Историята се повтаря - първо като трагедия, после като фарс. Тези думи, приписвани на Карл Маркс, добре пасват на управлението на президента Доналд Тръмп. За нас, хората, израснали в епохата на Хари Труман, във време, когато Червената армия установи болшевишки режими в половин Европа, а НАТО бе необходимост и защита от това сталинските армии да не преминат Ламанша, тази заплаха бе съвсем реална.

Това пише в The American Conservative известният американски политик и журналист, съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън Патрик Бюканън.

Той посочва, че по времето на Студената война в САЩ са действали много шпиони на Сталин и на Съветите, и то достигнали високи правителствени постове.

"Алджър Хис, високопоставен съветник в държавния департамент, който бе редом с Рузвелт на конференцията в Ялта, беше разобличен като сталински шпионин. Хари Декстер, втори човек в американското Министерство на финансите, Лорънс Дагън от Държавния департамент, Локлин Къри, помощник на президента в Белия дом-всички те бяха разобличени като съветски шпиони.Да припомним и групата на Розенбърг, която предаде на Сталин тайната на атомната бомба. А днес има ли такива пробиви? Сега е арестувана Мария Бутина, която се е опитвала да лобира в среди, далеч от правенето на политиката на САЩ", сравнява Бюканън.

Според него, вече е време да се осъзнаят различията между СССР на Сталин, Хрущов и Брежнев и Русия на Владимир Путин.

"През 1981 година, когато Рейгън стана президент за първи път, 400 000 войници на Червената армия бяха разположени в Централна Европа, чак до източния бряг на Елба. Западен Берлин бе обкръжен от съветски войски, а страните от Източна Европа- Източна Германия, Полша, Унгария, Румъния, България се управляваха от марионетни правителства и влизаха в състава на Варшавския пакт. Прибалтийските републики, Грузия и Украйна пък бяха част от СССР. Когато президент бе Джими Картър Москва проникна в Етиопия, Мозамбик, Ангола, трайно се бе настанила в Куба и Никарагуа. Съветски войски навлязоха в Афганистан. А какво е положението днес?", пита американският политик и журналист.

Той посочва, че СССР се раздели на 15 отделни държави, а самата Русия днес е по-малка, отколкото е била през 19 век. Варшавският пакт вече е история, а неговите бивши членове, сред които Полша, Унгария, България и Румъния са членове на НАТО.

"Когато флагманът на руския ВМФ самолетоносач "Адмирал Кузнецов" тръгна от Мурманск към Сирия, той пресече Северно море, пролива Ламанш, източния Атлантик, пролива Гибралтар и цялото Средиземно море. По време на този преход самолетоносачът бе в обсега на ракетите, самолетите, подводниците и корабите на 20 страни от НАТО, в това число и на американските бази. Руснаците нямаха военно-морска база, в която "Адмирал Кузнецов" да спре и попълни запасите си от гориво, защото по бреговете на Адриатика и Егейско море са разположени само държави от НАТО. Западното и южното крайбрежие на черно море се контролира също от държави от НАТО-Румъния, България и Турция. След разпада на СССР Русия загуби 1/3 от територията си и 50% от населението. Икономиката й се съкрати до нивото на италианската, дори пускът на космическите й кораби става от друга държава-Казахстан. Населението й е едва 1/10 от населението на Китай, а икономиката й е 1/5 от китайската. Несравними са и БВП на САЩ и Русия. Така че каква угроза представлява Путин и за кого. По-добре е да се говори с него, вместо да се воюва", завършва Патрик Бюканън.