Центърът за разследване е към следствието в София и ще разполага с мобилна лаборатория. Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за подобряване работата на прокуратурата. 

Следователите ще се придвижват до местопрестъплението със специализирани автомобили, оборудвани с техника и лични предпазни средства за разследване, оглед, претърсване и изземане, следствени експерименти и др.

Вижте снимки >>

Оборудването включва универсален комплект за оглед, комплект за изземване на следи от автомобилни гуми и обувки, за биологични следи, за изследване на пръстови отпечатъци, дори комплект за определяне направлението и траекторията на изстрел, предаде БГНЕС.

Ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта Даниела Попова заяви, че към настоящия момент това е най-добрата техника у нас. 

"Преди три седмици в сградата, в която живея стана едно произшествие, дойде разследващ полицай, който извади една пишеща машина Марица от микробуса, смятам, че когато говорим за киберпрестъпления и че белите пластики са остарели методи, едва ли с пишеща машина "Марица" можем да се борим, така че смятам, че това оборудване е може би най-доброто, което някога е постъпвало в следствието", коментира пък зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков, цитиран от "Правен свят".

Засега този център ще обслужва само софийската област. Предвижда с подобна техника да бъдат оборудвани и по-големите областни градове.  Ако някъде в страната възникне нужда обаче, ще се използва тази техника, увери Диков.

Запитан дали следователите ще могат да се придвижват достатъчно бързо до местопрестъплението, той разказа следната история - миналата година се провело учение в Бургас, част от него било щурм на спецчастите, които трябвало да скочат с парашути, но още преди това, вече били пристигнали експертите на следствието от София.

Две ключови разследвания приключват до края на годината

Вероятно до края на годината ще приключат разследванията за атентата на летище Сарафово в Бургас и за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, прогнозира Евгени Диков.

По отношение на атентата от 18 юли 2012 г. той заяви, че се чакат поръчки от чужбина. Става дума за предявяване на разследването на израелски граждани и всичко зависи от комуникацията с тях и адвокатите им, обясни той.

На въпрос защо страната ни не може така бързо да разкрива и установява извършителите, както направиха френските и белгийските власти след атентата в Париж, Диков отговори:

"Не съм убеден, че е точно така. Миналата година на посещение в България бе белгийският главен прокурор. Тогава споменаха това, което става сега – мюсюлмани с белгийски паспорти отиват да воюват на страната на Сирия. Знаели са още преди година и половина, но не са взели достатъчно мерки. Да се надяваме, че при нас няма да стане така".

Що се отнася до взрива в Горни Лом от 1 октомври 2014 г., при който загинаха 15 души, шефът на НСлС обясни, че се чака много сложна експертиза, която трябва да отговори каква е конкретната причина за взрива и дали са били спазени всички инструкции за утилизация на боеприпасите. Тя е била възложена през март, но експертите от БАН са поискали допълнителни документи.

От резултатите зависи и колко души ще бъдат обвиняеми – 3-има или 4-има и дали между тях ще бъде собственикът на завода Валери Митков. Той вече има едно обвинение, но то е за укриване на данъци.