С тяхна помощ необходимостта да се разхождаме с големи суми пари в брой в портфейла и рисковете от това неусетно изчезнаха и бяха заместени от удобните за носене и ползване карти.

Както всяко нововъведение, масовото навлизане на банкови карти налага придобиването на нови навици.

Целта не се е променила – да предпазим личните си данни и пари и да знаем за какво да внимаваме.


Какво мислим, че знаем, но често забравяме?

Поне по няколко пъти сме чували повечето от съветите на банкери по отношение на опазване на информацията и парите в дебитните и кредитни карти. Въпреки това често забравяме дори мерки за сигурност, които ни изглеждат логични и лесни за прилагане.

Основни препоръки:

1. Не предоставяйте за ползване Вашата карта на никого, дори и на член на Вашето семейство или на Ваш приятел. Това противоречи и на договора, който сте подписали с банката.
2. Не предоставяйте номера на картата си по телефона. Правете трансакции по телефона само когато Вие сте започнали разговора и сте сигурен, че лицето от другата страна е легитимен представител на търговеца, на когото искате да платите.
3. Ако пътувате в чужбина или сте на почивка, вземете само тези карти, които имате намерение да ползвате.
4. Съхранявайте картите си на сигурно място, отделно от парите.
5. Не оставяйте картите си без надзор на видни и лесно достъпни места (хотелска стая, съблекални и др.).
6. По време на плащане на търговски обект не изпускайте от поглед картата си: по възможност в ресторанти изискайте ПОС терминалът да бъде донесен на масата; при липса на такава възможност най-безопасно би било Вие да придружите служителя на заведението до устройството за осъществяване на плащането; никога не оставяйте банковата си карта на рецепцията в хотел при поискване от администратора.
7. Възможно е при плащане в търговски обект да Ви изискат документ за самоличност. Имайте готовност да го предоставите за проверка. Не позволявайте данните от документа Ви за самоличност да бъдат записани от служителя в търговския обект освен в случаи като обмяна на валута, офис на банка или казино.
8. Ако нямате абонамент за SMS известие при всяко плащане с Вашата карта, препоръчваме Ви да направите такъв в обслужващата Ви банка. По този начин на цената на един SMS, съгласно тарифата на използвания от Вас GSM оператор получавате актуална информация не само за всяко плащане, но можете да правите и справки за наличностите по картата.



Очаквайте темата този понеделник:  Научиха ли се българите да спестяват като западноевропейци?


Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.