форми на спестяване и инвестиция гарантира запазване на доходността при силно движение на цените на пазарите или рязко поевтиняване на някои от активите, в който са вложенията.

Основният принцип, който трябва да спазваме е „да не слагаме всички яйца в една кошница“.

Според последните данни за европейския пазар акциите са все по-предпочитан инвестиционен продукт. За сравнение под 30% от спестяванията в Европа се съхраняват в депозити. На пенсионните и застрахователни фондове се полагат 35%, а останалото богатство е насочено към различните други финансови инструменти на капиталовите пазари.


Капиталов пазар

Ежедневната търговия на капиталовите, валутните и стоковите пазари изискват определени умения, достъп до лицензирана платформа и т.н. За това възможностите са две: да се инвестира директно чрез инвестиционните посредници и брокери или се да се доверим на управляващите дружества, под чието управление са така наречените взаимни фондове. Взаимните фондове представляват професионално управлявани инвестиционни портфейли от различни видове финансови активи – акции, облигации, суровини и други. Инвеститорите в тях имат сходни цели и рисков профил. Когато купувате дялове на взаимен фонд (известен още с наименованието - КИС - колективна инвестиционна схема), вие получавате част от портфейла му, съответстващ на инвестираната сума.

Пазарът в България вече е достатъчно развит, за да предложи разнообразни инструменти за нашите спестявания. Добър баланс между доходност и риск може да се постигне чрез дългосрочни инвестиционни решения.
Взаимните фондове исторически са се доказали като инвестиция с добра доходност в дългосрочен план. Един от най-достъпните начини за участие на капиталовите пазари е чрез малки равни месечни вноски. Например спестовен план Pioneer, който се предлага в клоновата мрежа на УниКредит Булбанк, дава възможност за директна инвестиция във взаимни фондове чрез минимална вноска от 20 евро или щатски долара месечно. Инвеститорите имат възможност да направят спестовни планове в пълната гама от взаимни фондове Pioneer в България, покриващи всички основни финансови инструмент и пазари (акции на водещи компании, корпоративни и държавни облигации, готови балансирани фондове и други).


Застраховка „Живот“

На българския инвестиционен пазар се предлагат и други дългосрочни продукти като застраховка „Живот“. Тя покрива някои от по-разпространените рискове като загуба на трудоспособност, временна нетрудоспособност, болничен престой, разход за лекарства и консумативи, както и най-неблагоприятния риск от смърт.
За разлика от стандартните застрахователни продукти, застраховка „Живот“ е предложение с олихвяване на инвестираната сума. Натрупаната сума се получава след изтичане на срока на застраховката и се начислява в края на всяка календарна година.


Да инвестираме в по-добри старини

Пенсионната система в България се основава на три стълба, два от които са задължителни и един избирателен. Именно доброволните пенсионни фондове са ключът към по-добър стандарт на живот през златните години, след като се пенсионираме.

Каква да бъде стратегията ни, колко да отделяме на месец и за колко години – отговорът на този въпрос можем да получим чрез анализ на финансовото ни състояние. Можем да го направим онлайн в приложението Златни години на сайта „Твоя финансов съветник“. Услугата е напълно безплатна и позволява предварително да определим сумата за допълнителната ни пенсия, която искаме да получаваме.

В крайна сметка най-важното е да разпределите спестяванията си според вашия рисков профил и времеви хоризонт. За целта на разположение на клиентите са и финансовите консултанти в клоновете на банките.



Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.